fredag 30 september 2016

Och den bistra verkligheten

Vad är väll en bal på slottet, eller snarare vad är väll en rundtur på slottet... Jag erkänner att jag kom i säng senare än det var tänkt i onsdags och med några glas vin i kroppen. Men det är ingen ursäkt för att inte stå på tå dagen efter och jobba som vanligt.

En torsdag i riksdagen är precis så oglamorös som den verkar även om jag dagdrömde på morgonens tidiga utskottsmöte om kristallkronor och förgyllda stolar. Blir hastigt väckt ur mina dagdrömmar när ministerns stormar in och lysrörslampornas surrande kommer ifatt mig och stolarnas manchestertyg skär in i låren.

Inte så glammigt men ack så viktigt, det är både intressant och skrämmande hur länderna runt östersjön ständigt misslyckas i sin kamp mot miljö och fiskeresurser. Den här gången är det ett till oss mycket närliggande land som töjer på gränserna gällande fritidsfiske som leder till att fiskebeståndet minskar och att yrkesfisket sedan får mindre kvoter och alla länderna runt östersjön drabbas. Att det ska vara så jäkla svårt att se lite längre än näsan räcker.

Går med rätt tunga steg tillbaka till mitt kontor där en riktig surdeg väntar. Jag åker till USA om en månad för att lära mig mer om deras kampanjer runt kommande presidentval och jag har inte tagit tag i min visumansökan ännu. Suck, hur kan ett dokument vara så komplicerat att fylla i och ska det på fullt allvar vara så komplicerat. I min värld är det viktigare att ha korrekta intyg i form av pass, referensbrev och kanske ett utdrag ur folkbokföringen.
Tillslut blir jag så arg på dokumentet att jag slänger ihop datorn och åker hem tidigare än jag tänkt, en fördel med att inte ha någon torsdagsvotering.
När tåget sakta glider in i Västerås mörknar himlen och det duggregnar när jag kliver av perrongen. När jag kommer ut ur stationshuset så tilltar regnet ännu mer och jag är evigt tacksam att jag tog cykeln till stationen istället för min vanliga promenad. På vägen hem så öser det verkligen ner, jag kan inte minnas när jag var såhär genomblöt senare. Väl hemma kryper jag ner i soffan med en kopp te och paddan i högsta hugg, konstaterar att solen nu lyser utanför fönstret och drömmer mig återigen bort från fiskeregler och visumansökningar för att komma tillbaka till gyllene salonger med kristallkronor och förgyllda stolar.

torsdag 29 september 2016

Glans och glamor på arbetstid



I går hände det mycket på kvällen och det fanns ett flertal arrangemang att föla med på om jag hade velat. Vi är fortfarande i uppstartsskede i riksdagen och det märks. Jag börjad kvällen med att följa med Rojalistiska föreningen till slottet där Riksmarskalken hälsade oss välkomna och bjöd på dragningar om allt från husgeråd till skalbaggarna på Djurgården som slottsstaten ansvarar för. Vi avslutade med en kortare rundvandring på slottet, och för mig som aldrig varit där (utöver mina två kungamiddagar) var det riktigt spännande.



Avslutade sedan kvällen med vännerna från Taipei mission under deras National day celebrate. Alltid roligt att återse gamla bekanta och få prata lite utrikespolitik. Frågan om Taiwans självständighet kommer pågå under lång tid framöver eftersom fastlands Kina vägrar släppa taget om denna mycket självständiga del av diktaturens Kina.


onsdag 28 september 2016

Vi skickar tillbaka den till regeringen

Jag har ju tidigare skrivit om regeringens proposition om vildsvin och viltskador som kommit och hamna på mitt bord. Nu är alliansens följdmotion klar och det känns som vi har landat helt rätt. Både LRF, Jordägarna och jägarna håller med oss i sak om att propositionen är slarvigt skriven och lämnar för många luckor och tolkningsförvirringar för att bli lagstiftning. Vi säger inte att det inte behövs regler runt utfodring och åtling men ett totalförbud är fel väg att gå.
Nej nu skickar vi tillbaka propositionen till regeringen och tvingar dem att göra om och göra rätt. Välkommen tillbaka Sven Erik Busch vi tittar gärna på nya förslag men då får de vara ordentligt skrivna från början, detta duger inte.


Vår följdmotion finns att hitta här

måndag 26 september 2016

Tiden är ute

Den interna tiden för att lämna in enskilda motioner är nu ute och jag har tryckt på sänd knappen för mina sista. Jag ska erkänna att jag är lite osäker på hur många motioner jag skrivit i år men ett tjugotal är det nog i runda slängar. Anledningen att jag är lite osäker kan tyckas konstig men det är så att vi skriver vissa saker helt själva men många motioner tillsammans med kollegor och vi ansvarar då olika för vilka vi ansvarar för. Ibland bollar vi också motioner mellan varandra för att få dem så bra som möjligt och då spelar det inte så stor roll vems namn som står under motionen. För mig är politiken och innehållet viktigare än hur många "pinnar" jag får i statistiken.


söndag 25 september 2016

Bygg mer i Västmanland


Bomässan är i Västerås igen och vad passar då bättre än att prata bostadspolitik med glada besökare. Jag drog med mig ett gäng glada moderater och besökte mässan stund. Flera trevliga samtal och rätt stor oro för vad regeringen hittar på just nu. De avbrutna bostadsförhandlingarna i våras kombinerat med mindre pengar i plånboken påverkar människors vilja och möjligheter att bygg om och nytt. Avsaknaden av konkreta förslag för ökat bostadsbyggande av alla bo former saknas även de i regeringens budget. Det duger inte att säga att det behövs byggas, i budgeten skulle socialdemokraterna kunnat visa i handling men inte det lyckades de med.
Under kvällen kom dessutom socialdemokraternas utspel om att gå till val själva utan miljöpartiet. Längtan och visionen om 50-talets folkhem tar aldrig slut men fokus på framtiden finns inte. Undrar hur mp känner just nu, som att ha blivit adopterad in i trygghet och sedan utsparkad på gatan utan pengar och trygghet. Hoppas väljarna kommer ihåg detta till valet annars lovar jag att påminna dem.

Han med en pappa runda på eftermiddagen också MAXI, systemet, återbruket och lite medicin genomgång på det. Det är faktiskt inte kul att bli gammal så där plötsligt och känna hjälplösheten att alltid vara alla andra till last. Visst finns det hjälp att få men det är en menat resa att först förstå och sedan acceptera. Dessutom ska vuxna människor inte behöva behandlas som barn, bara för att kroppen inte vill så försvinner inte integritet eller möjligheten att få välja hur man vill ha det.

fredag 23 september 2016

Ensam kvar i korridoren

Nej nu får det snart vara slut för idag. Tanken var att jag skulle åka hem efter landsbygdskommitténs möte jag skulle vårarna fixa en sak på kontoret först. Nu fem timmar senare så är jag fortfarande kvar i Stockholm och skrivbordet har inte blivit mindre belamrat av halvfärdiga projekt och nya idéer om jag säger så.


Det tar i och för sig inte mer än en timme hem till Västerås men med lite transporter och väntetid på tågavgången så tar det en stund och jag behöver verkligen komma hem. Ryggen skriker rakt ut av smärta och även om det snurrar fullt med tankar och idéer i huvudet fortfarande så behöver den koppla av lite. Tror att jag ska belöna mig själv efter en lång vecka genom att bädda ner mig i soffan med en film.


Landsbygdssäkring




Den parlamentariska landsbygdskommittén börjar gå mot sitt slutbetänkande och det är väldigt mycket texter och diskussioner om vart vi ska landa just nu.
Igår hade alliansen en litet förmöte för att djuploda tillsammans innan kommittén möts i skarpt läge. Min plan var att ta en lång promenad till mötet men som vanligt räckte inte tiden till och då var tunnelbanan det enklaste och snabbast sättet.
Tji fick jag, trots en väldigt bra instruktion och beskrivning så hamnade jag fel hur många gånger som helst. Röda, gröna, och blå linjer jag Har testat dem både norr och söder om Stockholms city. Kan nu i efterhand konstatera att jag borde ha promenerat istället. Så fort jag kommer under jorden så går jag vilse.


I dag möte kommittén på garnisonen för att gå igenom våra sista kapitel och det är lite rörigt att få samman allt. Partiernas olika intressen börjar bli allt tydligare och det kommer inte blir lika lätt att komma överens som vi faktiskt gjorde i delbetänkandet.
Vi känner allihopa att vi egentligen hade behövt mer tid för både diskussion och förankring men det har vi dessvärre inte och det kommer nog synas i slutbetänkandet tyvärr.


tisdag 20 september 2016

Tung men tunn budget




Nu har den kommit regeringens budget proposition för 2017. En gedigen lunta stod på kontoret när jag kom idag men dessvärre är innehållet väldigt tunt och en återgång till mer bidragspolitik och mindre arbetspolitik. En sak som finansminister Magdalena Andersson säger är helt sant, det här är en reformbudget men tyvärr går den åt helt fel håll och löser inte de problem vi ser i välfärd och samhälle.
Strax börjar budgetdebatten i riksdagens kammare och när jag skriver detta är finansministern på väg till riksdagen, jag följer intervjuerna som görs på vägen via min tv på rummet. Det är en tillsynes väldigt nöjd minister som travar drottningsgatan fram och det oroar mig enormt inför framtiden.



måndag 19 september 2016

Vice talmannen i Västmanland


Talmannen har bestämt att riksdagen ska ut i valkretsarna istället för att bjuda in länsrepresentanter till riksdagen. Ett mycket gott initiativ och i praktiken så kommer att valkretsar att besökas under en mandatperiod. Idag åkte riksdagen till Västmanland och jag fick möjlighet att visa upp länet för vice talman Tobias Billström. Här tar vi en kopp kaffe vid Grävlingsberget i Hälleskogsbrännan där vi på plats berättar om våra lärdomar från branden och dess koordinering på alla nivåer från länsstyrelsens sida.
Därefter gick turen till Flikens asylboende i Norberg och möjligheten att läsa oss mer från företagarna om hur de kopplar samman olika kunskaper och behov i ett tidigt skede. Nyckeln till framgångsrik integration är språk och jobb helt klart.

Därefter åkte vi vidare och avslutade dagen på Expectrum i Västerås och Robotdalens alla innovationsprojekt.


söndag 18 september 2016

Verklighetsflykt

Det här med Pokemon GO är ju väldigt populärt just nu och jag ska erkänna att även jag är en spelare. I somras fick jag nys om detta och laddade hem appen för att testa lite, dessvärre (eller som tur är) så finns det inga poke stop eller pokemons på landet där jag hängde så det blev inte så mycket av det där spelandet och inte brydde jag mig om att lära mig heller.

Efter att jag kommit tillbaka till civilisationen igen så har jag försökt ta upp det här igen men förstår inte riktigt vad det är jag ska göra mer än att hitta bollar och kasta på låtsasfigurer. På väg hem från norra länet mötte jag därför upp mina superbusiga brorsbarn i Tillberga för en liten lexikon.
Jag har förstått att det här är viktigt för riksdagsledamöter även om jag inte kommer spela under möten i riksdagen. Där skiljer jag mig en del från socialdemokraten Monica Green som tyckte regeringsförklaringen var så tråkig att hon spelade i kammaren.

Konstruktiv jobbhelg

Jag har ju berättat att det är väldigt intensivt just nu och då gäller det att göra det bästa av situationen. Även om jag är trött på allt resandet och det känns som riktig lyx att få sova i sin egen säng och planera matlagning så lyckas jag klämma in lite resande ändå.
I helgen begav jag mig inte så jättelångt bort från hemmet i Västerås men till en bortre del av länet, nämligen Hedåker. Vet du inte var det ligger kan jag berätta att det är en del av Sala kommun men ligger väldigt nära gränsen till Dalarna och närmsta stad är Avesta.

I Hedåker bor min landstingskollega Johan Widén med sin familj, en familj som jag fått förmånen att lära känna lite mer under åren. Förutom att vi har väldigt roligt tillsammans jobbar vi väldigt bra ihop också och den här helgen så behövde jag inte bara hjälp med motionsskrivandet utan även med länets landsbygdsprogram som jag är ansvarig för.
Vad är inte bättre när man håller på med landsbygdspolitik än ett besök i verkligheten, många nya spännande uppslag som vi nu kan jobba vidare.
Stort tack Johan med familj och alla djuren för mat och husrum i ett dygn. 

lördag 17 september 2016

Grattis Sverige

För exakt tio år sedan vann Alliansen valet och en lång tid av socialdemokratiskt styre i Sverige tog slut, ett styre som lett till sjukpensioneringar och arbetslöshet. Företag som flydde landet och inbyggt systemfel i bostadsmarknaden. Alliansen kom att göra fantastiskt mycket bra saker under sin tid i regering och nu söker vi förtroendet att leda landet en gång till och om detta skriver våra partiledare i svenskan idag. Artikeln finns länkad här.

Statsministern uttalade sig i går om att han tänker sitta kvar vid makten oavsett om alliansen säger eller ej och det är lite intressant. I min bok så är det väljarna som bestämmer vem som ska få styra landet var fjärde år och det är en som lyckas samla flest röster. Men så tänker inte socialdemokratin där makten är viktigare än allt.
Detta duger inte, vi har en nöjd statsminister som sitter inlåst på Rosenbad med sina kompisar och inte ser de samhällsproblem som finns i världen utanför. Det finns samhällsutmaningar som behöver lösas och då duger det som sagt inte att sitta med händerna i knät och hoppas på bättre väder.

Måste man vara frisk för att kunna vara sjuk?

Arg, idag är jag på krigsstigen mot landstinget Västmanland. Under dagen har jag hjälpt en anhörig att ta sig först in på sjukhuset och sedan ut, inget var lätt kan jag konstaterar.
Långa ledtider och brist på information. Nu skulle en operation äga rum men så blev det inte då det plötsligt inte fanns några lediga tider för operation, hade detta meddelats innan inskrivning, förberedelser för operation och en mängd provtagningar så hade både tid och personal sparats för landstinget och vi inblandade hade inte behövt gå igenom allt som vi gjorde.

Nu är min anhörig hemskickad med fler mediciner och ovetandes om när nästa tid för operation blir. Oerhört oproffsigt skött av landstinget och dessutom dyrt för skattebetalarna på alla sätt. Detta hade kunnat lösas gratis genom bättre information och en lite smula pedagogik på de, kostar ingenting men ger så otroligt mycket tillbaka.

Nu är det tur att vi är flera i vår familj som kan hjälpa till med sådan här saker för det är inte lätt att ta in all information och nästan bråka sig till sina rättigheter när man är sjuk. Det är inte meningen att den som skriker högst ska ha bättre vård eller mer information i ett skattefinansierat system.

fredag 16 september 2016

Planering för valet

En hel dag hemma vid köksbordet som får agera hemmakontor är väldigt skönt men också frustrerande. Just nu är det allmänna motionsperioden och det är en tid då allt normalt arbete normalt ligger nere för att ledamöterna ska kunna skriva motioner. Så är det inte i år, vi kör verksamhet och utskottsmöten precis som vanligt och agendan har istället dubblats med allt som ska göras.

Jag har dubbla känslor till det här med ledamöternas enskilda motioner. Det här är vårt instrument för att kunna påverka politiken, vi kan lyfta hjärtefrågor och frågor som ligger utanför det egna utskottet. Men å andra sidan avslås nästan 99% av alla motioner och vad är då meningen med att lägga tid och arbete på dem? Lokalmedia har en tendens att mäta ledamöters aktivitet och kompetens i förhållande till antalet motioner som läggs under ett år. Detta är ett oerhört trubbigt instrument att mäta med. En motion kan ju vara lång och välskriven med ett bra innehåll och den kan vara väldigt enkel och riktigt dålig, men den analysen görs sällan av media. Är en bra ledamot någon som skrivit många motioner eller en som verkligen får genomslag för sin politik?

Under den här perioden lägger vi dessutom partimotioner i olika ämnen och det är så klart vi ledamöter som gör det jobbet. Här har vi till skillnad mot de enskilda motionerna verkligen möjlighet att grotta ner oss i våra specialområden. Dessa motioner har dessutom verklig möjlighet att bli praktisk politik eftersom partierna i sin helhet ställer sig bakom dessa och de ingår i helheten som budgeten ska räcka till för. Jag har valt att fokusera mitt engagemang här i år. För detta kommer jag säkert få lida medialt men det är en risk jag får ta.

Efter en heldag hemma så snurrar det nästan runt i huvudet och möjligheten att ha kaffebryggaren i gång på heltid sätter sina spår i kroppen. Jag bestämde mig för att inte ta bilen till kvällens möte med de moderata föreningsstyrelserna i Västerås utan istället ta en promenad. Vädret är helt ljuvligt just nu och det är nästan dumt att inte utnyttja det till fullo. Jag tog en lång omväg upp till landstinget där kvällen möte skulle hållas och satte på en ljudbok i lurarna. Precis vad jag behövde.
Jag lyckades ta en selfi under kvällens möte och det är kanske inte min allra bästa sida, men det ger ändå en bild av hur en stressad och trött riksdagsledamot med för mycket kaffe i kroppen kan se ut.

onsdag 14 september 2016

Utskott direkt

Tro inte att ett festligt tillfälle som riksmötets öppnande eller efterföljande konsert hindrar miljö- och jordbruksutskottet från att rivstarta riksdagsåret. Nejdå, vi sammanträde redan klockan 9 på morgonen med landsbygdsministern på plats. På agendan står avrapportering från den nederländska ordförande tiden i EU och en rapport om vad det Slovakiska har på agendan. Tyvärr ser det inte ut som att vi kommer kunna enas om minskad antibiotikaanvändning det kommande halvåret heller, tänk att de ska vara så himla svårt.


Riksdagens öppnande

Under riksmötets öppnande har vi möjlighet att ta med oss en anhörig och i år skulle bror Ede fått följa med. Tyvärr drabbades han av en dunderförkylning och kunde inte följa med, men jag kunde hänga lite med mina trevliga kollegor istället.

Först upprop i kammaren och därefter en gudstjänst i Storkyrkan. En gudstjänst som i år hade temat jämställdhet. Jag tycker i och för sig att det var konstigt av kyrkan att politisera gudstjänsten men det var en trevlig och högtidlig gudstjänst i sin helhet.
Därefter går promenaden från kyrkan via slottet till riksdagen, enda gången på året som vi formellt går in via riksplan. Högtidligt så det förslår.
Väl inne i kammaren väntar ledamöterna på kungafamiljen som tillsammans med talmannen kommer in i riksdagen sist av alla. Som traditionen säger är det konungen som formellt öppnar riksmötet. Han talade om representantskap och vikten av demokrati i år, kändes helt rätt i en tid då många tar lagen i egna händer.
Sedan kommer det som vi alla väntat på, statsministerns regeringsförklaring. I år höll han ett litet enkelt tal på 37 minuter som innehöll allt åt alla men utan förslag på hur fler ska komma i arbete och vem som ska betala. Vikten låg på miljö och utbildning, kan det möjligtvis vara för att blidka miljöpartiet?

Kvällen avslutades i Stockholms konserthus tillsammans med kungliga filharmonikerna, en väldigt trevlig klassisk konsert som var allt för kort tyvärr (den var alltså inte kort utan upplevdes som allt för kort). Att få sitta framför så många duktiga klassiska musiker är verkligen ett rent nöje, jag borde gå på konsert oftare. Konserten sändes förresten på tv i år och den går att se här.

Nytt år på flera sätt


Börjar dagen i Västerås med ett besök hos frisören. Jag springer dessvärre inte ner min frisör och nu måste burret ner inför det nya riksdagsåret. Med en helt ny frisyr och bra mycket kortare än när jag gick dit känns det riktigt skönt att åka mot Stockholm och ett helt nytt riksdagsår.

Även om de flesta av oss varit igång en hel månad så är det första gången riksdagsgruppen sammanträder i sin helhet sedan midsommar och även om vi kunnat följa varandra via Face Book och sågs förra veckan på internatet så är det mycket som ska gås igenom. Flera var dessutom på utskottsresor förra veckan så alla har inte sätts förut.
Vi har en trevlig tradition i den moderata riksdagsgruppen att äta middag tillsammans kvällen innan öppnandet, det är även ett tillfälle då våra anhöriga har möjlighet att lära känna moderatfamiljen som de med största sannolikhet hört talas om hemma. Här hälsar gruppledare Jessica Polfjärd välkommen till kvällen middag.


fredag 9 september 2016

Vilthantering på olika sätt


Byter ett grådassigt Stockholm mot ett soligt och varmt Blekinge. Tänk att det går så otroligt smidigt att flyga kors och tvärs över vårt avlånga land tack vara alla regionala flygplatser.
Jag och kollegan Annica Engblom har idag besökt Johannishus gods och där träffat dem och representanter från Eriksbergs för att diskutera den kommande propositionen om viltutfodring.
Vi fick möjlighet att åka ut i skogen och titta på avledande foderspridning för att skydda odlad mark. För att bruka naturen krävs att vi tar hänsyn till alla delar och drar fördelar på bästa sätt för alla parter.


Ursäkta röran vi bygger om


Tycker ni att det händer mycket hos moderaterna just nu så är det ingenting mot vad som kommer hända fram till valet. I dagarna två har den moderata riksdagsgruppen nu konfererat och diskuterat framtiden och det kommer hända mycket på kort tid nu. Det är ett år kvar tills vi går in i valåret och på den tiden är det mycket som ska händ och sättas på plats.

Vi förlorade valet 2014 men det är dåtid och nu blickar vi framåt istället och genom att se de utmaningar vi står inför så kan vi också bygga politik för att lösa dessa.
Anna Kindberg Batra blir bättre och bättre för varje dag och ser inte bara samhällsutmaningarna, hon har en plan för hur vi ska ta oss an dem också.


onsdag 7 september 2016

Jaktlagsutredningen i småbitar

Har dragit på mig en sådan där post utskottsrese sjuka, vet inte vad det är med mig riktigt men ont i magen, huvudet och feber på det. Blä, har inte tid med det idag, listan är lång med saker att hinna med. Dessutom måste jag förbereda några dagar på resande fot igen, först ut är riksdagsgruppens höstinternat som startar imorgon.
Ska bli kul att träffa alla kollegorna igen, även om vi varit igång en månad redan så har vi inte sätts i gruppformat sedan innan midsommar.
Med lite Ipren och massor av te har jag kunnat jobba av lite idag i alla fall och närmast på agendan ligger regeringens proposition om Vildsvin och viltskador som ska behandlas i riksdagen under hösten. En proposition som i grunden kommer från Alliansens tillsatta jaktlagsutredning. En utredning som skulle ta ett rejält omtag runt svensk jakt, tyvärr valde nuvarande regering att lägga ner utredningen innan det var klar vilket så klart var jättedumt. Nu rycker de ut en del ur en halvfärdig utredning för att möta upp kritiken kring vildsvinens framfart utan att tänka på att detta får konsekvenser för andra arter och förvaltningen av vilda djur, dumt.


tisdag 6 september 2016

Asylsökandes hälsa i fokus


Ingen rast, ingen ro och framför allt ingen tid för att återställa tidsskillnaderna från Chile. Uppe med tuppen i morse för en dag i landstingets tecken. Idag har nämligen den moderata landstingsgruppen gjort studiebesök över hela länet.
Jag själv började morgonen i Västerås med Mikael Andersson Elfgren på Asylhälsan. En stor ström av asylsökanden får inte bara akuta konsekvenser det får långsiktiga sådana också. Idag är mer än 4500 personer inskrivna hos Asylhälsan och hur många de kommer bli i framtiden vet vi inte. Prognosen från migrationsverket säger att strömmarna kommer att minska och en stramare migrationspolitik bidrar även till minskningen men ingen vet. Konflikter i världen pågår fortfarande och oroligheterna i Mellanöstern och Afghanistan ser inte ut att minska tyvärr.
I Västmanland har asylsökande samma rätt till vård som invånarna och det kostar en slant. Nu går inte allt på landstingets kassa utan den stora kostnaden tar staten men i slutändan är det skattebetalarna som får betala. För mig är det inte helt rimligt att ge all form av vård till personer som inte fått permanent uppehållstillstånd ännu.
Besök nr två för dagen gick till det här lilla söta huset i Virsbo tillsammans med Jenny Landernäs. I huset håller tandvårdens asylenhet till och tar emot patienter från hela länet. Hit får man till skillnad från Asylhälsan bara komma om man har akuta problem med tänderna eller är barn. Inte bara lite oroliga blir vi av att höra hur dålig tandstatus många av de nyanlända har och hur lite kunskap det finns om munhygien. Detta kommer att få konsekvenser senare i livet och medföra stora kostnader för den enskilde eftersom det inte finns ett högkostnadsskydd på tänder.
I landstingets förebyggande arbete borde munhygien helt klart komma högre upp på dagordningen än det gör idag. Jag har i och för sig alltid varit en varm förespråkare av fluortanten i många år nu och det kanske kan bli en nytänkande ide igen.

Utskottsresa till Chile

Äntligen hemma igen efter en magisk resa till bokstavligt talat andra sidan världen. Det var en mycket längre resa än jag hade väntat mig trots att jag rest en del i mitt liv. Vi började dessutom resan med några dagar Puerto Montt i södra Chile och fick därför börja med att göra en inrikesresa på några timmar.
Tidsskillnaden har inte gjort sig så påmind som jag trodde den skulle göra men det kommer jag antagligen få ta igen nu i efterhand.
Det är svårt att sammanfatta en fullspäckad vecka i ett enda inlägg såhär och jag har heller inte hunnit smälta allt som hänt. Det få alltså bli ett inlägg med några bilder. Vill ni veta mer så får ni helt enkelt höra av er. Erfarenheterna kommer jag dock kunna använda i utskottsarbetet lång tid framöver.

Chile är ett av världens mest jordbävningstätaste länder och med det följer självklart ett gäng vulkaner och massor av berg. Stilla havets kalla vatten sträcker sig utmed landets ena sida och efter en kort landsträcka breder bergskedjan Anderna majestätiskt ut sig.

Vi har fått önska saker vi velat se under besöket och sedan har svenska ambassaden i Santiago hjälpt oss med programmet. Jag måste lägga till att ambassaden har ställt upp med program och organisation på ett helt fantastiskt sätt denna vecka.
Jag ville igen se pingviner men riktigt så långt ner i Chile kom vi tyvärr inte men istället har vi fått göra en massa andra spännande saker.

En utskottsresa men miljö- och jordbruksutskottet betyder naturligtvis att packningen består av raggsockor, gummistövlar och myggmedel. Så även denna gång!
Vi har besökt en av Chiles största exportindustrier, nämligen odlad norsk lax. En produkt som vi ofta hittar på hyllorna i Sverige och som medför en hel del konsekvenser tyvärr. Dessutom jobbar inte med antibiotikaresistens om jag säger så, jag hade inte en aning om att adlad lax innehåller antibiotika.

Vi har besökt naturparker och skogsägare. Vi besökte en skog som över en natt fått nästan en meter aska över sig, som snö fast den är grå och ligger kvar för alltid. Eftersom aska består av mineraler från berg och inte innehåller något biologiskt material är det inte helt lätt att få något att växa efter ett vulkanutbrott.

Vi har besökt en charkuterifabrik och fått titta på brandbilar från deltidskåren. Jag själv fick åka en tur med chefen för charkuteributiken i en 150 år gammal brandbil, såg i ögonen på kollegorna att fler hade velat åka med!
I Santiago har vi träffat företrädare för vinindustrin och besökt en vingård som saluför mer än tjugo olika sorter på svenska systembolaget, Sverige är för övrigt en av den främsta importörerna av chilenskt vin idag.
Vi har träffat parlamentsledamöter och politiker. Vi fick följa med svenske DJ Mendez på en tur i Valparaiso där han själv kandiderar till borgmästare senare i år. Oavsett vad man tycker om hans politik är det häftigt att hänga med en politiker som behandlas som en superstjärna när han rör sig ute bland folk.