tisdag 28 april 2015

Svt kväll

I går kväll sände SVT2 sitt program partiledaren igen och denna gång med Anna Kinberg Batra på plats. Vi var några från Riksdagen som hade fått möjlighet att följa med och eftersom jag ändå var i Stockholm var jag än av dem.

Jag har varit på en sådan här partiledarintervju förut och då som ung muffaren sittande nervös på läktaren och titta på Bo Lundgren. Formatet den här gången var något annorlunda. Det fanns ingen läktare utan studion var byggd precis vid ingången till SVT huset ute på Gärdet i Stockholm, vi i publiken fick sitta bakom en glasvägg i husets café.

Programmet hittar du här och kan ses i efterhand. Jag skymtar fram i bakgrunden bakom en röd lampa. Tyvärr kom nästan hela intervjun att handla om DÖK och integrationspolitiken istället för stora viktiga frågor om Sveriges framtidsutmaningar.

fredag 24 april 2015

Hemmakontoret



Sitter hemma med balkongdörren öppen och kaffet puttrandes i bakgrunden. En fantastisk miljö för att jobba undan lite i mailboxen. Min kollega Jessika Roswall har dessutom varit i Holland med sitt utskott och tagit med sig Ontbijtkoek hem till mig. Inte för att mina holländska rötter är så djupa men vissa saker håller jag väldigt kärt och detta är en. Det här ett hollänskt frukostpålägg hur konstigt det än låter. Som mycket annat från det här landet så är det på inget sätt nyttigt men ack så gott. Man skär en centimetertjock skiva av den mjuka pepparkakan och lägger på en skiva bröd sedan smöras allt in och ätes under vördnad.

Idag har jag också hjälp av Ebba som tycker det är roligare att leka hos mig än hemma. Försöker underhålla henne med färgpennor och post it lappar medans jag läser djurskyddsbetänkandet en gång till... tror att jag snart mutar henne med lite Frost filmer för att jobba undan lite utan någon som konstant tjatar om att få rita lite på mina papper också!



Etiks jakt på Säl

Vi har ett allt större bekymmer med Säl runt våra kuster. Sälbeståndet ökar och ställer till det för andra arter som håller på att bokstavligt talas ätas upp. En säl äter lika mycket Ål som allt fiske i Hanöbukten till exempel.
Efter den stora Säldöden på 70- och 80-talet förbjöds all jakt på Säl. Gott så, det är ett bra sätt att förvalta stammen. Men nu är stammen på inget sätt utrotningshotad längre och en viss skyddsjakt har inletts.

Problemet med skyddsjakten är i och för sig att den är allt för liten men framför allt den etiska principen kring jakten att inte få tillvara ta bytet. Lagstiftningen hänger inte med i naturens svängningar.
Sverige har haft ett undantag för handel av Sälprodukter inom EU som nu riskerar att försvinna om inte Landsbygdsminister Buscht gör något åt detta väldigt snabbt. Jag har därför ställt en interpellation till ministern på temat.

Kalkbrytning på Gotland




Min moderata kollega Jesper Skalberg Karlsson är ledamot från Gotland och anordnade ett intressant seminarium i riksdagen om Kalkbrytningen på Ön. I panelen fanns namnkunniga personer från LRF, Cementa och Skogsindustrierna. Temat var industri med miljöhänsyn.
Något som jag inte visst var att Sveriges bästa och största kalkfyndighet finns på Gotland och kalken används i sin tur till att göra cement.

Sverige är i ett stort behov av cement just nu som är grunden i allt byggande. Både Alliansen och Socialdemokraterna har lovat att höja byggtempot i hela landet och en förutsättning för det är kalk. Klart vi kan skuta bryta kalk i Sverige och istället importera från andra länder. men vad skulle det leda till?
Färre jobb i Sverige och en ökad export av miljöproblem, det är inte att ta ansvar!
Jag passade på att ställa en fråga om just detta eftersom jag blev rätt irriterad på tidigare frågeställare. Det finns en naiv tro om att industrijobb kan bytas ut mot säsongsjobb inom turismen. Turism och säsongsjobb är på inget sätt dåliga men det skulle ju vara fantastiskt om vi kunde behålla både industrijobben och skapa nya inom turistnäringen. Jag blir riktigt irriterad när jobb ställs mot jobb och miljöhänsynen ska tas lokalt genom att exportera frågeställningen till någon annan, en typisk sticka huvudet i sanden mentalitet.

onsdag 22 april 2015

En orolig värld

Möte med den svenska OSSE delegationen i internationella kansliets vackra lokaler med utsikt över Grand Hotell idag. Vi lever i en allt mer orolig värld och samarbete för demokrati och fred i världen blir allt viktigare. Det kommer ett gäng möten inom en snar framtid där det är viktigt att Sverige driver på för att fler länder ska fördöma Rysslands invasion i Ukraina. Det behövs ett samlat grepp om för flyktingmottagande och en hantering av den katastrof som nu utspelar sig i Medelhavet. Ja, listan på områden demokratin behöver en stark röst är många.





Svensk kärnkraft

Skriver i VLT om hur vänsterregeringen hotar den svenska kärnkraften.
Att påskynda stängningen av en säker och konkurrenskraftig svensk elproduktion hotar dels den svenska industrin men även arbetstillfällen i Västerås.

Ekosystemstjänster

Miljö- och jordbruksutskottet anordnar ibland lite fördjupningsseminarium för oss ledamöter och ett sådant var det dags för nu. Dagens seminarium handlade om ekosystemstjänster.
Seminariet började med en dragning om vad ekosystemstjänster egentligen är för någonting. Lite intressant är det med ett ämne som är på allas läppar men få förstår. Intressantast var nog påpekandet att det är ett ny påkommet ord för att förklara något vi redan göra men som vi kan göra bättre. Det kommer finnas anledning att komma tillbaka till detta ämne i framtiden.

Full rulle på tisdagar

Tisdag, packa väskan och bege sig till tåget. En ganska vanlig start på en tisdag med andra ord. Ägnar tågresan åt att förbereda det sista inför dagens utskott som ska justera mitt huvudämne om djurskydd. Utskottet justerade två ärenden utan någon större dramatik och resulterade i fyra hela timmar ostörd på kontoret. Vilken lyx!
Jag har hunnit med en hel del gamla surdegar som legat på skrivbordet. Jag har hunnit skriva färdigt en interpellation till landsbygdsministern och inte minst rensa i högarna på skrivbordet. Känner mig riktigt nöjd med mig själv och livet känns lite lättare.

Han till och med ner i riksdagens lilla gym en stund, har jag nu börjat är det lika bra att fortsätta.

Efter riksdagsgruppen bär det av till LRFs huvudkontor för en träff mellan moderaternas riksdagsgrupp och LRF om aktuella frågor för de göra näringarna. Helena Johnsson inleder kvällen med en kort dragning. Inte helt oväntat är livsmedelsstrategin och konkurrenskraftsutredningen högst på agendan. Som vanligt lyfts en rad av problem men väldigt få lösningar från LRF och det är lite tråkigt. Förutom det hade vi en väldigt trevlig middag med möjlighet att tala med flera representanter från LRF.

Retorik i praktiken

Som Riksdagsledamot är det ofta folk tror att vi får en massa utbildning i tal och retorik för att klara av uppdraget, så fel de har. Vi erbjuds ingenting av denna vara av riksdagsförvaltningen. Däremot så kan partierna naturligtvis anordna en massa utbildningar för vem som helst. Så görs naturligtvis även hos Moderaterna men på min nivå har det varit väldigt lite tyvärr.
Jag blev därför extra glad över att få gå länsförbundet i Västmanlands utbildning i retorik. Tror det var mer än tio år sedan jag gick en utbildning själv och det var riktigt lärorikt och nyttigt att få testa igen. Ju mer man övar desto bättre blir man på detta.

Dags att komma i form

Tänk om alla riksdagsmän hade en lika fantastisk partiombudsman som jag, vad glada ni skulle vara. Vår fantastiska Erika Fritz är trött på att höra mitt tjat om att jag inte går i kostymen längre och att jag alltid är sjuk och trött. Vad passar inte bättre än ett PT pass för att äntligen komma igång med träningen igen. Ont i hela kroppen men välbehövligt, tack Erika.


Länsförbundsstämma

Årets sista årsmöte blir förbundsstämman för moderaterna i Västmanland. Jag har den stora äran att få vara ordförande för stämman och det var ett hav av nästan hundra moderater framför mig.
Hans Strandlund är ordförande för Hallstahammarsföreningen och eftersom vi var i Kolbäck var det inte mer än rätt att det fick bli Hans som öppnande stämman. Under dagen debatterades allt från försvarsfrågor till HBTQ upplysning i skolan. Bra debatter med högt i tak är precis vad vi behöver just nu.



Under dagen kom vår nya partiledare Anna Kinberg Batra på besök för att berätta om högt och lågt. Efter den tidigare debatten vi just haft om försvarsfrågorna var det extra intressant att höra Anna berätta lite om det nyligen tagna försvarsbeslutet.
Efter stämman avslutande var det dags för den traditionella bilden av hela gruppen. I år blev det riktigt snyggt tycker jag.


tisdag 21 april 2015

Varsel vid ABB i Västerås

Min första interpellationsdebatt mot arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Debatten handlade om jobben och min debatt kom upp väldigt lämpligt med tanke på vårbudgeten.
Min interpellation handlade om vad regeringen avser att göra för att skapa fler jobb i Sverige och Västerås när det nu gått en varselvåg över landet. Hur kommer det sig att företag känner att de kan etablera sig och nyanställa i andra länder men inte i Sverige,
Själva debatten kan du se här.

Oro i Medelhavet






Jag har inte jättemycket internationella kontakter just nu men en del blir det i mån av tid. Under torsdagen höll svensk- Cypriotiska parlamentarikernätverket sitt årsmöte och ambassadören var inbjuden för att tala om den aktuella situationen för landet.
Den pågående konflikten med Turkiet om territoriet pågår fortfarande och det är svårt att se någon lösning på konflikten i närtid. Som vanligt när två länder träter finns det två sidor av myntet men nu träffade vi Cypern och då är det deras syn på konflikten som speglas.
Intressant var också att höra berättelser om den flyktingkatastrof som nu pågår på Medelhavet när människor flyr till Europa över Medelhavet.
Avslutar inte denna riksdagstorsdag med att åka hem efter voteringen. Jag blir kvar i Stockholm till fredagen det ska hållas interpellationdebatter. 

Livsmedelsindustrin i centrum




Det har varit en ovanligt hetsig dag, men så blir det ibland. Jag är tvungen att lämna budgetdebatten och bege mig till över halva stan för att närvara när Livsmedelsindustrin har sin matdag. Årets livsmedelsexportör gick till Semper för deras vinnande strategier, priset delades ut av HKH Prins Carl-Philip.
Med på matdagen var också Anna Kinberg Batra för att tala om vikten av frihandel och export till skillnad mot regeringen som bygger tullmurar och försämrar frö företagarna.
Kvällen avslutades med en trevlig middag där jag fick förmånen att fördjupa min kunskap om både Spendrups- och Sempers företag.


Insynsråd

Alla statliga myndigheter har ett insynsråd bestående av personer som representerar berörda verksamheter och två riksdagsledamöter från vardera block. Jag sitter som bekant i Livsmedelsverkets insynsråd och då de har sin verksamhet förlagd till Uppsala får jag ta mig dit varje gång det är möte.
Denna morgon var jag ruskigt sen i starten och fick springa hela vägen till tåget. Väl på perrongen är det ruskigt irriterande att inse att jag inte behövt ha så bråttom för tåget har inte hunnit in på perongen ännu. Väl på tåget insåg jag i sista sekunden att tåget inte gick till Uppsala utan till Narvik, därav alla skidklädda människor med skidor på tåget...ingen bra start på den här dagen.
Efter ett mycket intressant möte med verket är det dags att hasta tillbaka till Stockholm för att hinna vara med i kammaren där finansminister Magdalena Andersson lämnar över en historisk jobbfientlig vårändringsbudget till riksdagen. Vi andra partier har nu på oss till den 6e maj att lämna in våra förslag och sedan kommer omröstning att ske i kammaren.

tisdag 14 april 2015

Aktuell debatt om service på landsbygden

Centerpartiet har begärt att en aktuell debatt om service på landsbygden ska hållas i riksdagen och den debatten hålls just nu.
En högaktuell fråga eftersom regeringens alla utspel inför vårbudgeten alla handlar om att försämra för landsbygden. Förbjuda, reglera eller detaljstyra samtidigt som landsbygdsdepartementet lagts ner.
Den här debatten kom dock inte att handla så mycket om servicen på landsbygden utan mer om jobben på landsbygden och det är så mycket viktigare. Utan jobb så kommer ingen varken vilja eller kunna bo på landsbygden och servicen omöjliggörs helt och hållet.
Vänsterpartiet hävdar att det mest landsbygdsfientliga alliansen gjort är att avreglera apoteksmonopolet. Förlåt men det där är ett direkt hån mot alla som inte bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Jag vill minnas att mitt närmaste apotek från Västerås en söndag mitt i natten var Stockholm även om jag behövde en så enkel sak som Alvedon eller nässpray. Idag kan du dessutom beställa hem apoteksvaror som kommer med lantbrevbäraren hela vägen hem i brevlådan. Det är landsbygdssäkring om något!

Stökig morgon



Idag började morgonen med ett sent tåg som sedan blev en halvtimme försenat till Stockholm. Det blir ingen bra start på en morgon när jag får halvspringa från tåget och sedan inte hinna med mina enkla men ack så viktiga morgonrutiner i riksdagen före dagens mötesmaraton. Med mig på tåget hade jag Roger Haddad från Folkpartiet och tillsammans höll vi humöret uppe.
Dagens andra möte är utskottet och idag blev det lite snurrigare än vanligt. Normalt bereder vi först ett ärende i utskottet på ett möte och sedan efter några veckor kommer nya justerade texter för en slutjustering innan betänkandet går vidare till kammaren och är reda att debatteras. Vad som hände och vad som sägs på utskottet är hemligt och den politiska debatten tas först i kammaren och är då offentlig.
Just idag hade vi ett justeringsärende som strulade lite eftersom några partier ändrade inställning och nya texter måste fram väldigt fort. Men så blir det ibland och det är därför det är så skönt att komma väl förberedd och dessutom (allians) sampratad till mötet.
Laddade på med lite mineralvatten med smaken mango/päron...en konstig men inte helt oangenäm kombination,

Försämringar för dig som vill byta bana

Svenskt näringsliv bjöd under måndagen in företag och politiker till en regional träff i Västmanland för att diskutera de utmaningar som finns inom kompetensförsörjningen.
Mia Liljestrand var inbjuden talare som svenskt näringslivs expert på yrkesutbildning.
Det går snabbt att konstatera att alla som söker arbete eller vill byta yrkesbana är förlorare hos den nya vänster regeringen. De åtgärder som Alliansregeringen genomförde för att minska klyftorna på arbetsmarknaden eller göra det enklare att byta bana mitt i livet tar nu regeringen bort och det medför en hel del problem.

Dagen bristyrken är både specialinriktade ingenjörer och tekniker men även inom alla handa kvalitetsyrken. Just dessa är inte så enkla att komma åt om inte 15åringen bestämmer sig för att börja på ett yrkesprogram vid gymnasiestarten. Går man idag ut en teoretisk utbildning med godkända slutbetyg är det näst intill omöjligt att komma in på komvux med yrkesutbildning.
Det behövs fler och bättre bryggor mellan olika grenar i yrkeslivet för att fler ska kunna komma in oå arbetsmarknaden.

Påsk och hysteri

Om någon skulle fråga mig om några år vad jag gjort i mars och april 2015 så kommer det vara svårt att minnas. Hela den här tiden har gått förbi helt hysteriskt fort. Någonstans mitt i så har det varit påsk och jag har hunnit med några välförtjänta dagar i skogen, men annars har tiden gått i arbetslinjens tecken. Möten efter möten, jag ligger efter med både blogg och mailbox. Högarna på skrivbordet växer sig allt högre och högre, men nu är det hög tid att börja komma ifatt och leverera.