onsdag 28 oktober 2015

Plenifri vecka

En näst intill helt obokad vecka, fantastiskt skönt. Jag har all tid i världen att verkligen läsa ikapp en massa papper och utredningar som inte hunnits med och jag har tid att fundera på skrivningar. Jag har nästan kommit så långt redan att jag börjat förbereda nästa veckas uppdrag. Allt detta kan jag göra med kaffepannan kokandes i bakgrunden sittandes i mjukisbyxor framför datorn. Skönt och välbehövligt för hela kroppen.

fredag 23 oktober 2015

Avbrott i landsbygden

Idag har den parlamentariska landsbygdskommittén en heldag i riksdagshuset på temat bredband och landsbygd. Vi har haft föredragningar från Telia, Bredbandsforum, IP Only, SKL, regeringens särskilda utredare och utredaren för "Fondstruktur för innovation och tillväxt". Snacka om att det snurrar runt i huvudet.

Mitt i allt detta så presenterades den överenskommelse som nu är gjord mellan regeringen och Alliansen om flyktingkrisen. Stora och oerhört viktiga frågor som gjorde det lite svårt att fokusera på alla delarna av föredragningarna.
I sista sekunden hoppade vänsterpartiet av överenskommelsen men vi andra har kommit överens om att ta ansvar för den uppkomna situationen. Det är klart att det fortfarande finns en del praktiska frågetecken som på sikt måste lösas och fortsätter det komma människor i samma takt som det gör just nu så kommer nya överenskommelse vara tvungna att tas. Men, för nu så är det här i stora delar en bra överenskommelse där vi alla varit tvungna att ge och ta en del för att få ihop det. Nu tar vi ansvar för Sverige och den akuta kris som just nu är och eftersom regeringen lyssnat på oss Moderater ligger arbetslinjen i fokus.

Jag blev uppringd av P4 Västmanland för att i radion försvara delar av överenskommelsen tillsammans med Olle Thorell (S). Här ser ni mig sittandes i en av riksdagens gamla telefonhytter som idag fick fungera som radiostudio.
Efter många långa veckor som även innehållit valövervakning i Vitryssland och partistämma börjar till och med jag se lite blek ut om nosen. Ska bli skönt med några dagar som är helt obokade nu. På måndag börjar en vecka av plenifritt och jag ska ägna veckan åt att läsa och skriva saker jag inte hunnit med hittills.

Insatser med anledning av flyktingkrisen

På en pressträff i dag presenterades att Alliansen och regeringen har enats kring en rad nödvändiga insatser gällande migration och integration. De åtgärder som nu överenskommits är resultatet av de samtal med regeringen som Alliansen tog initiativ till i början av oktober. Bland annat ska tillfälliga uppehållstillstånd införas.  

Det är ett allvarligt läge och utmaningarna för de svenska asylsystemet är mycket stora. Mot den bakgrunden har bland annat följande åtgärder bestämts för att säkra förmågan i det svenska mottagandet av asylsökanden samt för att förbättra integrationen:
  • Tillfälligt uppehållstillstånd på tre år som huvudregel

Får man jobb och taxerad inkomst övergår det till ett permanent uppehållstillstånd. Kvotflyktingar, ensamkommande barn och barnfamiljer tilldelas fortsatt permanent uppehållstillstånd. Principen om tillfälliga uppehållstillstånd är tidsbegränsad och den nya lagen gäller under tre år.
  • Den som har fått avslag ska inte ha rätt till dagsersättning

När tiden för att lämna landet har löpt ut ska även rätten till anläggningsboende upphöra. En person som fått uppehållstillstånd ska heller inte kunna tacka nej till erbjuden anvisning. Utrymme för fler asylsökande på anläggningsboendena behövs.
  • Försörjningskrav vid anhöriginvandring

Undantaget från försörjningskrav vid anhöriginvandring tas bort bland annat för svenska medborgare samt för dem som bott i Sverige i mer än fyra år. Ändringen gäller nyetablerade relationer.
  • Säkra länder-listor och kortade handläggningstider för asylansökan

Migrationsverket ska redovisa åtgärder för att förkorta handläggningstiderna. Snabbare avslag på ogrundade ansökningar och ansökningar från säkra länder ska införas.  
  • Fördelning till övriga EU av migranter som sökt sig till Sverige

För att sätta tryck på att alla länder i EU gemensamt ska ta ansvar, ska Sverige begära att vara med i omfördelningen av migranter på samma sätt som omfördelning sker från Italien och Grekland.
  • Kommunerna ska dela på ansvaret för mottagande av nyanlända

Moderaterna anser inte att det är den bästa lösningen men konstaterar att det redan fanns stöd i riksdagen för förslaget. Stöd till den så kallade anvisningslagen är därför en del av de insatser som partierna har enats om.
  • Rut-reformen utvidgas

För att sänka hindren in på arbetsmarknaden utvidgas rut-avdraget till att omfatta flyttjänster, IT-tjänster i hemmet och utökat trädgårdsarbete.
  • YA-jobb för nyanlända

För att ge fler möjlighet att kombinera jobb och utbildning utvidgas Ya-jobben till att också omfatta nyanlända. YA-jobben utvidgas även till arbetsgivare som inte har kollektivavtal.

Flera andra åtgärder har också överenskommits. Bland annat att öka möjligheterna för fler skolplatser, regelförenklingar för ökat byggande och undervisning i svenska samt obligatorisk samhällsorientering redan under asyltiden.  

Moderaterna har genomfört en viktig omprövning av integrations- och migrationspolitiken och fick ett tydligt stöd av partistämman under föregående helg. När Moderaterna har lagt tyngd bakom förslagen är Sverige nu på väg i den riktningen.

12 timmar på kontoret

Började dagen med utskottsmöte och dragningar med miljöminister Romson om utsläppsrätter. Förvirring på hög nivå för min del som fortfarande inte riktigt hänger med på alla facktermer. Tack gode gud för kanslipersonalen som ser till att det alltid finns färskbryggt kaffe till tidiga möten i utskottet.
Ytterligare 50 aktiva seniorer från Västerås kommer till riksdagen och jag fick möjlighet att guida runt dem tillsammans med kollegan Erik Andersson. Dagens frågestund med statsministern ställdes snabbt in efter den tragiska händelsen i Trollhättan. Statsministern gjorde en snabb prioritering att åka ned för att möte upp med alla de människor som drabbats och det tycker ja att han gjorde rätt i.
För första gången på många många veckor börjar jag på riktigt att se botten av mitt skrivbord och jag har näst intill full koll på min mailbox. Detta har jag många timmar på kontoret att tacka för. Strax efter åtta på kvällen så gick mina ögon i kors och det var dags att stänga ned datorn för kvällen. Det i sin tur innebar att kontoret i form av mer inläsning flyttade hem till övernattningslägenheten istället. Väl där kryper jag upp i soffan med en stor kopp varmt te och slår på nyhetssändningarna. Det är först nu jag verkligen börjar reflektera till vad som hänt under dagen. Igår var polisen på landstingsfullmäktige för att en galning försökt tända eld på sig själv i Stadshuset. Sedan sticker en maskerad galning ihjäl oskyldiga försvarslösa barn klädd i mask på en skola. Samtidigt ökar säkerheten hela tiden runt mig som förtroendevald. Vad är det för samhälle i vi lever i egentligen. Vi kallar oss demokratiska men lever vi verkligen som vi lär?

Mot Stockholm igen



Den här veckan kommer jag utnyttja mitt tågkort kan jag lova och det är ett bra sätt att utnyttja tiden på tåget till att arbete. I det papperslös samhället är jag en motpol, jag gillar mina papper och mina färgpennor för att göra markeringar och noteringar i marginalen.

Det blev bättre



Efter mitt mycket skeptiska inlägg om landstingsfullmäktiges upplägg ska jag nu revidera det lite. Visst går det fortfarande för mycket tid till icke beslutande diskussion, och kunskap är viktigt. Men, jag hävdar att det finns andra arenor för detta än just fullmäktige som hålls sällan och där det sitter ett gäng politiker på arvoderade stolar.
Priset för bäst arbetsmiljö (Solrosen) i landstinget gick hur som helst till "akut stroke och neurologivård" för sitt arbete med flexibilitet gentemot patienten i dennes tillfrisknande.
Tillslut så kom i alla fall debatten igång och dagens stora fråga handlade om landstinget ekonomi och felaktiga satsningar. Det finns en riktig rädsla för att vårt landsting är på väg åt samma håll som Dalarna där man idag får låna pengar till löner för personalen.
Tomas Högström (M) håller ett av sina bästa anförande jag har hört som bygger mer på ideologi än osthyvelmentaliteten som majoriteten håller på med.

onsdag 21 oktober 2015

I demokratins tjänst

Stannade kvar i Stockholm igår för att jobba undan lite. Eftersom det var så rörigt igår med besök, extra votering och möten han jag knappt sitta på mitt kontor. Det är faktiskt rätt skönt att vara själv på kontoret när mörkret lägger sig utanför. Han jobba undan en hel del och dessutom komma till lägenheten i vettig tid för att bocka av en del inläsning.

Nu sitter jag därför allt för tidigt på ett tåg från Stockholm mot Västerås och dagens landstingsfullmäktige. Han läsa handlingarna först igår och konstaterade att dagens sammanträde kommer handla om prisutdelningar och information fram till lunch. Först därefter börjar debatterna, slöseri med demokratins begränsade tid och med skattebetalarnas pengar om du frågar mig!
För att hinna till eftermiddagens votering i Stockholm måste jag som vanligt åka med ett tåg inan fullmäktige slutar vilket gör det näst intill omöjligt att medverka i debatterna, bittert.


tisdag 20 oktober 2015

Misstroendeomröstning

Här kan ni läsa Moderaternas röstförklaring inför misstroendeomröstningen mot finansminister Magdalena Andersson

Fru talman!

Sverige befinner sig i en kris som kräver handlingskraft och ansvarstagande. Moderaterna kommer inte att medverka till att orsaka instabilitet i det politiska systemet genom att stödja det yrkande om misstroendeförklaring mot finansminister Magdalena Andersson som framställts i kammaren.

Detta innebär inte ett stöd för finansminister Magdalena Andersson och regeringens ekonomiska politik. Tvärtom anser moderaterna att regeringens politik är skadlig för jobben, tillväxten och tryggheten. Vi vill se en annan riktning för Sverige. Senast 2018 kommer vi be om väljarnas förtroende att vända utvecklingen och bedriva en ekonomisk politik för ett starkare Sverige tillsammans med de andra partierna i Alliansen.
Som Sveriges största oppositionsparti kommer vi inom ramen för gällande regler och praxis fortsatt bedriva en aktiv oppositionspolitik, samtidigt som vi alltid står beredda att ta ansvar för Sverige och ingå breda överenskommelser som gagnar landet. Vi tvekar inte inför att använda de parlamentariska verktyg som finns för att garantera respekten för riksdagens roll som folkets främsta företrädare.
Moderaterna förutsätter att regeringen följer de beslut som fattas av riksdagen. Vi kommer fortsätta att utkräva ansvar av regeringen. Finansminister Magdalena Andersson och regeringen har lagt fram ett budgetförslag i enlighet med vedertagen budgetprocess. Riksdagen kommer att behandla regeringens budget och ska i sedvanlig ordning granska och pröva förslagen. I dag lägger Moderaterna ned rösterna i prövningen av yrkandet om misstroendeförklaring mot finansminister Magdalena Andersson.
I enlighet med den praxis som Moderaterna följt sedan den nya regeringsformens tillkomst ska det inte tolkas som ett stöd för regeringens ekonomiska politik.

Ewa Thalén Finné, vice gruppledare 

Misstroendevotering


Extrainsatt  votering idag angående Sverigedemokraternas framställan om misstroende votum gentemot finansminister Magdalena Andersson.
Hur detta går till och när en framställan kan göras kan du läsa mer om här på riksdagens hemsida.

 
Hur gick det då. Sverigedemokraterna röstade för att fälla finansministern. Socialdemokraterna och miljöpartiet rösta mot. Alla vi andra avstod i röstningen. Vi anser nämligen att instrumentet misstroendevotum ska användas väldigt sparsamt och att det i detta fall inte var giltigt. Sverigedemokraterna utnyttjar riksdagens verktygslåda och beter sig som trotsiga treåringar i både form och sakfrågor. Till denna lekstuga vill vi inte bidra.
 
Nu äntligen dags för lunch framför datorn på kontoret, glammigt värre. Undrar stilla för mig själv hur det kommer sig att mina matlådor alltid innehåller gurkmeja när jag har vita tröjor på mig, suck.

Tillbaka igen

Vilka hysteriska veckor det varit. Först Vitryssland och sedan partistämma mindre än en vecka på det, däremellan jobb i riksdagen som vanligt.

Ni är säkert många som hade velat att jag rapporterat från partistämman men så blev det inte i år. Det var så mycket att göra hela tiden att bloggen hamnade i skym undan. Jag kan sammanfatta stämman med att det varit otroligt bra. Nya och bra beslut har tagits och mer om dem finns att läsa i alla medier. Vi fick också ett bra avslut på den interna kritiken om decemberöverenskommelsen, nu kan vi fokusera på att vinna kommande val senast 2018 istället. Dels höll Anna ett av sina bästa tal och har du inte sätt eller läst det så tycker jag att du ska göra det här.

Trött som ett djur resta jag mig igår ur sängen för att åka till välfärdsföretaget VISKOS i Västerås som arbetar med LSS lösningar. Vilken vitaminkick, valfrihet och integritet i fokus, med en personlig service. Viskos är ytterligare ett av de små företag som hotas av vänsterns ökande makt över regeringen. Förslag om stop på vinster i välfärden hotar små företag i hela länet, företag som i regel drivs av kvinnor för kvinnor som nu riskerar att få sina livsverk sönderslagna av vänsterregeringen.

Tillbaka i Stockholm igen under tisdagen och här väntar ett maraton. Börjar med att ta emot två klasser från St:Ilianskolan i Västerås. Alltid kul att med skolbesök men extra roligt att ta en emot en skola som jag själv gått på.

Tar sedan emot en extraklass från Borås då en kollega lite hastigt fått förhinder. Det slår mig vilken skillnad det är på årskurs 9 och en som går sista året på gymnasiet.

lördag 10 oktober 2015

Decemberöverenskommelsen är upplöst

Nyheten om decemberöverenskommelsen har inte undgått mig även om jag är i Minsk.

Partiet skickade ut detta till oss för en stund sedan:
"Med anledning av Kristdemokraternas beslut, på rikstinget i Västerås, där partiet fattat beslut om att lämna Decemberöverenskommelsen konstaterar Anna Kinberg Batra
att överenskommelsen nu är upphävd.

Alliansens partiledare kommer att samlas för att diskutera partiernas gemensamma arbete framåt."

Vad som kommer hända framöver är ännu oklart men det känns skönt att vi som parti kan ägna nästa helgs stämma åt att prata om för mig viktigare områden i svensk politik. Utrikes och migrationspolitiken i alla ära men lösningen heter jobbpolitik och inget annat.

Klart att överenskommelsen spelat roll i svensk politik, anledningen till att den slöts har inte förändrats. Ett nyval skulle inte förändra situationen i riksdagen mellan blocken. Tittar vi på dagens opinionssiffror som kommer socialdemokraterna och moderaterna att vara de stora förlorarna i valet och mörka makter dess vinnare. Ett parti som kristdemokraterna vädrar morgonvind just nu, men håller vinden i seglen i sig över ett nyval eller risker de att helt åka ur riksdagen? Kommer vi då att se en borgerlig regering i Sverige under de närmaste mandatperioderna över huvud taget, jag är skeptisk.

För att vinna nästa val, när det nu blir. Så krävs det en enad Allians med starka, kraftfulla och finansierade förslag för framtiden. Att kristdemokraternas riksting röstade för ett medlemsskap i Nato har helt försvunnit i debatten men det är en otroligt viktig nyckel för Alliansen i framtiden.
För oss moderater kommer mycket hända efter nästa helgs stämma. Vi har de mest omfattande förslagen partiet haft på många många år och det är med dem vi sedan ska ut och prata med väljare.

fredag 9 oktober 2015

Övervakar det Vitryska presidentvalet

Pressmeddelande
2015-10-09

Åsa Coenraads (M) övervakar det vitryska presidentvalet

Moderaternas västmanländska riksdagsledamot, Åsa Coenraads, befinner sig just nu i Vitryssland för att övervaka presidentvalet som hålls där nu på söndag den 11 oktober. Vitryssland kallas ofta Europas sista diktatur och Coenraads deltar som valövervakare för OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa).

- Det är andra gången jag är i Vitryssland, men första gången som valövervakare. Tidigare val har varit förknippade med omfattande valfusk och i det närmaste total avsaknad av öppenhet. Våldsamheter, misshandel, arresteringar och fängslande av den politiska oppositionen har varit vanligt förekommande. Det vitryska folket förtjänar på samma sätt som vi rätten att få leva i en demokrati och välja och välja bort politiska företrädare i fria och demokratiska val, säger Åsa Coenraads, riksdagsledamot (M).

- Min uppgift är att vara på plats och följa valet på valdagen och observera huruvida det går rätt till eller ej. Låt oss hoppas att vi ska kunna se tydliga förbättringar i detta val, avslutar Coenraads.

____________________________

Åsa Coenraads är en av åtta svenska riksdagsledamöter i OSSE:s Parlamentariska valövervakning. Valobservationen sker i samband med OSSE:s organisation för demokratiska institutionen och mänskliga rättigheter (ODIHR) som har observatörer i landet under en längre tid före och efter valet. Totalt deltar ett 50- tal parlamentariker från OSSE's och Europarådets medlemsstater. Valobservatörernas uppgift är att på plats kontrollera att valet genomförs på ett korrekt och öppet sätt. Kontrollen innefattar att observera valtillfället, försegling av röstsedlar och själva rösträkningen i olika vallokaler.

torsdag 8 oktober 2015

Bortrest

Jag kommer vara frånvarande på bloggen några dagar, får jag möjlighet så kommer jag skriva men det är inte säkert.
Jag flyger idag till Vitryssland där jag ska vara några dagar för valövervakning av det nationella valet. Efter förra valet blev det ganska oroligt i Minsk och vi är förberedda på det mesta nu. Vi vet att vi kommer vara övervakade och internet är ett osäkert kommunikationsmedel, vilket gör att datorn får stanna hemma den här gången.
På återseende

=Sverige kan mer: 37 000 fler jobb med Moderaternas budget


Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson presenterar i dag Moderaternas budgetmotion. Det handlar om satsningar på över 30 miljarder kronor för fler jobb och ett starkare Sverige.
  • Vi sätter jobben främst. Det nya utanförskapet måste brytas och då krävs kraftfulla reformer så att fler kan få sitt första jobb. Moderaternas förslag innebär minst 37 000 fler jobb jämfört med regeringens politik, säger Anna Kinberg Batra.
  • Vi vill stärka drivkrafterna att arbeta genom att stå upp för rimliga skattenivåer, stärka investeringar i utbildning, utveckla Sveriges infrastruktur och värna företagsklimatet. Fler i arbete är helt avgörande för att kunna säkerställa mer kunskap i skolan, högre kvalitet i välfärden och ett Sverige som kan mer, säger Ulf Kristersson.
Reformer för fler jobb från Moderaternas budgetmotion:

Rusta med kunskap för att få det första jobbet
  • Utbildningsplikt
  • Utbyggd yrkesvux med cirka 13 000 platser
  • Rätt till komvux för alla som är behöriga
  • Ökade resurser till validering av nyanländas kompetens
  • Svenskundervisning och kompetenskartläggning under tiden i asylboende
Det ska löna sig att ta det första jobbet
  • Förstajobbet-avdraget, skatteavdrag för låga inkomster
  • Sänkt a-kassa jämfört med regeringen
Ansträngningar för att få första jobbet
  • Högre aktivitetskrav i försörjningsstödet
  • Ökad jobbstimulans i försörjningsstödet
  • Högre aktivitetskrav i etableringsersättningen
  • Ökad jobbstimulans i etableringsersättningen
Bredare vägar till det första jobbet
  • Förstajobbet-anställning
  • Rutavdraget utvidgas till flytt-tjänster
  • Sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar yngre än 21 år
  • Yrkesintroduktionsanställningar för nyanlända och långtidsarbetslösa samt höjt handledarstöd
  • Matchningsanställningar för långtidsarbetslösa
  • Företagsrådgivning för utrikes födda
Övriga större reformområden:

Utbildning bygger Sverige starkt
  • Utbyggd karriärtjänstreform med 6 400 tjänster
  • Allmän förskola från två år och mindre förskoleklasser
  • 10-årig grundskola
  • Utökad matematikundervisning i högstadiet
  • Obligatorisk sommarskola från årskurs 6
En trygg välfärd
  • Sänkt skatt för pensionärer
  • Nej till höjd maxtaxa i hemtjänsten
  • Stärkt kompetensförsörjning i vården
  • Äldreomsorg med måltidslyft och fler anställda
Ett starkt Sverige i en orolig omvärld
  • Ökade resurser till Försvaret
  • 1000 nya poliser
  • Åtgärder för terrorismbekämpning
Säkerhetshöjande åtgärder för trossamfund

tisdag 6 oktober 2015

Frustration ang licensjakten

Sitter på möte med viltförvaltningsdelegationen i Västmanland och känner mig både arg och vansinnigt frustrerad. Dagens stora fråga handlar om licensjakt på varg. Jag tycker länsstyrelsen gjort diskussionen mer komplicerad än den är och det känns som om diskussionen börjar om varenda gång den tas upp.


Vi har medlemmar i delegationen som ibland resonerar så verklighetsfrämmande för mig att jag helst vill resa mig upp och gå härifrån. Har man som filosofi att autonoma grupper som tar lagen i egna händer ska besluta över den folkvalda församlingen ja, då har jag inte mycket hör att göra.

I Västmanland har vi mer än 20 vargar över den gynnsamma bevarande statusen och frågan om vi ska ha eller inte ha en licensjakt är för mig enkel. Självklart ska vi ha det. Detta behöver inte stå mot skyddsjakten som också är ett viktigt instrument att ha i verktygslådan.

söndag 4 oktober 2015

Äntligen ledig




Jag har inte varit ledig på fyra veckor och nu är det äntligen dags. Två dagar med bara lite mail och telefon. Jag borde egentligen läsa stämmohandlingar men det får vänta lite. Nu ska jag ägna mig åt katt och familj hela helgen.

Gissa om man blir lite poppis hos en fyra åring som får gå bananas i sminklådan. Slutade med att hon såg ut som en smurf, jag som en picassotavla och soffan som den hade varit med om ett krig. Men roligt hade vi!


Intensiva dagar

Från det intensiva livet som varit i Stockholm och senaste veckornas hets kring motions- och budgetarbetet är det skönt att komma ut i landet lite.
Jag börjar min resa till Hässleholm och möte med Svensk Mink som har årsmöte. Jag ska under dagen medverka i en liten politikerpanel.


Efter detta går resan vidare till först Kristianstad för ett möte med Scan och prata om utlandsexport. Noterar att för detta företag slår regeringens politik hårt då de transporterar mycket per lastbil (grisar från gård till slakteri är svåra att transportera om det inte finns någon spårbunden trafik på sträckan alls) och regeringen lägger på en vägskatt. Den ökade kostnaden för att anställa unga slår hårt mot företaget som har många unga anställda framförallt på sommaren.

Vårt andra besök går till Malmbergs utanför Åhus som gör smarta tekniska lösningar för bra energi. Rent vatten, geoenergi är bara några av dem. Återigen ett gammalt familjeföretag som idag har mer än 150 anställda som förlorar på regeringens politik. Det är företag som Malmbergs som får mindre samhällen runt tätorterna att leva, då ska vi underlätta för dem och inte försvåra.