måndag 29 februari 2016

Omväxlande hos partiet

Lämnar landstingshuset när pappa är färdig för vidare ärenden på stan. Kan lätt konstatera att kontakt med myndigheter inte är så enkelt som det borde vara. Skulle vi nu inte haft bil eller ledsagar förstår jag faktiskt inte hur alla ärenden skulle kunnat lösas idag.

Lätt matt efter förmiddagens äventyr anländer jag till partiexpen i Västerås. Det här en del av partiarbetet som kanske inte alltid syns och hörs så mycket av. Nämligen förberedelser inför föreningsmöten. Roligt, nja kanske inte egentligen men en bra möjlighet att kunna prata och umgås med kollegor i partiet under tiden.
Det är årsmötestider just nu och för min förening står jag för medlemsutskick. I det här fallet innebar det korrektur, resultat- och balansräkning, kontakt med valberedning, kopiering, frankering och sedan stoppa allt i kuvert och gå till posten. Det här lilla äventyret tog mig fyra timmar och jag lyckades spräcka dagsplaneringen helt idag. Det här med att förbereda veckans två debatter, tja det får bli kvällsarbete istället.

Landstingshuset ingång 4


Hänger med den här bönan idag på förmiddagen, Eleonore Lundqvist som är moderaternas politiska sekreterare för Landstinget Västmanland.
Min dag blev inte riktigt som det var tänkt från början men nästan. Hela dagen är avbokat för eget arbete och det är i och för sig det jag gör även om det inte var där jag tänkt. Jag har skjutsat min pappa till sjukhuset och i väntan på att han blir färdig får jag låna en arbetsplats hos Eleonore, datorn har jag alltid med mig så det funkar. För alla utom Eleonore då, förlåt för att jag förstört din arbetsmorgon genom att prata oavbrutet.

söndag 28 februari 2016

Katastrofregering


Kvällens Agenda och intervjun med Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner är en katastrof från början till slut. I direktsändning får han förklara varför MP inte tror på den politik de själva bestämt inom Regeringen. Inslaget börjar dessutom med att flera kommunalråd säger att språkröret Åsa Romson inte alls talade för dem när hon grät under presskonferensen och berättade att hon tagit detta svåra beslut därför att kommunalråden ville det.
För er som inte sätt inslaget är det bara att gå in och titta själva, men var beredda med en skämskudde, för det är pinsamt och plågsamt att titta.

Jag är osäker på om varken Statsministern eller Justitieministern håller med om att Sverige kommer kunna ta in lika många flyktingar som förra året. Strömmen av flyktingar kommer att fortsätta och det är bara naivt att tro att det kommer lösa sig av sig självt.

Mycket oklart hur den här regeringen kommer kunna hålla samman hela mandatperioden. Skulle tror att pressekreterarna på Rosenbad jobbar intensivt och att telefonerna går varma just nu. Kan det vara så att det här var början på miljöpartiets desperata försök att inte tappa ansiktet och rädda det som räddas kan av väljarbasen inför valet 2018.

Full rulle

Vilket avslut på fredagen det blev. Jag hade lovat ta emot en besöksgrupp i riksdagen under fredag eftermiddag, vem hade kunnat tro att jag nästan fick sparka ut dem vid femtiden för att hinna med kvällen engagemang i Västerås.

Hade jag inte varit uppbokad hade gruppen kunnat få stanna hur länge som helst i riksdagen. Det är så obeskrivligt roligt att ha besök från människor som är både pålästa och intresserade av det politiska systemet. Vi han diskutera allt från direktdemokrati till Palmemordets påverkan på dagens politik. Varmt välkomna tillbaka när som helst Anders Röhfors med kompisar.

Resten av helgen har ägnats åt renoveringsplaner. Besök på Bauhaus, IKEA och ett antal kakel, kök och badrumsbutiker i Västerås. Glad att bo i en stad som har lite att välja på även om mitt huvud snurrar av alla intryck, färger och formar. Att renovera är dyrt och då vill jag vara riktigt säker innan jag bestämmer mig eftersom det inte kommer ske igen inom en snar framtid.

Skulle åka förbi min far en sväng på söndags eftermiddagen också, en snabb tur var det tänkt eftersom jag måste börja förbereda en intensiv vecka redan nu. Men så blev det inte, jag kom därifrån först nu faktiskt. Vi kom att diskutera holländska konstnärer och släktens historia i Tyskland på 1850-talet. Tiden rinner iväg när man har roligt!

fredag 26 februari 2016

Det kom ett brev



Vissa dagar är bättre än andra och idag är en sådan. Jag har haft problem med min rygg ända sedan i julas med låsningar och mycket smärta. Nu har jag fått ett gäng behandlingar och känner mig mycket bättre men för att förebygga måste jag försöka träna kontinuerligt. Som bekant är detta inte min starka sida och jag behöver oftast en rejäl spark i baken för att komma igång.


En kollegas dotter har hälsat på idag och hon ville absolut bada idag och vad kan vara bättre och mjukare träning än att simma tänkte jag. Vi gjorde slag i saken och 7 åriga Kajsa har jagat mig runt bassängen en timme och lekt personlig tränare, jag är rejält mörbultad men tror att ryggen kommer må bra av att fortsätta träna såhär.
Kaja verkade också tycka att det var kul för innan hon åkte hem fick jag den här vackra teckningen som nu sitter på en hedersplats på mitt kontor.


Lätt klorluktandes så är det nu dags att gå och möta ett gäng som kommer hit på studiebesök. Jag ska visa riksdagen och svara på en mängd kluriga frågor är det tänkt.

Välkommen till ditt nya jobb, Ylva Johansson


Flyktingkrisen kommer påverka Sverige under lång tid. Integrationen behöver stärkas. Fler måste ges möjlighet att komma in i samhället, jobba och göra rätt för sig. Regeringen verkar till slut inse sina misstag. Det går inte att vara naiva inför flyktingkrisen och blunda för behoven av en bättre integration. Jag välkomnar därför Ylva Johansson (S) till sitt nya jobb med att samordna arbetet med flyktingsituationen. Men ett nytt ministeruppdrag räcker inte. Det krävs också omprövning av reformer och förslag, skriver partisekreterare Tomas Tobé i på Expressens debattsida.

 

Moderaterna är självkritiska inför att vi borde ha rustat Sverige bättre för att möta flyktingkrisen. Den tidigare politiken var inte tillräckligt för ett hållbart mottagande, för att stärka integrationen och för möjligheterna för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden.

Utifrån det har vi omprövat vår politik för bättre fungerande migration, integration och för fler jobb. Är Johansson beredd till detsamma?

 

Det är mycket som behöver göras:

  • Sverige behöver en tillfällig flyktingpaus. Det skulle innebära bättre ordning och reda i mottagandet och ett bättre ansvar för alla människor som redan är här. Andra länder måste nu ta sitt ansvar och vi måste fokusera på att få integrationen att fungera.
  • Sverige behöver en bättre integration. Utbildning och vikten av egna ansträngningar för att få ett jobb såväl som rättigheter och skyldigheter i Sverige är avgörande delar. Till exempel behövs ökade krav på att fler ska göra sig anställningsbara genom utbildningsplikt för nyanlända vuxna utan färdig grundskola. Samhällsorienteringen för nyanlända behöver förstärkas och bli obligatorisk på riktigt med en tydlig examination. Fler behöver också rustas med rätt kunskaper. Det behöver bli möjligt att lära sig svenska, läsa in grundskolebehörighet och samtidigt lära sig ett yrke. Därtill behövs tydligare kunskapskontroller i förberedelseklasserna och utökade möjligheter till ämnesundervisning på nyanländas hemspråk.
  • Sverige behöver fler och enklare vägar in på arbetsmarknaden. Det krävs reformer för att öppna upp arbetsmarknaden för fler. Därför behöver det blir mer lönsamt att gå från bidrag till egen försörjning genom sänkt skatt på låga inkomster och utökad jobbstimulans i bidrag och ersättningar. En ny anställningsform för unga och utrikes födda bör införas. Den ska göra det möjligt att lära sig jobbet på jobbet och ge arbetsgivare förutsättningar att anställa till lägre kostnad med större flexibilitet.

Regeringen har hittills varit oförmögen att ta tag i integrationen. Nödvändiga insatser har uteblivit. Genom skattehöjningar på jobb, utbyggda bidragssystem och försämringar av RUT och ROT är regeringen inriktad på att stänga vägarna till arbetsmarknaden.

 

Det är allvarligt – utan nya reformer riskerar ytterligare 90 000 utrikes födda att bli arbetslösa kommande år.

 

Moderaternas främsta prioritering är därför att skapa förutsättningar för att fler ska få sitt första jobb. Det krävs för att bryta det nya utanförskapet som särskilt drabbar utrikes födda och unga med svag utbildning. Fler jobb är också nödvändigt för att Sverige ska vara tryggt, starkt och sammanhållet.

 

Jobbfrågan får därför inte glömmas bort.

 

Att hantera Gustav Fridolin (MP) och Mehmet Kaplan (MP) är ingen lätt uppgift, men Ylva Johansson, det får inte ske på bekostnad av jobben.



Tomas Tobé

Partisekreterare (M)

 

Morgontåg på fredagarn



Ovanligt att åka tåg till Stockholm på en fredag men ibland blir det så. Idag ville jag lyxa till det lite och tåg en stor latte med mig på tåget. 47 kronor och den smakade utspädd mjölk, jag är djupt besviken.
Mätt blev jag i alla fall och redo för en dag av spännande saker.

-

torsdag 25 februari 2016

Lång dag är inte slut ännu

Torsdag och tidigt utskott med miljöminister Romson redan klockan åtta. Känns tungt att gå upp men att se ljuset sippra fram under gardinen gör livet lite lättare.

Min plan var att gå till kammaren och ställa en fråga till arbetsmarknadsministern men jag hann inte, det har ta mig tusan gått i ett idag.

Har hunnit få in två skriftliga frågor idag till Landsbygdsministern, den ena om matfusket och den andra om varför utannonserad proposition om register av ekologiska aktörer inte har kommit till riksdagen ännu.



Snabbt tillbaka till Västerås efter dagens votering. Väl i Västerås direkt upp till partiexpeditionen och styrelsemöte med BLS föreningen. Det är dags för årsmöte den 21 mars och innan dess ska en hel massa saker göras klart och beslutas om. För första gången på hur länge som helst så är vi helt i fas och det känns jätteskönt. Till helgen blir det att packa handlingar för mig, den glamorösa sidan av det här uppdraget är att vi gör allt själva!



Kommer hem strax innan klockan nio på kvällen, inser att jag började mitt första möte för 13 timmar sedan och vad gör jag. Sätter på Tv:n hinner med både Aktuellt och TV4 Nyheterna med datorn i knät. Min att göra lista är fortfarande alldeles för lång, jag hade tänkt hinna med mera idag men nu börjar ögonen gå i kors. Lika bra att packa ihop, det kommer en dag imorgon också och den kommer dessvärre tillbringas i Stockholm.

Det går bra nu



Det är inte varje morgon jag vaknar upp till nyheten om att Moderaterna är Sveriges största parti. Riktigt roligt. Visst opinionsmätningar är just mätningar och det är fortfarande långt kvar till valet och mycket kan hända. Men vi kan konstatera att det går fortsatt dåligt för regeringen och SDs ökning har avtagit och går snarare neråt.
Alliansen är fortfarande inte stor nog för att vinna regeringsmakten men politikutveckling och skarpa sammanhållande förslag för att möta samhällsproblemen ger resultat. Den här undersökningen är gjord på uppdrag av TV4 och hela inslaget går att se här.

Viktigt för Moderaterna och Alliansen nu är att inte luta sig tillbaka, vi ligger fortfarande efter och det finns fortfarande många stora samhällsproblem kvar att lösa.

Utvecklingspotensial



Jag orkade inte åka en massa tåg på tisdagskvällen så istället fick jag ta första bästa tåg till Västerås på onsdagsmorgonen istället. Anledningen till detta är möte med Viltförvaltningsdelegationen på länsstyrelsen. Det var delegationens första möte med nya landshövdingen och första mötet efter att naturintresset i delegationen hoppat av. En konstigt beslut av rovdjursföreningen och ornitologerna förresten. Nu finns det ingen i delegationen som sitter på det mandatet. Fegt tycker jag.
Vi avslutade mötet med en riktigt bra och inspirerande dragning av Marcus Eldh på Wild Sweden som har sitt företag i Skinnskatteberg. Ett företag inom naturturism som faktiskt bevisat att det går att sälja upplevelser och utnyttja det vi har gratis i naturen och dessutom tjäna pengar på det. Rekommenderar varmt ett besök på företagets hemsida. Jag skulle så gärna vilja bo i tält i skogen och höra vargen yla i skymningen med en kopp varm lingondricka i kåsan.
Vi har så otroligt mycket kvar att göra inom det här området i länet, turismen ökar glädjande med det finns potential för så otroligt mycket mer.





Passar på att gå till partiexpen över lunch när jag ändå var i Västerås. Tomas Tobé, partisekreteraren var i Västerås för studiebesök och pressutspel, sedan avslutade han med medlemslunch. Intressant att höra hur väljarströmmarna går just nu och hur väljarnas förtroende och nyfikenhet för moderaterna nu ökar igen!
Tillbaka till Stockholm igen för möten möte och fler möten innan dagen är slut.

tisdag 23 februari 2016

Det kom ett brev




Det är inte varje dag det kommer handskrivna brev på posten. Idag är dock en sådan dag.
En väljare från länet har skickat ett personligt brev och en bok till mig med uppmaningen att utreda Palme mordet i grunden. Han tycker även att jag snarast ska överge idén om ett NATO medlemskap med hänvisning till medskickad bok och teorin om Palmemordet kopplat till NATO.


Jag tackar för boken, jag ska försöka hitta tid för att läsa den i vår annars får det bli till sommaren. Vi får se om jag ändrar åsikt men än så länge är jag fullt övertygad om att Sverige behöver ett fullvärdigt NATO medlemskap å det snaraste.

Mycket information på kort tid



Idag träffar miljö- och jordbruksutskottet Naturvårdsverkets nya general direktör Björn Risinger. Björn är en gammal bekanting för oss eftersom han var GD på Hav och vattenmyndigheten tidigare. Jag passade på att fråga lite om rovdjurspolitiken. Överklaganden, viltförvaltningsdelegationer och lokalförankring i Västmanland. Jag blev dessvärre inte mycket klokare efter mötet men det känns skönt att ha en GD på plats som också tycker att rättsväsendet inte fungerat som det var tänkt och att det måste till en förändring av förvaltningen.




Det blev ett långt utskottsmöte idag, det var ett frågvist utskott och en generaldirektör med fylliga svar. Kom därför tillbaka till kontoret senare än det var tänkt och fick ta en skrivbordslunch samtidigt som veckans brevhög gicks igenom.

Mot Stockholm

Mer än en vecka sedan sist, men nu börjar pendlingen igen. Börjar dagen med att försova mig och äter nu frukost på tåget med paddan som sällskap.
Det glamorösa pendlar livet!



måndag 22 februari 2016

Återvärvningsdax


Det är inte bara jag som glömmer bort att betala medlemsavgiften till Moderaterna dessvärre. Ikväll har vi ringt återvärvning på partikansliet i Västerås. Jag hade turen och fick dela rum med Kurt, en rondellhund av det bästa slaget!
Kul att intresset för partiet är stort och att det är många som vill ha en förändring i svensk politik. Jag lyckades inte bara återvärva folk på min lista jag lyckades med en nyvärvning också. Summerar det till en bra kväll även om jag tar en Alvedon och går till sängs nu, förkylningar är inte att leka med!

Är du inte redan medlem utan vill bli, gå in på den här länken. Ett medlemskap kostar 100 kr och väl värt varenda krona!

Sverige ska hålla ihop - ökad jämställdhet krävs i integrationen

Anna Kinberg Batra presenterade i dag, i TV4:s Nyheterna, förslag för ökad jämställdhet i integrationsinsatserna för nyanlända. Utanförskapet måste brytas, även för kvinnor. Det handlar om förstärkt samhällsorientering för de som kommit till Sverige och att fler nyanlända kvinnor ska få del av arbetsförberedande insatser.

- Sverige ska vara ett land som håller ihop. Då får vi inte lämna till exempel utrikes födda kvinnor utanför. I Sverige ska kvinnor och män ha lika möjligheter och det måste vara tydligt från dag ett för alla som kommit hit. Jämställdhet är en av våra centrala värderingar i Sverige. Vi måste se till att alla nyanlända vet vilka grundläggande värderingar som gäller i Sverige. Samtidigt ser vi att bara drygt en tredjedel av de nyanlända genomgått samhällsorienteringen efter mer än 18 månader - det duger inte, säger Kinberg Batra.

- Nu har vi en omfattande integrationsutmaning framför oss och då måste vi se till att få in så många som möjligt så snabbt som möjligt i samhället och på arbetsmarknaden. Det gäller både kvinnor och män. Vi ser att utrikes födda kvinnor jobbar i mycket lägre utsträckning än utrikes födda män. I Sverige ska alla kunna växa, komma till sin rätt, jobba och göra rätt för sig. Vi gör inte skillnad på grund av kön.

Bakgrund
Det är viktigt att nyanlända, såväl män som kvinnor, i Sverige får en ordentlig samhälls-orientering. Det handlar till exempel om vikten av egna ansträngningar för att få ett jobb, rätt till utbildning, rätt att gifta sig med vem man vill och rätten att inte utsättas för brott. Med rättigheter följer också skyldigheter. Grundläggande är att var och en som lever och bor i Sverige gör vad man kan för att få ett jobb och försörja sig själv. Idag finns dock tydliga brister vad gäller samhällsorienteringen. Deltagandet i samhällsorientering är dåligt - av nyanlända inskrivna i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag, i 18 månader eller längre, har endast drygt en tredjedel deltagit i samhällsorientering.

Nyanlända kvinnor får samtidigt insatser som förbereder för arbete i lägre utsträckning än män. Något som blir extra allvarligt då kvinnor redan har en lägre sysselsättningsgrad i dag, endast cirka hälften av de utomeuropeiskt födda kvinnorna var sysselsatta 2014.

Moderaternas förslag
  • Förstärkt samhällsorientering för nyanlända
Samhällsorienteringen måste bli obligatorisk på riktigt. Alla nyanlända till Sverige ska ha genomgått samhällsorientering inom ett år från att etableringen inleddes och frånvaro ska leda till nedsättning av ersättning. Det bör också införas en examination i samhällsorientering. Om man inte klarar examinationen bör man helt eller delvis genomgå samhällsorienteringen på nytt samt genomgå en ny examination.

Arbetet bör påskyndas för att samhällsorientering ska genomföras även under asyltiden.
  • Fler kvinnor ska få del av arbetsförberedande insatser
Det är inte rimligt att arbetsförberedande insatser fokuserar i mindre utsträckning på kvinnor än på män. Målet måste vara att kvinnor och män får tillgång till kvalitativa insatser i lika hög grad. Instegs- och nystartsjobb bör i lika hög utsträckning komma ifråga för kvinnor som för män. Mer uppsökande verksamhet från Arbetsförmedlingen riktade till kvinnor är ett sätt att nå dit. Mer samarbeten mellan Arbetsförmedlingen och företag med många anställda kvinnor är ett annat.

Se Anna Kinberg Batra berätta kort om förslagen här: https://www.youtube.com/watch?v=xgGyiyJPSHo&feature=youtu.be
Se TV4:s inslag här: http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/moderaternas-krav-samh%C3%A4llsprov-f%C3%B6r-nyanl%C3%A4nda-3290430

Dagens arbetsplats


Kanske inte helt ergonomiskt men jag har en kudde i knät för att få upp datorn en bit i alla fall. Idag är jag nästan helt mötesfri och förkyld på samma gång. En bra timing att kunna sitta hemma med hett te iklädd pyjamas under ett täcke och jobba samtidigt. Skönt att ha agendan klar inför veckan som kommer.
Slutar jag bara nysa så ska jag gå ner till partiexpen om några timmar för kvällsaktivitet. Men innan dess ska jag hinna skriva lite underlag och frågor inför kommande vecka.

Smyger igång veckan

Söndagar är alltid uppstart på veckan. Först hade jag ett telefonmöte med den parlamentariska landsbygdskommittén och sedan veckans agenda.
Kommittén börjar närma sig delbetänkande nu, om en månad är det överlämning till regeringen och innan dess är ambitionen att vi ska komma överens i kommittén över partigränserna. Det har varit intensivt senaste veckorna och väldigt mycket att läsa i olika omgångar. Just läsandet är ju inte min starka sida eftersom det tar mig så otroligt lång tid men med lite planering har det gått okej den här gången.

Agenda igår var bedrövligt, Annie Lööf och Ylva Johansson pratade om nya jobb för människor långt ifrån arbetsmarknaden och utan formell utbildning. Primärt för nyanlända den här gången.
Centerpartiet har ideer och Ylva Johansson gick på frontalangrepp direkt. Bedrövligt att se hur en vuxen kvinna och minister ljuger i direktsändning och dessutom använder sig av alla härskartekniker som finns. Det hade blivit en mycket trevligare debatt om ministern hade kommit med några sakliga argument eller motförslag.

Sedan var det dags för reportaget om problemen med att bygga i Sverige. Inte bara i storstadsregionerna utan även i Norrland, mycket på grund av riksintressen som staten satt upp.
Äntligen var Memeth Kaplan på plats, dock på en länk från ett annat land men han fanns i alla fall tillgänglig för frågor. Dock blev det inte mycket klarhet i vad det var han sa och framför allt om det var han själv, miljöpartiet eller regeringens åsikter, pinsamt.

Dop helg

Dop är alltid roligt och det har jag ägnat mig åt i helgen. Lilla Signe har fått sina namn vid en trevlig ceremoni i Blekinge. Hela stora familjen samlad med mycket skratt och tårta. Skönt att bryta rutinerna lite och göra något som inte har med politik att göra alls. Februari vädret tar på mig just nu, omväxlande mörker och kyla gör mig extra trött och förkyld. Därför är det extra skönt med lite ombyte i vardagen.
Dessutom är jag trött på slasket just nu, antingen får det faktiskt bli vinter på riktigt eller är det bättre om snön bara tinar bort i sin helhet nu. Jag ser snödroppar i trädgården som kämpar förgäves att få blomma ut på riktigt, blommor gillar inte det här varannan dags vädret heller.

onsdag 17 februari 2016

Halvlek

I går blev den en heldag i politikens tecken. Först en förmiddag i Skinnskatteberg där jag träffade åttondeklassare och berättade om riksdagsuppdrag. Sedan tillbaka till Västerås och jobb på partikansliet.

Idag är det ett hela annat fokus, nämligen landstingsfullmäktige. Eftersom det är plenifri vecka så kan jag stanna hela fullmäktige vilket är lite extra roligt. Idag till skillnad från många andra fullmäktigedagar så pratar vi dessutom politik och det är extra roligt. Det märks att majoriteten gått på offensiven ordentligt. Moderaterna har många duktiga talare i talarstolen som ställer sosseriet till svars för sin politik. De har lovat brett och hållit tunt och det vet vi, nu är det upp till bevis. Klockan klämtar eftermiddag och jag tror att vi är halvvägs in på dagens möte, gör en notering om att antalet kaffekoppar ökar ju längre debatterna blir.

torsdag 11 februari 2016

Ny GD

Livsmedelsverket har fått en tillförordnad GD och henne passade insynsrådet på att träffa i onsdags. Det är årsberättelsetider och stort fokus låg naturligtvis på detta men även på processer i huset och den kommande livsmedelsstrategin och verkets del i denna.
Intressant var att verket inte har fått någon information om den kommande livsmedelsstrategin eller tidsplan om denna... papperstigern som gick upp i rök.

minisemlor




Det är bara semmeldag en gång om året och i år inföll den när jag var i riksdagen. Jag passade på att överraska några kollegor med minisemlor, mycket uppskattat.

Integration i länet





Jag fortsätter min integrations turné i länet genom att besöka länsstyrelsen i Västmanland och få deras bild över läget. Intressant att höra om deras roll gentemot staten och hur de ser på framtiden. Jag får känslan av att myndighetens bild och kommunernas bild av läget inte riktigt stämmer och det måste jag jobba vidare med, men mer om detta senare.

Innan jag tar tåget till Stockholm så avslutar jag kvällen på expen för kretsstyrelse och sedan årsmöte med Moderat kvinnorna i Västerås. Avgående ordförande Stephanie Bruksgård tackas här av nytillträdda ordföranden Anna Nygren.

måndag 8 februari 2016

Politisk verkstad

Ägnade hela fredagen såhär. Kaffe i massor hemma i köket med ett gäng papper att läsa och kommentera. Svårt att sitta fler timmar i rad utan att öppna mailboxen kan jag lova.
Lördagen började tidigt. Redan vid sex gick bilen till Karlstad och sjulänsregionens integrationskonferens. Det tar en liten stund att åka till Karlstad från Västerås trotts allt och ska man få en heldags konferens på plats så går det nästan mer än en hel dag för detta.
Temat var som sagt integration och vi hade talare från kommuner, polisen och UNHCR. Avslutade konferensen gjorde Johan Forsell som talade om partiets utveckling nationellt.
Han precis hem till Melodifestivalen och tyckte som vanligt att mellan akten var bäst. Tänk om jag hade kunnat rösta på Jonas Gardell eller Los Ketchup.

Grattis Öppna


Öppna Moderaterna i Västerås är vårt HBTQ nätverk i länet. Så här i årsmötestider är det även dags för öppna att hålla årsmöte och välja styrelse. Den nya styrelsen leds nu av Hannes Kataja, stort grattis.

torsdag 4 februari 2016

Kaos



Morgonen börjar med utskott och besök av riksrevisionen och deras rapport om gruvavfall. Stora ekonomiska risker för staten och stor miljöpåverkan. Det är självklart så att inte riksrevisionen kan svara på frågan om vi kommer ha några svenska gruvor på sikt eller om en hårdare lagstiftning skulle gör att vi inte kommer kunna öppna några nya men frågan måste få ställas.
Även om kostnaderna för hantering av gruvavfallet är hög är intäkten från själva gruvan viktig för Sveriges ekonomi på lång sikt.
Jag tar mig tillbaka till kontoret för att mötas av detta...ibland förstår jag inte vad som händer på mitt kontor under nätterna. Jag tror riksdagen har en elak papperstomte som lämnar papper på skrivbord och stökar till med vilja. Suck, bara att hugga tag i detta innan hemfärd. Återigen en inställd votering så jag kanske kommer till Västerås innan det blir mörkt idag!

onsdag 3 februari 2016

Omstart för kommittén

Min tidigare utskottschef Ulf Berg lämnade vid nyåret miljö- och jordbruksutskottet för att gå över till näringsutskottet istället. Detta har lett till att Jonas Jakobsson Gjörtler nu kommit in som moderat etta i utskottet. Ny chef betyder nya rutiner och arbetsmetoder och det är först idag som hela kommittén haft tid att sätta sig ner och planera.

En förmiddag med planering betyder stor kopp kaffe. Hemma har jag snöat in på Taiwanesiskt Olong te just nu, jätte gott i och för sig men den där extra skjutsen som koffeinet ger saknas på morgonen. Som tur är har vi en väldigt bra cafeteria i riksdagen som kan hjälpa till med den varan.

tisdag 2 februari 2016

Kvällsnöje




Rapport på tv och kammardebatt på paddan. Ikväll är det simultanförmåga på hög grad!
Känner mig trött ikväll och bestämde mig för att gå hem till övernattningslägenheten och jobba istället för att sitta på mitt kalla kontor.
Spännande debatter i kammaren om Livsmedelsverkets kommande generaldirektör och svensk minknäring. Vi ser nämligen en risk med att regeringen håller på arr politisera tillsättandet av generaldirektörer vilket är direkt olämpligt. Debatten om svensk näringsfrihet är också spännande och en fråga jag följt under lång tid!

Inget utskott

Att det inte kommer så många förslag från regeringen avspeglas i mängden utskottsmöten som behöver hållas. Idag var vi därför utskottsfria igen.
Skönt att kunna ta det lugnt från Västerås och sedan få tid att sitt på kontoret ett tag innan gruppmötet. Jag är otroligt nog fri även i kväll och planerar därför en kväll för inläsning i min ensamhet. Obokade kvällar är sällsynta och ska därför tas tillvara på.

Hundlös och ensam


Det finns en tid för allt här i livet. Nu kom dock tiden för familjens hundar att hitta nya hem. Det har inte fungerat så bra under den senaste tiden då jag jobbar för mycket i Stockholm och min far helt enkelt inte orkar med två stora Malamuter längre.
Som tur är så hoppas vi att vi har hittat två bra hem åt familjens knähundar, där de kan få fortsätta vara i naturen en massa med massor av kärlek från deras nya ägare.
Vi är självklart jätteledsna över detta och det har inte varit ett lätt beslut att ta, men det finns som sagt en tid för allt här i livet och nu är tiden att vara hundlös. Men de lämnar ett stort tomrum efter sig och det känn väldigt ensamt. Någon gång i framtiden blir det en ny hund men då måste förutsättningarna se annorlunda ut.