fredag 31 maj 2013

Länets riksdagsledamöter

Med jämna mellanrum träffad alla länets riksdagsledamöter oavsett färg och parti hos landshövdingen för att tala och resonera om länsövergripande frågor. Idag är en sådan dag och solen strålar över Västerås slott där vi har vårt möte.


Vattenhöjningen i Mälaren och invånarströmmarna i länet är bara några av de frågor som har betats av idag. Det är intressant att få lite mer information om länsstyrelsen arbete eftersom mycket hamnar i skuggan av annat och nye riktigt kommer fram.

MQ Västerås

Regnet började ösa ner när vi väl kom fram till Västerås, typiskt. Jag skyndade mig allt vad jag kunde för att hinna upp till partiexpeditionen där Moderat kvinnorna i Västerås hade möte. Jag han vara med på fotograferingen av den nya styrelsen i alla fall, men mycket mer blev det inte.


Cyklar vidare hem och sjunker ner i soffan. Efter en otroligt intensiv vecka känns det skönt att lägga upp svullna fötter och sakta gå ner i en normal puls igen. Inte för att veckan är slut på långa vägar men det är lättare att varva ner i sitt eget hem än någon annans,

Mot Västerås

Finns det inte ordinarie sittplatser på tåget får man hitta på egna.
Jag och kollegan Jessica Polfjärd hittade en trappa att sitta i hela vägen till Västerås. Det gäller att göra det bästa av situationen och inte klaga alla för mycket.




Djurskyddsdebatt

Direkt efter utskottets offentliga utfrågning om matfusket rusade jag till kammaren för utskottets debatt om djurskydd mm.
Från moderaterna förde jag talan och det var tyvärr inte lika kul att diskutera djurskydd som vanligt.

Det är inte så att ämnet är tråkigt på något sätt snarare att betänkandet vi skulle diskutera var väldigt tunt. Vilket i sig inte är så konstigt eftersom alla väntar på den nya djurskyddslagen som förhoppningsvis kommer snart. Djurskyddsutredningen är otroligt stor och gedigen och det har kommit in ovanligt mycket remissvar som tar tid att behandla och arbeta in i lagförslaget. Detta arbete är inte färdigt ännu och jag vet i skrivande stund inte när det kommer en proposition till riksdagen,

Viktigt är att den proposition som läggs på regeringens bord är bra, genomarbetad och förankrad ute i djursverige. Ingen tjänar på en dålig lag, varken djuren eller människorna. Det var detta debatten kom att handla om.

Förhoppningsvis är var det här min sista kammardebatt innan sommaren oh det känns skönt. Det här året har varit ovanligt arbetstungt och jag känner att kroppens energi behöver lite påfyllande just nu. Vi ser att riksdagens sommaruppehåll närmar sig och det gäller att toppa energin inför Almedalsveckan dör jag i dagsläget redan har ett antal debatter inplanterade och fler kommer det bli. Efter Almedalen är vi redan i mitten av Juli och då ska jag försöka ta det lugnt i några veckor.



torsdag 30 maj 2013

Offentlig utfrågning om oredlighet i livsmedelskedjan

Rader av skandaler inom livsmedelsbranchen har uppdagats den senaste tiden. Det rör sig om felaktigheter i hanteringen och ännu värre direkta bedrägerier. Vad är det som har hänt och vad kan politiken göra för att hjälpa till.


Vi vill ha ordning och reda i livsmedelskedjan och vi vill att konsumenterna ska kunna känna sig trygga med de livsmedel som finns att köpa i dagligvaruhandeln, restauranger och det offentliga köket. Alliansen i Miljö och Jordbruksutskottet har därför bjudit in till en offentlig hearing i Riksdagen för att belysa frågan och komma tillrätta med problemet. en hearing är inte till för att vi ska göra ett politiskt statement eller för att släppa ny lagstiftning. En hearing är till för att vi ska lära oss mer om en fråga.



Vi håller till i andra kammaren idag och det gör vi av en anledning. Mötet sänds nämligen direkt på Svt 1 och kommer med största sannolikhet att sändas i repris vid senare tillfällen.

Riksdagens skogsnätverk

Jag har tidigare berättat om föreningar jag är med i inom riksdagens ram. Igår kväll var jag ute med ytterligare än av dem, nämligen riksdagens skogsnätverk. Nätverket är till för att belysa och öka kunskapen om skogiga frågor. Igår bjöd de in till en middag med seminarium tillsammans med skogsindustrierna.



Vi fick under middagen information och kunskap om skogen som arbetsmarknad. Det saknas arbetskraft i skogen och branschen har svårt att locka unga människor att söka tyvärr.




onsdag 29 maj 2013

Kärnavfall

Alliansen i MJU träffar just nu representanter från svenska kärnavfallsrådet.
Information om lagstiftningens påverkan för verksamheten. Både vad som hänt historiskt och vad som antagligen kommer hända i framtiden.


Kärnkraften är en viktig energikälla för Sverige. Jag tror att kärnkraften kommer fortsätta vara ett viktigt ben för svensk energiproduktion även i framtiden och då är det viktigt att vi producerar så bra och miljövänlig el som möjligt.
En stor fråga år självklart hur kärnbränsleavfallet ska lagras i framtiden på ett säkert sätt för framtida generationer.

Votering

Bild från dagens votering.



Full rulle i kammaren med en snabb och effektiv talman, nästan lite svårt att hänga med i svängarna idag!

Finbesök i Riksdagen


Alltid lika roligt med spontana besök i Riksdagen. Idag jobbar jag med mitt anförande inför morgondagens kammardebatt om djurskydd på kontoret. radion är på i bakgrunden och många koppar kaffe är ur druckna vid det här laget och det var därför extra roligt att Sofie Olofsson Kärrvall kom på besök.


Sofie läser till sjuksköterska i Stockholm och behövde byta pluggmiljö. Vad passar då bättre än att komma till riksdagen och kombinera pluggande med lunchdate. Välkommen tillbaka när som helst.

tisdag 28 maj 2013

Bör eller ska

Börjar Stockholmsveckan med utskott i Miljö- och Jordbruksutskottet som vanligt.
Vi har ett ärende uppe som legat på bordet tidigare och jag avundas inte våra duktiga tjänstemän som ska försöka sammanfatta allt tyckande från utskottet.


Alla ärenden är inte lika rolig att arbeta med i riksdagen men det måste göras och då är det bara att bita ihop. Andra ärenden är roliga men otroligt komplicerade att arbeta med och då är våra politiska och opolitiska tjänstemän en förutsättning för att göra ett bra arbete.

onsdag 22 maj 2013

Framtidens ledare i Tyresö

En del av mitt arbete handlar om att berätta vad jag gör och förankra politiska förslag. Ikväll är jag därför bjuden till Tyresö där de lokala moderaterna håller en utbildning för medlemmarna. Jag är självklart hör för att prata om Moderaternas klimat och hållbarhetsförslag.




Bra för kropp och knopp

Lite ledig lunchtid idag, inte så ofta det händer och då gäller det att nyttja tiden. I riksdagen har vi förmånen att ha både ett gym och en liten gymnastiksal, jag kan dessvärre inte skryta med att jag sliter ner utrustningen i gymmet men periodvis försöker jag släpa mig ner.

Idag lyckades jag lura med mig kollegan Edward Ridell från Västerbotten på ett pass Body pump som är ett grupp pass. Med en instruktör, pumpande musik och skrivstång tränas hela kroppen igenom på en timme. Kände mc riktigt duktig som var där och kämpade. Noterade dock att jag hade minst och lättast vikter av alla i gruppen och var den som kämpade mest med att hålla mig för gråt av smärta.

Resten av dagen har jag darrat i benen vid vart steg och överarmarna skakar så jag knappt orkar lyfta en kaffekopp till munnen. Ryter säger att morgondagen kommer bli ätter värre... Men med bättre kondition och några kilo mindre att släpa runt på så orkar jag jobba mycket mera och är piggare under tiden så det är bara att bit ihop!



Allemansrätten för alla?

Från ett lobbymöte till ett annat. Har stämt träff med svenskt friluftsliv i Riksdagen för att höra mer om deras organisation och verksamhet. Jag jobbar ju trots allt lite särskilt med just friluftsfrågorna i utskottet.



Sveriges första friluftslivsproposition kom så sent som 2010 och vi var då det andra landet i världen som införde en särskild lagstiftning på området. Det andra landet i världen är Norge. Det är ingen slump att våra två länder har en särskild lagstiftning på området. Vi tillhör nationer som alltid nyttjat naturen för rekreation, motion och kraftkälla.

Jägarfrukost

Jägarfrukost är långt ifrån något som bara är för jägare. Frukosten anordnas av Svenska Jägareförbundet och är till för att sprida kunskap om jakt och naturvårdande åtgärder för politiker och tjänstemän.
Idag är temat vildsvin och den nya vapenutredningen som ligger till grund för den nya vapenlagen.


Låt mig börja lite kort om vildsvinen. Vildsvin är en art som en gång i tiden var helt utrotad i Sverige men fort kommit tillbaka efter att ha smitit från några hägn i mellansverige.
Grisarna sprider sig nu som en löpeld i Sverige och ställer till med en hel del problem inte bara för skogsägare och lantbrukare. Nej de är ett problem för oss alla eftersom de går in i städer och dessutom är frekvent förekommande i trafikolyckor.
Det finns bara ett sätt att hålla tillbaka stammen och det är med en planerad förvaltning och en smart jakt. Problemet är att jakten är komplicerad och avkastningen för köttet är svår.
När det kommer till vapenutredningen blir det lite mer komplicerat. Den nya lagen behöver komma till för att skapa ordning och reda i samhället. Det cirkulerar massvis av illegala vapen i samhället och vi måste få till en effektiv lagstiftning som gör det lättare att kontrollera vapen som finns och komma åt dem som inte finns. Problemet för alla som har vapen för jakt och målskytte är att förslaget påverkar dem också. Jägareförbundets jurist visar på några av de problem som kan komma att uppstå.
Att stifta nya lagar är inte rätt och lagstiftarens ambition och vilja kan lätt komma att bli något annat i praktiken när det är andra som tokar lagen i sitt genomförande. Det är därför viktigt för mig som politiker att vrida och vända på alla förslag så att lagstiftningen blir rätt från början!

Interpellationer

Jag har inte varit alltför flitig i kammaren under interpellationsdebatterna, dels räcker inte tiden till och dels har jag valt att prioritera annorlunda. Igår gjorde jag lite annorlunda.
Redan klockan två började interpellationsdebatterna och igår var Anders Borg, Eskil Erlandsson och Lena Ek uppe.


Jag var framför allt intresserad av Eskils interpellationer eftersom dem denna gången handlade om livsmedel.



Tyvärr han jag inte se hela debatten eftersom jag var tvungen att springa iväg på ett kvällsmöte/ middag med Jägareförbundet för att prata aktuell politik.

tisdag 21 maj 2013

Alla dessa undersökningar

Det kommer en mängd förfrågningar från universitet och högskolor om att få göra intervjuer och undersökningar med oss riksdagsledamöter. Det går inte att svara på alla tyvärr men ibland känns de viktiga och det är värt att lägga tid på dem.

Idag blev jag därför intervjuad av Göteborgs universitet och avdelningen för statsvetenskap. Ämnet var demokrati och hur finansieringen har påverkat demokratin.



Politiker skola

Jag har hört talas om politikskolor men inte om politiker skolor förut. Nu har det blivit ändring på det.
Centerpartiet och Studiefrämjandet i Västmanland/Bergslagen bedriver en politiker skola just nu. Det är en hyggligt opolitisk utbildning för att introducera människor i politikens värld med målet att deltagarna ska ta steget in i politiken som förtroendevalda.

Utbildningen avslutas i riksdagen där deltagarna får träffa riksdagsledamöter från alla olika riksdagsparterna från regionen. Jag var med som Västmanländsk moderat.



SLU och skogen

Utskottet har idag besök av SLU från Umeå. De är här för att prata och diskutera på temat "skogspolitikens förutsättningar ur ett lokalt perspektiv".


I grund och botten så är lösningen på det mesta ett lokalt deltagande, tyvärr är det inte alltid så enkelt.
De visar upp ett projekt och en modell skog från Vilhelmina kommun.
Projektet hittar man här: www.vilhelminamodelforest.se

måndag 20 maj 2013

Rekrytering i norra länet

Moderaterna växer och vi behöver bli fler förtroendevalda i partiet. Vi håller just nu på med en satsning i Västmanlands alla kommuner och Moderatföreningar där vi berättar om olika uppdrag och hur man tar sig dit.

Förra veckan var jag i Köping, Arboga och Kungsör. Ikväll är jag i Fagersta och träffar medlemmarna och intresserade från Skinnskatteberg, Norberg och Fagersta. Roligt med så många intresserade.



Nu var det längesedan

Oj oj oj, det har hänt så mycket de senaste veckorna och vad lite jag har skrivit här. Jag hade en ambition av att skriva ikapp lite men nu har det gått så lång tid att det känns trist.

Ni får helt enkelt nöja er med att det har hänt väldigt mycket under de senaste veckorna. Jag tog det relativt lugnt under pingströrelse men förutom det så har det varit besök, kammardebatter i riksdagen och många möten som kantat varandra.




tisdag 7 maj 2013

Äventyret i Sura


Fortsätter min förskoleturne i länet. Igår besökte jag tillsammans med Moderaternas gruppledare i Surahammar, Johanna Olofsson Äventyrets förskola.

En relativt ny förskola. När jag stormade in med andan i halsen satt personal och rektor och tittade på sina sprillans nya Ipad som förskolan äntligen fått. De ligger alltid sist i kommunens skolinvesteringar men nu var det deras tur och de kunde stoltsera med att ha den modernaste utrustningen av alla nu.
Den nya tekniken kommer att användas som ett pedagogiskt verktyg men även som ett sätt att kommunicera men föräldrarna om barnen utveckling i förhållande till läroplanen.

Vi han prata om den kommande bristen på personal. Surahammar har en hög medelålder på sin personal idag och inom några år kommer de behöva anställa massor av förskolepedagoger och det är inte så lätt att hitta dem. Nu har kommunen tur som ligger så nära en stor stad som Västerås, det tar faktiskt inte mer än 15 minuter att köra till Erikslunds shoppingområde och bostäderna är billiga i Sura.

Ett mycket intressant besök och jag ser fram emot att tacka ja till erbjudandet att komma och praktisera hos barngruppen till hösten...en utmaning som jag inte säger nej till.

En hotad näring

Från polisen i Karlskrona beger vi oss vidare ner mot Listerlandet i Sölvesborg för ett möte med Svensk pälsnäring och lokala näringsidkare. Just minknäringen är väldigt utsatt av djurrättsorganisationer som sysslar med systematisk brottslighet.

Alla djur ska ha det bra så länge de lever, det kommer vi aldrig tumma på. Bedömningen görs av jordbruksverket, distriktsvetrinärer och länsstyrelser. Det är inte vi politiker som är ute och gör godtyckliga bedömningar. Vi måste förlita oss på proffsen.
Den här bilden är från tidningen Commersen som gjorde ett reportage för två år sedan när jag besökte farmen för första gången. Det har hänt mycket positivt sedan dess.

Som jag skrev i ett tidigare inlägg är det aldrig okej att ta lagen i egna händer. Just nu kan vi se hur det civila samhället bedriver verksamhet som luckrar upp samhällsstrukturen. Det är fotbollshuliganer, manifestation och olaga intrång på säkerhetsobjekt som kärnkraftverk och mordhot mot näringsidkare. Jag kommer alltid att förespråka dem demokratiska modellen och friheten att yttra sina åsikter och driva lobby verksamhet men det ska vara på laglig grund.

BLT fanns på plats och den här artikeln pubicerades från besöket i lördags.

Nu blev det fel

Jag gjorde ett besök på en förskola i Sala förra veckan som jag felaktigt skrev att den drevs av Pingstkyrkan. Så är det alltså inte, förskolan drivs av ett föräldrakooperativ som HYR lokaler av Pingstkyrkan, stor skillnad.

Tack till uppmärksamma föräldrar som upplyste mig om min felskrivning.

Oavsett vilken huvudmannen är för verksamheten ska den följa lagar och regler och kvaliteten i verksamheten är det viktigaste. Som jag skrev i mitt tidigare inlägg så är föräldrakooperativ också hotade om socialdemokraterna kommer driva all verksamhet i offentlig regi.

Polisen i Karlskrona

Tillsammans med Moderaterna i Justitieutskottet åkte jag på fredagen till Blekinge för att gå vidare i kampen mot hot och våld. Anledningen till att jag var med som inte sitter i Justitieutskotett är enkel. Just djurhållare och lantbrukare drabbas av en hel del brott och jag har jobbat hårt med allt lyfta frågan i ett större perspektiv. Det är inte sött och gulligt med skadegörelse, olaga hot, förförelse och dödshot. Så här ser tyvärr vardagen ut för många djurhållare idag.


I Blekinge ligger minkfarmarna tätt på Listerlandet och polisen är därför van vid den här typen av brott och deras långa erfarenhet är något att lyssna vidare på.
Vi började dagen hoss länspolismästaren i Karlskrona som gav oss en bred och bra bild över läget i länet. Vi fick en bakgrundsbild till hur svårt det är att komma tillrätta med just den här typen av brott. Det gäller att fånga förövaren på plats eller på bild när brottet sker och det är inte så enkelt. Misstankar finns om vilka förövarna är och var de kommer ifrån, det rör sig om små kärnor utspridda över Sverige.
Viktigt att samhället reagerar direkt, brott är brott oavsett om det är med en god tanke i bakgrunden eller ej. Demonstrationer och protester ska ske på laglig väg och det går att påverka, det är därför jag är riksdagsledamot.

fredag 3 maj 2013

Kort riksdagsvecka

Eftersom första maj infaller på en onsdag i år blev riksdagsveckan kort. Jag hade turen att få en inställt möte på tisdag så jag har bara varit i riksdagen på torsdagen den hör veckan. Skönt med kortvecka det lämnar tid över för annat.
Vi har släkt på besök den hår veckan och jag av därför varvat besök, skrivbordsjobb med familjeaktiviteter. Det är lite speciellt med vardagsmiddagar för 14 personer där åldern sprider sig mellan fem och sjuttio. Men hysteriskt roligt är det!



Structor miljöteknik AB

Googlar lite på miljöteknik i Västerås och överst på listan kommer Structor miljöteknik AB upp. Jag ringde och bokade in ett besök som jag gjorde under tisdagen.
Jag återkommer med en längre blogg om deras verksamhet för jag fick lära mig så mycket nya saker.



Ur och skur i Sala

Ur och skur förskolan i Sala är en skallar privat förskola som drivs av Friluftsfrämjandet. Det finns ganska många ur och skur förskolor i Sverige och verksamheten bygger på en enkel friluftspedagogik. Barnen lär sig redan från början att respektera och leva med naturen.



Nästan all tid tillbringas utomhus, det leks, lärs, äts och sovs utomhus. Verksamheten ställer krav på att barnen har ordentliga utkläder och utrustning som skridskor och skidor. Men å andra sidan håller sig barnen friskare och behöver vara hemma mindre vilket sparar pengar för både samhälle och familjer.


All tid spenderas inte utomhus, svenskt klimat gör att barnen behöver vara inomhus ibland också. Det finns en valfrihet för både personal och barn. På ur och skur i Sala finns en pedagog med konstnärliga talanger som målat väggarna på förskolan så inne känns som ute. Just den här väggen går i safaritema.

Privat förskola

Det finns många olika typer av förskolor i Sverige. En del drivs offentligt och andra drivs i privat regi eller som Pingstkyrkans förskola i Sala som drivs i formen av föräldrakooperativ.


Med socialdemokraternas politik där de vill förbjuda vinster i välfärden skulle även den här lilla enheten försvinna. En verksamhet där föräldrar och personal gemensamt bestämmer vad som skall göras med vinsten.

Årstaskolan

Efter öppen förskolan åker vi vidare till Årstaskolan som har både förskola och skolverksamhet.
Årstaskolan är en enhet som är relativt nybyggd, stora fräscha lokaler byggda för just förskoleverksamheten.


Avdelningarna har namn efter karaktärerna i Bamse och jag tyckte mig se vissa likheter mellan Skalman och PB. Båda har nämligen en mat och sovklocka som ringer med jämna mellanrum.