måndag 31 mars 2014

Njurens viktiga funktioner


Efter en trevlig lunch i solen på stenungsbageriet han jag jobba ett par timmar eftersom jag fått en lucka i programmet. Jag inser att Köping är litet när landstingsrådet Birgitta Andersson (C) kommer in och undrar vad jag gör där. Alltid lika trevligt att ses och allt för sällan i Köping.

Dagens tredje besök går sedan till dialysmottagningen tillsamman med landstingskollegan Anders Röhfors från Arboga. Jag har varit på den stora och nybygda enheten i Västerås precis när den var nybyggd och det här var en kontrast. Inte för att mottagningen är dåligt på något sätt men det här är en traditionell mottagning medan den i Västerås ser ut som en förarhytt i tt rymdskepp.

Mottagingen diskuterades väldigt under förra mandatperioden eftersom Västerås mottagning fick ett sådant lyft. Västmanland har fyra sjukhus och är Sveriges tredje minsta län geografiskt...det kostar att driva sjukhus men en liten befolkning. Allternativet för att få råd är naturligtvis att effektivisera eller höja skatten.
Nu landade det ändå i att Köping fick bli kvar i sin nuvarnade form och det är både patienter och personal glada över.

Miljöstationen alltid viktig

Dagens andra besök går till den nybyggda eller i alla fall nyrenoverade miljöstationen på Köpingssjukhus.
 

En stor enhet som ett landstingssjukhus är särskillt viktigt när det kommer till källsortering och miljötänkande i samhället. Visst spelar alla små delar roll i längden men att få kommuner och landsting att tänka miljmedvetet är ännu viktigare. Dels producerar ett stor enhet mycket restavfall men det finns en pedagogisk dimension att leva som man lär.

Jag fick förutom att titta på återvinningen och logistiken på enhetens titta på den här maskinen. Det är en kärltvätt men en hembyggd lösning för att samla upp restskräp och vatten. Så enkelt och så funktionellt!

Ungdomsmottagningen i Köping

Fredagen första besök gick till Ungdomsmottagningen i Köping tillsammans med Köping Moderaten Pia Öhman.
Besöket skilde sig rejält från det besök jag gjorde veckan innan på ungdomsmottagningen i Sala. Här ligger ungdomsmottagningen integrerad i övrig sjukhus verksamhet och personalen upplever det inte som ett problem.

Dock återfinns samma typ av problem. För lite kurator tid, unga människor som mår dåligt och långa avstånd till BUP och övrig psykiatri.

Modevisning med Mor


Det är sällan jag hinner hitta på något med min mor men ibland händer det. Klädbutiken Nancy & Samuelson i Västerås firade tio års jubileum på stadshotellet med modevisning och middag.
Jag hade köpt två biljetter och bjöd med min mamma på äventyret.

Otroligt mycket snygga kläder och en stor dos av inspiration i kombinationer och styling bjöds det på under kvällen.

torsdag 27 mars 2014

Arbete pågår



Härliga dag, några inställda möten och solen strålandes in genom kontorsfönstret. Jag har fått en massa gjort idag och några gamla surdegar är avbetade.
Jag har en helg framför mig som kommer bli lugnare än på länge och då är det skönt att gå in i den med en hyggligt tom agenda.
Mina kammardebatter tar både mycket tid och mycket energi från mig och gårdagens debatt tog på krafterna, nu har jag en månad på mig att ladda om inför nästa debatt och det är skönt. Debatterna är egentligen den lilla delen i ett ärende den stora delen av arbetet är att ta fram de texter som ligger till underlag för beslutet och förhandla fram och tillbaka mellan partier och kansli. Den här processen kan ta precis hur mycket tid som helst egentligen men är väldigt lärorik.

Utskott


Vaknade med bultande huvudvärk och en hals som var tjock i morse och bestämde mig snabbt för att strunta i morgonens första möte och sedan fokusera på utskottet klockan tio istället.
Jag vet att det här är en av mina tråkigaste bilder på länge men den får ändå symbolisera utskottsmötet idag. Vi har haft en första beredning av mitt nästa kammarärende nämligen livsmedelskontroller. Högaktuellt och mycket intressant.

onsdag 26 mars 2014

Svensk-Indiska föreningen

Jag har ju tjatat om alla dessa vänföreningar tidigare och här kommer en till.
Svensk-Indiska parlamentariker föreningen har ikväll haft sitt årsmöte och sedan bjudit in den svensk-Indiska föreningen i Sverige till ett gemensamt möte.
Temat för kvällen sammankomst är indisk politik inför det stundande valet som börjar den 7 April. Vad har hänt under den senaste tiden och vad är aktuellt just nu. Hur påverkar den senaste tidens händelser utvecklingen i landet och hur påverkar det omvärldens syn på Indien?

Vi får tre spännande dragningar på temat. Först ut diskuteras kvinnornas situation och alla de våldsamma gruppvåldtäkter som hänt under den senaste tiden och fått stor internationell uppmärksamhet. Är det ett steg framåt och två bakåt eller kommer en djup kulturell problematik äntligen upp på dagordningen?
Andra dragningen kom från svenska UD och handlar om Indisktnäringsliv och framtidens ekonomi. En ekonomi som gått framåt under se senaste åren bidrar självklart till ett bättre välstånd och en ökande medelklass men det kvarstår problem med rättsväsendet för näringsidkare.
Tredjedragningen håller min gamla vän Henrik Sundbom i som är nybliven ordförande för Svensk-Indiska vänskapsföreningen i Sverige. Han pratar om det aktuella politiska läget. Vilka röstar och hur röstar de och varför. Hur omvärldens och Amerikas politiska strömningar även påverkar Indien. Problemet med att få är politiskt valda, många är yrkespolitiker och korruptionen är stor i landet vilket allt leder till en stor misstro mot politiken.

Mastodont

Jösses vilken hög med ärenden som har debatterats senaste veckan, inte bara våra stora ärenden utan en massa andra saker också.
Det blev en oerhört lång votering i dag och jag är alltid imponerad över att talmannen lyckas hålla tungan rätt i munnen för det går undan. Idag slirade han dock något och dags för röstning blev dags för rökning istället, men det bjöd på glada skratt i kammaren.


Djurskyddsdebatt


Så var det dags för årets stora djurskyddsdebatt i riksdagen. Vi mjukstartade lite med regeringens proposition giftfri vardag, men den debatten tog min kollega Linda Wemmert. Med på den här debatten är miljöminister Lena Ek eftersom hon är minister för det departement som lägger propositionen. Själva debatten kan de se i efterhand här.

Den här debatten är viktig och den väcker känslor hos alla. Regeringen har gjort mycket på det här området men alla väntar just nu på den stora djurskyddsproppen som utannonserats men ännu inte lagts av regeringen. Självklart kom mycket av debatten att handla om detta.
Att regeringen inte lagt någon proposition ännu beror på flera anledningar. Dels är utredningen otroligt omfattande och det har kommit in fler remissvar än på någon annan utredning som departementet har lagt. Dels var utredarens direktiv att förenkla för djurhållare utan att sänka djurskyddet och det har varit regeringen prioriterade ambition. Vill du se debatten och kolla vad jag sa så kan du göra det här.
När och om det kommer en proposition så får vi ta debatten om innehållet då.

tisdag 25 mars 2014

Ny kampanj

Idag har Fredrik Reinfeldt och partisekreterare Kent Persson presenteras Moderaternas nya kampanj till Europaparlamentet.
 
Kampanjen går ut på att vi tror på Europa och den politik som förs i Bryssel har påverkan på den politik som sedan förs i Sverige. Gör vi rätt saker dör så blir det bra här i korta drag.
Jag känner mig riktigt entusiastisk att få prata Europa politik igen, något jag gjorde mycket mer under min tid i ungdomsförbundet än det blivit de senaste åren. 

Förberedelser

Imorgon händer det två viktiga saker inom mitt politikområde, vi ska dels debattera propositionen giftfri miljö och dels ett betänkande om djurskydd.
Regeringens proposition om giftfri miljö är det största som händer imorgon och även om jag inte ska ta debatten i kammaren behöver läsa på i frågan. Debatten om djurskydd är däremot min och den är ett samlat betänkande av ledamöternas motioner. Det har varit många diskussioner om att regeringen ska lägga en djurskyddsproposition under våren och eftersom vi alla har väntat på denna så har blir den här debatten lite platt, det kommer inte vara några nyheter alls egentligen. Själva propositionsfrågan utreds ännu i regeringskansliet och vi vet ännu inte utgången av arbetet. Jag tycker personligen att frågan är svår men att det är bättre att inte lägga en proposition som inte är färdig än att lägga fram ett hastverk som sedan kanske måste ändras.

Eftersom jag har känt mig så risig som jag gjort de senaste dagarna med min förkylning har jag inte gjort vad jag skulle och idag har jag därför en kontorsdag på hemmaplan. Utskottet hade inget sammanträde idag på morgonen och jag hade inga möten under dagen och har därför kunnat stanna hemma. Jag har dock missat riksdagsgruppen för Moderaterna och det är inte bra men jag får ta igen den informationen på annat sätt nu.

måndag 24 mars 2014

S-regering slår mot ekonomin för pensionärer

Idag svara jag tillsamman med Allians kollegorna från länet på en insändare i länstidningen.
PRO har ställt alla länets riksdagsledamöter mot väggen och frågat oss om pensioner och pensionärer. Vi svara på detta här, roligt är att se att socialdemokraternas ledamöter valt att svara själva utan Miljöpartiet och Vänsterpartiet från länet. Intressant och glädjande är att vi båda drar slutsatsen att den absolut viktigaste frågan för bättre villkor för pensionärer är att fler kommer i arbete.

Kvällsmöte

Klockan börjar bli sen och feber och huvudvärk gör sig påmind. Men allt är så roligt och det är svårt att säga nej.



Kvällen rundas med kampanj och strategiplanering med BLS Moderaterna på Expen.

Dörrknackning

Solen lyser över Västerås och vad är mer perfekt att göra en måndagseftermiddag än att knacka dörr.
Här är dagens team Anna, Evelina och jag.





Viktigt förebyggande arbete

Idag har jag varit i Sala tillsammans med Hans Eljansbo från Sala föreningen. Vi har gjort ett mycket intressant besök på ungdomsmottagningen och samtalat med personalen om deras verksamhet.


Vi fick lära oss om det förebyggande arbetet som görs kring ungas hälsa. Min förutfattade mening om att ungdomsmottagningen delar ut kondomer och skriver ut recept på preventivmedel var väldigt förenklad. På ungdoms mottagningen finns en väl inarbetad strategi för att reda i ungas hälsa och slussa dem vidare om behovet finns till andra instanser.


Inga inlägg

En hel vecka utan ett endaste inlägg...skäms på mig.

Men jag har som vanligt en hel massa ursäkter.

Här kommer små godbitar från veckan som varit.

Måndagens avslutades med styrelsemöte för BLS Moderaterna. Min kollega Hanif Bali var på plats för att berätta om partiets íntegrationspolitik och att nyckeln ligger i arbete.

Jag hittade en kudde i form av en fisk på IKEA, jag var bara tvungen att köpa med mig den till min kollega Rune...inte helt lätt att transportera den per tåg till Stockholm dock eftersom svansen envisades med att sticka ut.
Jag kunde åka hem relativt tidigt på torsdagen eftersom vi inte hade någon votering under eftermiddagen och jag var mötesfri. Jag hade dock en hel hög med saker att göra som jag tänk göra hemma men istället blev liggande eftersom jag lyckats dra på mig en riktig jäklig förkylning.
Uppe i ottan för att ta tåget tillbaka till Stockholm på fredagen var jag tvungen att göra ändå eftersom jag skulle debattera kost och näring för ett stort gäng av nutriloger och upphandlare.,

Från Stockholm till Enköping där LRF Mälardalen hade årets stämma. Jag var där i rollen som riksdagsledamot men passade självklart på att kampanja under tiden.

Skulle varit i Stockholm hela helgen eftersom adoptionscentrum hade förbundskonferens men på lördagen kom jag helt enkelt inte upp ur soffan ordentligt. Men väl nerpackad med te, honung och värktabletter lyckades jag beta av en del på att göra listan i alla fall.
Jag fick det här tipset av en kompis, Underbergh. En mirakelsprit som innehåller en massa örter och vitaminer som tydligen skulle vara bättre än något av alla mediciner jag petat i mig de senaste dagarna...det funkade inte kan jag meddela.
På söndagen var jag tvungen att bita ihop och åka till Stockholm i alla fall, vi skulle ha styrelsemöte och jag skulle hålla en dragning om medialäget för adoptionscentrum som jag inte kunde avstå.

måndag 17 mars 2014

Landstingsgrupp

Alliansens hela landstingsgrupp träffas ikväll för gemensamt gruppmöte. Viktigt att alla får samma information på en gång för ett lyckats samarbete.
Ikväll fick vi information om den palliativa vården och landstingets AH team.






Lugn helg


Det har varit en riktig vila och fixarhelg vilket var välbehövligt. Jag kände verkligen ett behov av att få vara hemma och göra ingenting flera timmar i sträck. Jag han med ett besök på IKEA och tackvare solskenet ute så var det relativt folktomt för en gångs skull. Fick med mig en ny soffkudde hem.
Cykeln har fått sin efterlängtade vårservice och det kändes otroligt lyxigt att kunna cykla till matvarubutiken utan toppluva och gnissel. Jag åkte på ett rejäl punktering innan jul och jag har inte lyckats släpa mig iväg för att fixa varken punktering eller service förrens nu.
Jag har en tendens att glömma bort att jag oftast är ensam till middag så efter den här helgen kommer jag ha matlådor för flera veckor framöver. I min frys ligger det just nu åtta bitar hemmagjord pizza, världens enklaste snabbmat när man kommer hem från sena möten.


Fortsatt utbildning

Moderaternas toppkandidatutbildning fortsatte även under fredagen med informativa och intressanta föredragningar. Jag skolkade lite på de första passen för att hinna med några möten. Det går inte att vara överallt på en gång hur gärna jag än skulle vilja.
Min nya pol.sek Peter är på plats nu och vi har passat på att ses och kolla igenom hur jag ligger till tidsmässigt med vissa arbetsuppgifter och vad han ska börja med. Det är lärorikt även för mig att gå igenom vad jag håller på med, eftersom det är många bollar i luften på en gång.

Han tillbaka till första kammarsalen där toppkandidatutbildningen hölls lagom för att lära mig mer om media och strategier. Först hade jag tänkt stanna kvar och jobba några timmar till på kontoret men sedan bestämde jag mig för att följa med de andra Västmanlänningarna hem istället. Jag har ju dator hemma och tyvärr följer jobbet med hem.
Jag hade först tänkt mig en lugn eftermiddag och fredagskväll hemma men så började telefonen ringa och mailen strömma in så det blev en jobb kväll istället.

torsdag 13 mars 2014

Mötesrally

Jag önskar mig fler timmar per dygn för jag hinner inte med allt jag vill göra just nu. Idag har jag gjort en snabbvisit på mitt kontor men inte mer än så.



Först utskott och sedan lunchmöte, lobbyistmöte och sedan partiets toppkandidatutbildning för riksdagskandidater inför valet. Just avslutat en votering och sedan tillbaka till utbildningen för att lyssna på Fredrik Reinfeldt som berättar om livet i riksdagen.



Företagande handlar om jobb

Avslutade kvällen mötesrally med att besöka Svenskt Näringsliv och deras politikmingel. I praktiken betydde det att sju företagare fick träffa två riksdagsledamöter vardera i små grupprum där vi hade rundabordssamtal om företagsamma frågor.
Det blev väldigt klart för mig vad min roll som politiker ska vara. Jag ska underlätta för företagare och entreprenörer att skapa jobb ingenting annat för det gör de bäst själva!



onsdag 12 mars 2014

Årsmöte med Cyperns vänförening

Jag har tidigare skrivit om de vänskapsföreningen som finns mellan svenska parlamentet och andra länder. Alla ledamöter och personal kan gå med i föreningarna och de syftar till att lära oss mer om olika ämnen eller länder.


Jag gick med i vänskapsföreningen för Cypern förra året och fortsätter även i år. Cypern är ett spännande land dels den pågående konflikten mellan Grekland och Turkiet om ön men även landet strategiska position i Medelhavet med tanke på oron på Afrikas norra delar.
Cypern har påverkats starkt av den finansiella kris som råder i världen och landet står för stora ekonomiska utmaningar. Landet serbernas dessutom på kunskap just nu, unga välutbildade flyttar och skapar sig en karriär i andra länder och de som har råd skickar sina ungdomar utomlands för studier.



Idag gästas vi av ambassadören som beskriver Cyperns aktuella läge och ger oss en djupare inblick i den pågående konflikten mellan grekcyprioter och turkcyprioter. Turkiets delaktighet i detta är självklart extra intressant med tanke på ett framtida EU inträde.
Vi passar på att bjussa på lite prinsesstårta eftersom självaste Kronprinsessan har namnsdag idag.

T&r Gotland

Dagens första seminarium handlar om Gotland och dess utmaningar.
Ledamöter från tre utskott var särskilt inbjudna idag och det var förutom oss i miljö- och Jordbruksutskottet var även näringsutskottet och trafikutskottet på plats.


Självklart så tangerade dagens frågeställningar våra tre utskott färjetrafiken till fastlandet, livsmedelsproduktion och turismen på ön.
Alla dessa tre saker hänger samman och utan det ena faller det andra.


Svensk djurhälsovårdsdebatt

Igår hade jag det stora nöjet att vara del av det program som organisationen svenska djurhälsovården bjöd på.
Organisationen är ett kunskaps och rådgivningsföretag för veterinärer och driver verksamhet i hela Sverige för att få friska och säkra djur som livsmedel.


Konferensen hålls i dagarna två men jag kunde bara vara med under första dagen eftersom riksdagsarbetet kallar. Blandade seminarium avslutades med en paneldebatt mellan ett helt gäng. I panelen stod, jag Åsa Domej från Axfood, Helena Johnsson från LRF, Johan Löfstrand (S), Svante Axelsson från SNF och Maria Forshufud från svenskt kött. Debatten handlade i grund och botten om hållbarhet vilket är ett väldigt vitt begrepp men i praktiken kom den att handla om hur vi får och hur vi tvingar konsumenter att köpa svenskt kött.





tisdag 11 mars 2014

Omvald


Moderat kvinnoföreningen i Västerås höll igår årsmöte för att välja ny styrelse. Anna Nordin är omvald ordförande för föreningen och har vid sin sida Stephanie Bruksgård som vice ordförande. Jag själva är invald som ledamot i samma styrelse. Det är riktigt kul att Moderat kvinnorna i länet och i Västerås fått lite nytt liv och hittat sin roll i organisationen. Desto fler vi är som arbetar med Moderat politik ur flera vinklar desto bättre och större blir vi.
Jag fick hoppa in som årsmötestalare eftersom Susanne Henning vår länskvinnordförande låg nerbäddad hemma. Jag passa på att tala om valet och hur vi ska vara starka ambassadörer för att vinna väljarnas förtroende. Roligast vinner nu.

Sötast hittills


Dagens sista besök skulle göras i regn och gyttja, mina strumpklädda fötter i gummistövlar började skifta i blåa nyanser och tänderna skallrade. Efter helgens sol och värme hade jag varit lite naiv i mitt klädval.
Vi åkte ut en liten bit utanför Västerfärnebo till Anita Barrsäter och hennes gård Fallängetorp.
Familjen Barrsäter driver en kravodlad allt i alla gård med lamm- och nötproduktion, bo på lantgård och ett vandrarhem anpassat för rörelsehindrade. Jag tinade snabbt när vi kom in i lammstallet och fick hälsa på de här små sötisarna. Jag har aldrig sätt ett lamm med sköldpaddsfärgat ansikte, så söt att jag hade velat ta med honom hem.

Vi avlsutade bessöket med att köra lite ZOOM, vilket är en fyrhjulig terrängående elstol. Ett fantastiskt sätt att komma ut i skog och mark även om rörelsehindret normalt sätter stopp.

En liten snabb rackare det där och jag konstaterade att den går lika fort bakåt som framåt efter att jag lyckats backa mig själv rakt ner i ett dike. Jag är ruskigt glad över att elen i det rovdjursavstötande sex trådsstängslet inte var på...då hade jag blivit lockigare i nacken än jag redan är. Som tur var gick varken cykeln eller jag sönder och vi kunde avsluta dagen med ett skratt och konstatera att solskenet kommit fram
Tackar särskilt Johan Widen för den här sista bilden. Hans prioritering var given, rädda Åsa eller ta en bild?

Nästa besök gick till BN energikonsult i Västerfärnebo.
Besöket kom egentligen inte att handla så mycket om energi och miljöbesparande åtgärder som jag trodde när jag kom dit utan mer om hur det är att vara ett medelstort företag på landsbygden som inte har just lantbruk som sin huvudsysselsättning.
BN jobbar med värme och ventilation runt om i hela Mälardalen men företagets grundare och personal har sina rötter i Västerfärnebo och vill verka i den bygd de bor.
På sikt finns det problem med skola för barnen och få in ny personal med rätt utbildning, ett problem som jag känner igen från så många andra företag som jobbar på landsbygden.

Investeringar för framtiden




Dags för en studiebesöksdag igen. Nog för att jag gör en massa studiebesök hela tiden men det känns som om det var riktigt länge sedan jag körde en heldag på samma ställe. Den här gången har partikollegan Andreas Weiborn bokat in mig för att besök i Sala. Tyvärr åkte Andreas själv på extra jobb i skolan så han kunde inte följa med men lämnade mig i trygga händer med Maria Thunberg och Johan Widén från Moderaterna i Sala.
Första besöket gick till CCE lantbruk i Västerfärnebo och deras nya mjölkgård. En stor investering för framtiden och för familjen som tyvärr stöter på en del problem. Det är svårt att köpa mark i det här området och utan mark inget foder till korna och inget foder, inga kor. Det blir tyvärr lite moment 22 av det hela och för företaget är detta förödande då den stora investeringen inte lönar sig.
Vi hade långa diskutioner om EU stöd och till vem det ska gå, frågan är helt klart berättigad. Ska stödet gå till den aktiva brukaren av jorden eller till den som äger jorden? I min värld hade hela systemet blivit mycket enklare utan den djungel av regementen som styr jordbruk och bidragssystem, men tyvärr ser inte verkligheten sådan ut.
I mjölk gropen hittade vi några roliga drängar som jag måste berätta om de, de kom nämligen från Nepal. Resan från Nepal till en mjölkgrop i Västerfärnebo är intressant och det handlar om enkel arbetskraftsinvandring. Enligt ägaren av CCE är det svårt att hitta välutbildad och kompetent personal för djurskötsel i Sverige och då får man annonsera efter arbetskraft någon annanstans för jobbet måste göras. Det är bara att säga grattis till Sala som fått fyra nya skattebetalare som dessutom valt att bosätta sig i Västerfärnebo.
Besöket avslutades med lite gosande av små kalvar och sedan härlig opastoriserad mjölk till kaffe och rabbarberpaj.

söndag 9 mars 2014

Mer kampanj

Den moderata landstingsgruppen i Västmanland har en egen tidning som kommer ut några gånger per år. Vi försöker dela ut den så mycket vi bara hinner och orkar på olika sätt. Idag hade dagen kommit för en utdelning i ett bostadsområde i Västerås.
Med andra ord personlig flygbladsutdelning via dörrknackning. Solen strålar och det är riktigt varmt i luften. Vintertrötta människor har med lätta kliv tagit sig ut i trädgårdarna och det är ett ypperligt sätt att möta väljarna på deras hemma plan.

Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen kan firas på många olika sätt. Runt om i Västeråds så uppmärksammas lönediskrimineringen på arbetsmarknaden mellan kvinnor och män. I Västerås uppmärksamman detta av Kvinno Lobbyn i Mälardalen och Västerås Moderatkvinnor fanns självklart på plats.
Diskriminering ska självklart aldrig vara accepterat och politiken har olika vägar att komma tillrätta med problematiken. Av den anledningen tycker vi att det är viktigt att vara med och tala om vår syn på jämställdhet.


Lite färg

Det är inte ofta jag kommer iväg och köper nya kläder, jag är heller inte bra på det. Jag känner mig ensam och förvirrad i klädbutiker och har otroligt svårt att se vad jag själv skulle passa i. Det är lite därför jag gör det här inlägget.
Västerås är inte den roligaste staden att handla i eftersom vi nästan bara har de stora kedjorna och inte små exklusiva butiker. Men, vi har en och det är Nancy & Samuelson. Det är inte alltid jag hittar något jag vill ha men jag får alltid hjälp och stöd i min förvirring och ibland lyfter de mina ögon för plagg som annars aldrig skulle ha vågat.
Jag drog med mig Agneta Luttrop som är kollega från MP till butiken när vi efter dagens votering anlände till Västerås. Butiken hade ett kvälls event med lite roliga saker och dessutom rea. Jag lyckades komma ut med två nya kavajer som INTE var svarta.

Frågestund

Varje vecka turas regeringens ministrar om att komma till Riksdagen för att svara på ledamöternas frågor om allt mellan himmel och jord under en timme.
Eftersom det är svårt att få tid för sin fråga ska jag här erkänna att jag inte brukar vara i kammaren så ofta, jag brukar istället lyssna på frågestunden på internTV via mitt kontor.
I torsdags var dock i kammen för första gången på länge och jag hade en ambition om att ställa en minister till Landsbygdsminister Eskil Erlandsson. Tanken var att jag skulle frågat honom om Matlandet och be honom om en redovisning av hur många arbetstillfällen i och runt Matlandet Sverige som projektet skapat. Tyvärr fick jag inte ställa min fråga den här gången heller men det kommer säkert fler tillfällen. Är det så att DU vill ställa en fråga till någon miniser genom mig ¨någon gång så maila mig på asa.coenraads@riksdagen.se så ska jag se om jag kan hjälpa till.

mat mat mat

Vaknar upp en torsdagsmorgon för tidigt morgonmöte med allianskompisarna hos landsbygdminister och är inte alls trött som jag brukar så här tidigt. Jag är istället fylld av energi och kraft, tack LRF ungdomen igen.

Väl hos Eskil Erlandsson får vi en dragning om Matlandet Sverige och inte bara om allt som är gjort utan även om alla de resultat som kommit ur Matlandet. Extra stolta är vi över alla de arbetstillfällen som Matlandet faktiskt ger!



energi med unga lantbrukare

Som vanligt under januari och februari så tar mörkret extra hårt på mig och detta i kombination med högt tempo har gjort mig lite ovanligt låg. Jag är en energifylld person men även jag behöver tid för återhämtning och reflektion och det har blivit lite lite tid för det.
Att börja veckan med att känna sig låg och på dåligt humör är inte så lätt och jag är därför extra glad och tacksam gentemot min kollega Irene Oscarsson som övertalade mig att följa med till LRF Ungdomens stämmomiddag i onsdags kväll. Jag var inbokad sedan länge men kände under dagen att jag inte orkade.

Nu i efterhand är jag så tacksam över att jag gick. LRF har ett ungdomsförbund som alla andra organisationer. Här ligger åldersgränsen lite högre än för de politisk ungdomsförbunden eftersom medelåldern på lantbrukare generellt är ganska hög.
I dagarna två har de hållit hus på Sånga Säbys konferensanläggning utanför Stockholm och på onsdagen var det dags för stämmomiddag. Jag skulle gärna har varit med på dagen och hört på debatterna och minglat med medlemmarna men till det räckte inte tiden eftersom vi har haft votering i riksdagen innan. Men jag kunde vara med på middagen och att få tillbringa en hel kväll men unga företagare som ser ljust på framtiden och fyllda av frågor och funderingar om politiken på ett väldigt positivt sätt gav mig tillbaka den energi som jag saknat, tack!

Det var en lite speciell stämma eftersom det var dags för val av ny ordförande. Kristina Yngwe avgår och ny ordförande är Nils Björid från Jämtland. Nils känner jag inte men ser fram emot att lära känna. Kristina har jag däremot stött på vid ett antal tillfällen under de senaste åren och det är alltid lika roligt. Kristina har nu gått med i Centerpartiet och är en av deras toppkandidater till Europaparlamentet i vår, jag önskar henne lycka till och tror att hon har en ljus framtid för sig.

onsdag 5 mars 2014

Ny Viltförvaltningsdelegation

Igår tog jag tåget tillbaka till Västerås efter riksdagsgruppen och jag kan inte nog beskriva den sköna känslan av att sova i sin egen säng och vakna i sitt eget hem. Jag brukar inte åka hem mitt i riksdagsveckorna eftersom jag är för lat för att strula med tåg på mornarna och oftast har långa kvällsmöten i Stockholm. Det som skiljer denna vecka från andra är att onsdagen inleda med första mötet för den nya viltförvaltningsdelegationen.


Vi håller dagen till ära till i Västerås Slott eftersom delegationen leds av landshövdingen och delegationen ligger under länsstyrelsen. Eftersom många är nya i delegationen ägnas första dagen främst åt utbildning i vad delegationen ska göra och inte göra.


Jag är invald som ordinarie ledamot den här perioden också på ett moderat landstingsmandat och för det är jag tacksam. Min ersättare i år är kollegan Fredrik Larsson från Sala. Den här perioden är endast ett år och det är för att komma ifatt de ordinarie valen. Sedan kommer en mandatperiod vara fyra år och spegla kommunernas mandatperioder.

Bra med EKO

EKO kan vara ett ljud som studsar mellan bergväggar eller en förkortning av ekologiskt. Det här inlägget handlar om det ekologiska även om temat för gårdagens debatt var "samling ger EKO, en strategi för ökad ekologisk konsumtion och produktion".


Den relativt nybildade organisationen Ekologiskt Forum hade bjudit in till panelsamtal i Riksdagens Mittpol, en lokal som de redan från början döpt till Motpolen... Organisationen vill så klart ha en ökad EKO produktion i Sverige av både nya lantbrukare och konventionella som går över till EKO. Men de vill också att fler köper deras produkter.
Det är det sistnämnda som gör frågan komplicerad för mig som lagstiftare eller väldigt enkel för mig som ideolog. Lantbruk ska ske på marknadsbaserad grund och som nation vill vi förenkla så mycket som möjligt för att fler ska kunna driva företag och producera så mycket att nationen kan exportera. Vad människor och företag väljer att äta eller köpa har inte lagstiftaren med att göra så länge det inte är hälsofarligt.


Vad som gör frågan komplicerad är att verkligheten inte alltid är så enkel som ideologin. Men det är den förtroendevaldes vardag och då är politikens uppgift att hitta framkomliga vägar.
Jag och en vänsterpartist hamnade i den här diskussionen igår om vad riksdagens uppgift egentligen är. Han hävdade att vår uppgift är att sätta mål och jag hävdar att vår uppgift är att underlätta för andra att nå sina mål...
Gällande dagens frågeställningar om hur vi ska öka den ekologiska produktionen och konsumtionen är vi inte helt överens jag och Ekologiskt forum. Jag tycker EKO är bra men det måste vara upp till var och en hur mycket som konsumeras och upp till varje kommun hur mycket som ska köpas in. När det kommer till produktionen hävdar jag att vi inte ska göra särlösningar för någon typ av produktion utan vi ska underlätta för all typ av produktion.