torsdag 12 maj 2016

20 000 nya studentbostäder till 2020

Det är hög tid att höja ambitionerna i bostadspolitiken. På en pressträff i dag presenterade partisekreterare Tomas Tobé reformer för att möjliggöra byggandet av 20 000 nya studentbostäder till år 2020.

Sverige ska vara ett land där det är självklart att man kan få tag i en bostad. I dag råder i stället akut bostadsbrist. Det gör att alltför många människor inte får sin första bostad. Situationen har länge varit särskilt svår för studenter. En majoritet av landets högskolekommuner uppger att det finns ett underskott på studentbostäder, enligt Boverket. Unga som får säga nej till en efterlängtad utbildning på universitetet i en ny stad, långa köer, trångboddhet, att tvingas bo kvar hos föräldrarna, ockerhyror och långpendling följer i studentbostadsbristens spår.
Sverige ska fungera. Det innebär att studenter enkelt ska kunna få tag i en bostad.
  • Regeringen saknar handlingskraft för att ta tag i bostadsbristen på riktigt. Moderaterna har drivit regeringen framför sig på en rad områden. Nu behövs höjda ambitioner i bostadspolitiken. Därför riktar vi ett tydligt krav på nästa bostadsminister om att genomföra de reformer som krävs för 20 000 nya studentbostäder i Sverige till 2020, säger Tomas Tobé.
Förslag för fler studentbostäder:
  • Inför ett särskilt förkortat förfarande för plan- och bygglovsprocesserna med tidsgränser, där dessa processer hos kommunen får ta max nio månader, kopplade till ekonomiska sanktioner.
  • Att ytterligare lätta på reglerna för tekniska egenskapskrav och utformningsregler. Det bör exempelvis gå att bygga mindre lägenheter än i dag och det bör gå att lätta på till exempel krav kring buller för studentbostäder.
  • Gör en översyn av marktillgången nära universitet och högskolor i syfte att frigöra mark för byggande.
  • Ge tydliga uppdrag till Akademiska Hus i form av volymmål i bostadsbyggandet för att öka deras byggande och ägande av studentbostäder samt öka antalet bostäder som byggs på mark som ägs av Akademiska Hus. Målen ska utgå från att studentbostadsmarknaden ska vara i balans till år 2020.
  • Förbättra möjligheten för universiteten att bygga och förvalta studentbostäder i syfte att främja campus med studentbostäder i anslutning till fler lärosäten.

Inga kommentarer: