onsdag 15 november 2017

Skogen i Västmanland


Spännande möte med Mellanskog i Västmanland under måndagseftermiddagen. Jag möter upp regionchefen Niklas tillsammans med Svenskt Näringsliv och Västerås Tidning.
Att det finns mycket skog i länet visste jag men att mer än 50% av länets yta består av skog visste jag faktiskt inte.

Skogen är en fantastisk resurs och kunskapen om den är alldeles för dålig just nu. Anledningen till det är främst att fler bor i staden och färre i skogen och på landsbygden. Skogen brukas heller inte på samma sätt idag som tidigare. Stora och högspecialiserade skogsmaskiner har tagit över det arbete skogsägaren tidigare gjorde med såg och traktor. Avverkningar sker i storskaligt även om det är små avverkningar och skogsägaren bor inte alltid på markerna utan i staden.
Därför är skogsägandet i Västmanland lite unikt, visst har vi några stora drakar även hos oss men vi har förhållandevis många små skogsägare och de samlas i just Mellanskog.

Skogen är en högaktuell fråga just nu ur främst ekonomiska och hållbarhets punkter. Det finns en stor missuppfattning om skogen från politiskt vänsterhåll och det är att skogen är påväg att ta slut och att den måste skyddad till vilket pris som helst. Detta kommer dessvärre inte att hjälpa varken ekonomin eller hållbarheten.
Skog ska brukas för att binda så mycket koldioxid som möjligt. För att få livskraftiga och bra skogar krävs även en stark äganderätt och möjlighet att bruka sin skog individuellt och idag ser vi fler och fler inskränkningar på just äganderätten.


Inga kommentarer: