lördag 4 oktober 2014

Regeringsförklaringen

Äntligen dags för regeringsförklaringen och Stefan Löfvens val av ministrar i sin regering. Det är alltid oerhört spännande att höra vilken politik som ska drivas under den kommande mandatperioden och vilka ministrar som ska vara ansvariga för vad.
I år är det extra spännande eftersom Löfven sagt att politiken kommer i god tid innan valet och sedan sagt att det får vi se och nu senast att det är upp till förhandlingarna med miljöpartiet. I media har vi under en hel vecka fått reda på lite om hur förhandlingarna går och vilka frågor de kommit överens om. Eftersom miljöpartiet blev så litet har de inte så stark förhandingsmakt, men å andra sidan är socialdemokraterna helt beroende av dem för att kunna bilda regering. Jag tror att det är väldigt många väljare som kommer bli väldigt besvikna över resultatet och för alla er som röstade på SD för att ni var missnöjda, känns rätt bortkastat nu va?

Det var en intressant regeringsförklaring. I sin helhet så kan de läsas och ses här.
Löfven lyckas få med nästan alla politiska ämnen som finns i sin regeringsförklaring, temat är allt till alla. Det han missade var vart jobben kommer ifrån och vem som skapar dem. Inte en enda gång nämnde han ordet företag eller näringsliv. Den bärande principen är att vi nu går in i en mycket dyr sysselsättningsfas där fokus ligger på att gömma arbetslösheten istället för att skapa förutsättningar för fler jobb.

Vi gjorde en liten lista på allting som Löfven lovat i sin regeringsförklaring och utgiftssidan  blir ruskigt lång. Den enda inkomstkälla han nämnde var en vägslitageavgift. Tidigare uppgifter från framförallt socialdemokraterna var ett borttagande av både sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga och sänkningen av restaurangmomsen, nu ser det ut som om dessa båda av Alliansens satsningar blir kvar och det fattas därför en stor bit av regerings finansiering.
Vi kommer ta bort fas 3 och ersätta det med Löfvens hittepå traine platser som företagarna inte vill ha. Taket i sjukförsäkringen höjs och den bortre gränsen tas bort...känns detta igen som gammal socialdemokratisk politik som väljarna valde bort 2006.
Det tillsätts ett antal kommissioner, utredningar och översyner på en rad områden. Jag misstänker att detta är ett sätt att gömma de olikheter som råder mellan S och MP.
Det finns även en liten del i regeringsförklaringen som få talar om. För att regeringsförklaringen sedan ska kunna bli en budget som går igenom i riksdagens kammare måste regeringen få stöd av vänsterpartiet. Annars finns det en risk för regeringen att Alliansens budgetallternativ går igenom.

Efter regeringsförklaring lästes listan på regeringens statsråd upp. Det kommer bli en vansinnighet stor regering med 24 statsråd.
Inte helt oväntat blir Magdalena Andersson ny finansminister och Åsa Romson vice statsminister. Sveriges nya utrikesminister heter Margot Wallström och den nya försvarsministern heter Peter Hultqvist.
Ny miljöminister blir Romson och ny landsbygdsminister heter Sven-Erik Bucht. Intressant med landsbygdsministern är att han inte får ett eget departement utan ligger under miljödepartementet för att efter nyår gå över till näringsdepartementet. Inom portföljen miljödepartementet ligger nu även energifrågorna. Både miljödepartementet och Näringsdepartementet kommer få stora portföljer och väldigt breda ansvarsområden.
Jag har en olustig känsla av att rovdjurspolitiken kommer hamna under miljödepartementet på sikt.
Hela listan på våra nya ministrar hittar du här. Det kommer dessutom lite nya intressanta uppdrag som framtidsminister och en minister som ska se över hur kommunerna hanterar välfärden. Jag trodde vi hade kommunalt självstyre i det här landet men så kanske det inte kommer vara framöver.

Hur riksdagen nu kommer att dela upp dessa ansvarsområden får vi se. För oss som sitter i miljö- och jordbruksutskottet blir det troligtvis förändringar på sikt. Jag kommer förresten att vara kvar i samma utskott om någon undrade.

Inga kommentarer: