måndag 29 april 2013

Öppna förskolan i Sala

Jag fortsätter min förskoleturné i länet. Idag är jag i Sala tillsammans med Mikael PB Johansson och Elin Johansson från Moderata i Sala.

Vi börjar på Öppna förskolan som driver en väldigt blandad verksamhet i kommunal regi. Förskolans verksamhet bygger på att barnen kommer med sina föräldralediga föräldrar innan de börjar på "riktig" förskoleverksamheten. Öppna förskolan är gratis och ett bra sätt att introducera barn med varandra och ett sätt för föräldrar att träffas under föräldraledigheten.



torsdag 25 april 2013

Ljus över Rosenbad

Börjar morgonen med en kort promenad till Landsbygdsdepartementet där Alliasnsgruppen träffar Eskil Erlandsson.

Solen strålar denna morgon och ljuset fallet vackert över Rosenbad. Vi får hoppas solen håller ut länge idag för vi har kvällsdebatt och det kommer bli en lååååång dag.



onsdag 24 april 2013

Skogsindustrierna

Min näst intill mötesfria dag igår gick inte så dra, det visade sig att jag vid vissa tidpunkter var trippelbokad och fick ägna hela eftermiddagen åt att pussla samman mitt schema och springa mellan möten. Kvällen blev dessutom sen med lite spontanmöten och 80-tals nostalgi. Mycket trevligt men känner mig riktigt sliten idag.
Extra skönt var dörför att första mötet var ett lunchmöte och morgonen kunde ägnas åt läsande som jag inte hunnit med.


Över lunch träffade jag och andra riksdagsledamöter Skogsindustrierna. temat för lunchen var skog och miljö med klara kopplingar till miljömålsberedningens arbete. De fick möjlighet att tillsammans med skogsstyrelsen berätta om sina processer och ingångar till förslagen som nu diskuteras. Miljömålsberedningen kommer med sitt delbetänkande den 15 juni så frågan är högaktuell.

tisdag 23 april 2013

Miljömålsberedningen

Regeringens tillsatta miljömålsberedning har nu kommit ganska långt i sitt arbete. Vår man i beredningen Lars Hjälmered har därför bjudit in riksdagsgruppen för en diskussion.


Lägesavstämning kan vi kalla det för.
Diskussioner om allemansrätt och äganderätt är naturligtvis viktigt att diskutera just nu eftersom beredningen har jobbat med skogsfrågor en tid. Frivilliga avsättningar är viktiga ur både skydd och förvaltarskaps tankar.

Kommunernas företagsklimat

Då har den äntligen kommit, Svenskt näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat.


Tittar vi på kommunerna i Västmanland ser det inte bra ut alls, vi håller oss till den nedre delen av rankingen och alla kommuner sjunker i statistiken.
Västerås som ligger bäst till på plats 76 har tappat 20 placeringar. Det här visar en sak och det är att företagsklimatet i kommunerna kan bli mycket bättre och att det gick bättre i framför allt Västerås med ett borgerligt styre!

Sen sen sen

Ingen bra start på riksdags
veckan. Håller på att bli sjuk igen, huvudet bankar och jag har sovit dåligt! Som plåster på det såret försov jag mig imorse och missade mitt planerade tåg.

Här sitter jag nu på centralen och konstaterar att det tåg jag MÅSTE hinna med redan är sex minuter sent in till Västerås...



måndag 22 april 2013

Bara ett regeringsalternativ

Idag skriver jag tillsammans med Jessica Polfjärd och Staffan Anger på VLTs debattsida med anledning av vårpropositionen. En enad allians står återigen mot en splittrad opposition.

Artikeln finns att läsa här.

Nästa vecka lägger de andra partierna sina skuggbudgetar och jag ber er redan nu att hålla utkik efter ett, ja så lite som ett enda förslag som oppositionens partier lägger finansierat gemensamt...

söndag 21 april 2013

Länsförbundsstämma

Moderaterna i Västmanland håller förbundsstämma en gång om året och nu är det dags igen. I år så invaderar vi Arboga med moderater i alla åldrar, storlekar och uppdrag.
Vi håller oss inte instängda i ett konferensrum hela dagen för att skapa politik. Nej, för att skapa politik måste man också tala med människor och det gör vi bäst utanför konferenslokalen. Därför bryter vi stämmoförhandlingarna under några timmar och beger oss ut i staden för att knacka dörr.


Min grupp hade samtal om Arbogas parker, bristen på valfrihet och en kommunbudget som inte håller ihop. Vi träffad massor av människor som ville ha ett maktbyte i Arboga till valet 2014 och flera som ville bli medlemmar. Bådar gott inför valet.


Vi har ett antal motioner och propositioner att diskutera, högt i tak och livliga diskussioner som spretar åt många håll. Det ska spreta och det ska vara högt tak när moderater träffs, det är det som utvecklar politiken. Det som enar oss är viljan att öka människors frihet och möjlighet att styra sina egna liv. Vi har haft en fantastiskt livlig stämma och gott om unga medlemmar som velat föra politiken framåt, medlemmar som gjort sin debut i talarstolen och en möjlighet att diskutera livliga frågor som liv och död.




Sol och skog

Min tanke var att jobba ner lite skrivbordsjobb under lördagen och hålla mig hemma, men så blev det inte.
Fram till lunch lyckades jag hålla arbetsmoralen på topp men sen gick det inte längre. Solen strålade in i lägenheten och ute i hallen skrek kängorna efter att få luftas i skogen en stund.


Sagt och gjort. Jag stal hundarna en stund och åkte ut i skogen. Frisk luft, sol på näsan och lyckliga hundar. Bästa sättet att ladda för en ny vecka.



Vårfest

Ett säkert vårtecken är Hammremoderaternas vårfest.
Traditionellt bjöds det på lax från Siljan som partikollegan Olle Bröms tagit med sig, precis som seden bjuder. Glada skratt, trevlig stämning och många intressanta diskussioner får runda av en intressant och riktigt rolig vecka.




Frågestund

Moderaternas förnyelse fortsätter. Ett led i arbetet har varit Moderaternas fem arbetsgrupper vars förslag nu ligger ute för en remissrunda.




Under den senaste veckan har arbetsgruppernas ordförande svarat på frågor via moderaternas twitterkont @nya_moderaterna. I fredags var det arbetsgruppen "Framtidslandet för klimat och hållbarhet" som stod på tur och jag stod för svaren på kontot i min roll som ordförande för gruppen.


Det här blir sista punkten på PRAO Oscars vecka. Efter att ha följt med i riksdagsarbetet i en vecka hoppas jag han fått två stora aha upplevelser. Dels att han sätt hur mycket arbete det ligger bakom till synes väldigt enkla möten och beslut och dels att han fått se hur otroligt roligt det är att arbeta för en idé och en vision av något. Nu får vi se om Oscar bestämmer sig för att arbeta vidare inom politiken eller ej. Jag har inte försökt påtvinga honom några politiska åsikter utan försökt ge honom en liten inblick i det politiska arbetet. Vad du än väljer att göra Oscar så lycka till i livet.

Lunchkampanj

Fredagar är kampanjdagar i Västerås och eftersom Oscar är med passade vi på att sluta upp.
Några trevliga samtal om arbetslinjen, matsvinnet och pensionärer han vi med under glada former.



Fyrtornets förskola i Västerås

Tillsammans med PRAO Oscar och Caroline Högström från moderaterna i Västerås besöker jag Fyrtornets förskola på Lillåudden i Västerås.
Fyrtornets är en av stadens nyaste förskolor, den öppnade 2010 och har bara två avdelningar.
Eftersom förskolan ligger på Lillåudden som är Västerås svar på Hammarby Sjöstad så hade jag en förutfattad tro om att det bara bor nyblivna pensionärer i området. Så fel jag hade, det visar sig att boende grupper i alla åldrar.

Alla förskolor har sitt eget arbetssätt och Fyrtornets arbetar på temat flexibilitet. Varje dag sätts nya barngrupperna samman beroende av vilka barn och vilken personal som är på plats. På så sätt bildar de väldigt små barngrupper inom grupperna. Personalen måste vara flexibel och kunna arbeta i olika arbetslag och med olika barngrupper dagligen. Ett sätt att skapa en vi-känsla på ett helt nytt och spännande sätt.



Eftersom förskolan ligger där den ligger så får jag nog säga att Ängelsbergs förskola har fått konkurrens om bästa utsikten hittills.

fredag 19 april 2013

ingen latsida här inte

Efter voteringen packade vi ihop våra saker och åkte hem till Västerås igen.  Till Praons förtret så ägnar vi resan åt att jobba lite, sittande på golvet i ett överfullt tåg. Det glamorösa livet som riksdagledamot!
I Enköping så kliver det av lite folk så vi fick dela på en sittplats men det gick bra ändå.



Ledamöternas frågestund

Den här veckan sitter jag inte i kammaren under frågestunden. Jag sitter på läktaren tillsammans med PRAO Oscar. Under gårdagen fick han sitta där uppe själv för att titta på utskottets debatt om fisk och miljö och det är inte helt lätt att hänga med i alla turerna första gången man är i riksdagen. Eftersom jag inte hade något särskilt att fråga om den här gången så bestämde jag mig för att sitta på läktaren tillsammans med Oscar för att kunna förklar vad som hände.


Vi hade tur den här veckan, både utrikesministern, näringsministern, justitieministern, socialministern och civil- och bostadsministern var på plats så frågorna var med bredd.
Jag har både sätt och pratat med ministrarna förrut men är man 14 år gammal och ser dem för första gången så är det lite häftigt.

Intensivt utskott

Torsdagens utskott var väldigt intensivt. Som vanligt på torsdagar börjar vi tidigt när vi har ministerbesök. Den här gången var det Eskil Erlandssons tur att komma och berätta om vad som är på gång inför det europeiska jordbruksrådet.


Efter det så har utskottet på initiativ från mig bjudit in Livsmedelsverket för att berätta om vilka åtgärder de har vidtagit och vad de redan gjort i den bedrägerihärva som just nu uppdagats sig inom köttbranchen. Det handlar om rena bedrägerier där någon eller några systematiskt fuskat med kött. Konsumenten och grossister har köpt varor i tron om att de är någonsin annat. Vi har in färgningen av fläskfile som saluförts som oxfilé och nu senaste tiden nötkött som visat sig vara hästkött.
Det är aldrig ok att fuska och bryta mot lagar och regler. Jag ser därför mycket allvarligt på detta och det finns flera olika anledningar att gå vidare med det som har hänt. Det måste även finnas på följder för brottet och det ska svida riktigt ordentligt för den som fuskar. Vi konsumenter måste känna oss säkra med våra livsmedel. Moderaterna vill nu gå vidare med frågan och har initierat en hearing i frågan som Miljö- och jordbruksutskottet ska stå för.

SLU

Alliansen i MJU har bjudit in SLUs enhet veterinärer till oss för att berätta mer om sin verksamhet. SLU är det enda universitetet som inte ligger under utbildningsutskottet utan under oss i Miljö- och jordbruksutskottet och det kan ibland vara lite konstigt.



Anledningen till detta är två, dels är det ett universitet som är nationellt och dels berör universitetets utbildningar och forskning de näringar som ligger oss närmast. Jag tror nog på sikt att alla universitet bör ligga under samma paraply.
De beskriver sina olika delar och den forskning de bedriver. Jag är så klart extra intresserad av den forskning de har inom området djuromsorg och produktionsutveckling. Intressant och lärorikt och jag tror jag ska åka till Uppsala inom en snar framtid för att lära mig ännu mera på plats.

Fiskar och miljö

Debatt dags i riksdagen igen och idag handlar det om Fiskeripolitik och Miljöpolitik. Två väldigt olika och två väldigt lika debatter.
Fiskeripolitiken handlar dels om miljöfrågor men även väldigt mycket om näringspolitik för de fiskare det berör och den inkomsten det bringar för Sverige. Vår talan förs av kollegan Rune Wikström.


Miljpolitiken är en stor fråga och eftersom den här debatten hålls med anledning av det betänkande utskottet gör från den allmänna motionsperioden blir den på inget sätt heltäckande utan istället lite spretig. Lars Hjälmered lyckas detta till trots lotsa oss igenom miljöpolitiken genom att visa vad regeringen har gjort och vad regeringen har för avsikt att göra. Det är stora och viktiga frågor som inte är helt enkla att förstå eller debatter men Lars lyckas med detta på ett väldigt pedagogiskt sätt.



Newer ending story...

Avfalls utredningen, det finns inget slut på den här såpan. Ju mer jag lär mig desto mer förvirrande är det och en sak står klar i det här. Det finns många parter i leken och de är inte överens. Det har börjat hetta till lite i processen igen och det ringer lobbyister dagligen.
Jag vill gärna höra och lära mig så mycket som möjligt innan jag går till beslut och börjar därför morgonen med att träffa Förpacknings och tidningsinsamlingen.

Det här var också ett bra tillfälle för PRAO Oscar att få lära sig om lobbyism. Att det handlar om kunskap och presentationsteknik, hur jag kan nyttja deras kunskap för att lära mig mera. Att lobbyism handlar om påverkan men också om det ansvar som jag har som parlamentariker att välja vad jag sedan vill göra politik av.

onsdag 17 april 2013

Vapen och riksdagen

Man skulle kunna undra vad vapen har med riksdagen att göra men det finns en koppling. Riksdagen stiftar lagar om vapen och det finns många intressegrupper inom området.
Det var först när jag började i riksdagen som jag började få upp ögonen för hur otroligt många olika bransch och intressetidingar det finns. Tidningen Vapenägaren är bara en av dem.


I dag hittade jag mig själv i den, de har ett temanummer om riksdagsledamöternas motioner i ämnet och jag har motionerat om ammunition för olika typer av vapen. Min motion handlar om jakt- och tävlingsvapen och inte om något annat är kanske viktigt att poängtera!



Praoa i Riksdagen

Den här veckan blir lite extra rolig, jag har nämligen besök hela veckan. Oscar Jonsson frän Viksängsskolan följer mig i hälarna hela veckan för att lära sig mer om riksdagsuppdraget.

Vi började veckan med att missa tåget till Stockholm trots att vi stod på stationen...jag var fullt upptagen med att visa veckans schema och berätta om alla spännande saker vi skulle göra...men men, det går många tåg till Stockholm.

Under tisdagen fick Oscar både erfara utskottsmöte, lunch på Indiska ambassaden och snabba puckar på kotoret. Efter det att Oscar gick hem fortsatta min dag med fler möten och arbetstid på kontoret, men är man PRAO så kan man inte jobba hur länge som helst på dagarna!

Bästa helgen

Nu tar jag en välbehövligt helg. Med datorn i bagaget och en hel del handlingar att läsa så åker jag till Blekinge över helgen. Kroppen och huvudet behöver vila lite och det gör man alla bäst ned god mat, glada vänner och massor sv frisk luft.


Eftersom jag fyllde år förra helgen så stod det en riktigt kulinarisk smakupplevelse uppdukad när jag kom fram, en bra början på en fantastisk helg. Här kommer en skörd av helgens bilder.












Västmanlands tolkservice

Från det ena till det andra. Sedan lång tid tillbaka har jag ett möte inbokat med Västmanlands Tolkservice som har sitt kontor i Västerås.




Jag mötte tillsammans med andra ledamöter från länet upp styrelsen för tolkservice. Vi var dit bjudna för att lyssna på en hel del problem som förbundet har. Det finns stora problem med både både ekonomi och välutbildade tolkar. Hur vi kommer att gå vidare med detta vet jag inte ännu.

tisdag 16 april 2013

Lövuddens förskola

Besöker Lövuddens förskola och rektor Jenni Gränsbacke på morgonen. Jag träffade Jennie under företagsvandrigen i måndags och det fanns så mycket att tala om att vi inte han med allting. Dessutom var jag intresserad av att se hennes verksamhet och få bilden på plats av hur det fungerar.
Efter sossarnas kongress fanns det rätt mycket att tala om. Livet som småföretagare och driva en offentlig verksamhet i privat regi är inte enkel och när nu risken finns att sossarna bestämmer sig för att lägga ner verksamheten om det kommer till makten gör att investeringsviljan i företaget känns kortsiktig.






Jag var dessutom inbjuden till lunch denna dag. men inte med personal och skolledning utan tillsammans med en barngrupp 5-åringar som ägnade en timmes lunch åt att fråga ut mig om vem jag var och vad jag gjorde där.
Tydligen ser jag ut som en 55 årig läkare i jätteformat.

torsdag 11 april 2013

Från företagsvandringen

Hittade den här artikeln i Västerås Tidning från företagsvandringen i måndags!



Kvinnan som gifte sig med en kalkon

Landstinget gör så mycket mer än bara sjukvård och för oss som politiker är det rätt bra att känna till all verksamhet.


Landstingsgruppen har därför förlagt sitt möte till Teater Västmanland idag och avslutar mötet med att se en föreställning.



Landstingsgrupp

Kort votering idag och med väskan packad i förväg var jag startklar när klubban föll efter sista voteringen. Som tur var så hade vi en kort votering idag i förhållande till igår så jag han med ett tidigare tåg till Västerås. Jag fick springa halva vägen och jag ber tanten som jag nästan sprang omkull på stationen om ursäkt men jag han!

Anledningen till att det var så bråttom just idag är för att Moderaterna har landstingsgrupp inför fullmäktige nästa vecka. Jag kommer inte kunna vara med på fullmäktige eftersom jag ska debattera i riksdagen på onsdag, men det är kul att gå på gruppen ändå för att få vara med i diskussionerna om våra ställningstaganden.


Gruppordförande Tomas Högström resonerar om allt från hyrläkare till regionbildning. Efter gruppmötet ska vi göra något riktigt kul men mer om det senare!

Innovation i upphandling

Det går att upphandla nästan vad som helst, det gäller bara att våga och kunna.
Idag har därför jag tillsammans med Maggan B Kellin och Jessica Polfjärd bjudit in till ett seminarium om innovationer, mat och äldre.


Vi har haft ett gäng innovatörer, upphandlade och Vinnova på plats för att berätta mer om det projekt som pågår i Gävleborg just nu. Med ett brinnande engagemang och personer som inte ger sig i första taget när en bra idé kommer upp så kan de visa på fantastiska projekt.



onsdag 10 april 2013

Debatt om Naturvård och biologisk mångfald

Har hunnit med möte i Uppsala, tillbaka i Riksdagen, möte med mitten och lite votering redan. Mycket tidigare än vad jag räknat med så sitter vi nu i kammaren där utskottet debatterar naturvård och biologisk mångfald.
Moderaternas talan förs av Lars Hjälmered som lugnt och pedagogiskt förklarar vad vi menar med mångfald, förvaltning och brukande. Ett rent nöje att sitta på sidan av och lyssna.



Insynsråd


Lite variation i vardagen, byter riksdagens möteslokaler mot Livsmedelsverkets lokaler i Uppsala.


Ett riktigt bra möte med insynsrådet idag, i kölvattnet av hästköttsskandalen fanns det en en delstat diskutera vad det gäller fusk, lagöverträdeleser och kontroller.

Mot Uppsala

Ont i ryggen och ont i nacken efter första natten i riksdagssängen. Behöver nog fixa en bättre madrass på sikt.
Hur som helst, sitter nu på tåget mot Uppsala för att sammanträda med Livsmedelsverkets insynsråd. Idag står bland annat hästköttskandalen och livsmedelskontroller på dagordningen.




tisdag 9 april 2013

Riksdagsgrupp

Känns nästan lite som jag skolkar idag eftersom mitt första möte är den moderata riksdagsgruppen. Men så är det inne, även om det blev en liten sovmorgon imorse. Jag har betat ner min att göra lista enormt och det känns skönt. Det finns rätt mycket som behöver göras som inte hinns med under de dagar och veckor som är fulla av möten.


Nu har jag i alla fall tagit mig till Stockholm för riksdagsgrupp. idag pratar statsministern om vad som är på gång i och med att vårpropositionen läggs den 15 April. Det finns mycket som är i görningen just nu och tiden är politiskt intressant. Socialdemokraterna har hållit en kongress som lämnar fler frågetecken än svar efter sig. Det finns fortfarande bara ett regerings alternativ med alliansen.



Alliansen levererar

Efter gårdagens intensiva tid kände jag att jag var värd en liten sovmorgon imorse. Riktig lyx. Vi har inget utskott idag och jag har inga andra möten inplanerade förren den moderata riksdagsgruppen klockan 16 och högarna hemma är inte mindre. Passar därför på att jobba ner högarna hemmifrån under förmiddagen.

Sitter fortfarande i pyamas och SVT Forum går i bakgrunden. Jag har hunnit titta på Ulf Kristerssons presskonferens där han tar emot den nya pensionsutredningen. Det är ingen lätt uppgift att konstatera att vi behöver jobba längre i Sverige eftersom vi lever allt längre och blir piggare och piggare. Den modell vi haft fungerar inte, vi har inte råd. Men för att lyckas med det krävs att situationen på arbetsmarknaden förändras. Det är viktiga och stora frågor som lyfts och det är ingen valvinnare för någon att behöva göra det men jag tror att vi i grund och botten är överrens om att vi behöver jobba längre men inte hur det ska gå till.

Alliansens partiledare har även pressenterat lite nya satsningar från vårpropositionen som kommer den 15 April. Det kommer nya satsningar på jobb, utbildning och infrastruktur. Mer info finns att läsa på webben. 12400 nya platser inom utbildningsområdet. 700 miljoner på driftunderhåll av järnvägen och 40 miljoner till en förstärkning av den regionala tillväxten.

Packar väskan och cyklar med lite lättare trmptag ner till stationen nu.

Företagspromenad

Igår blev det en extremt lång dag, studiebesök och möten avlöste varnadra och jag han inte skriva de blogg inlägg som jag hade tänkt.
En liten uppdatering vad som hände efter förmiddagens studiebesök:
Klockan tre träffades på politiker och företagare på Fiskartorget i Västerås för att under Svenskt näringslivs paraply göra en företagsvandring.




Vi grupperades samman företagare och politiker för att tillsammans gå en slinga utmed svartån. Vädret var blåsigt och lite kallt tyvärr annars skulle vi kunna gått mycket längre än vi gjorde eftersom det fanns så mycket att tala om.
Initiativet med företagsvandringen kommer från Svenskt Näringsliv och heter 'Framtidsmöte på gång - gå för företagsamhet' det är en satsning som görs över hela Sverige och syftar till möten mellan företagare och politiker för att diskutera lokala företagsklimat. Ett riktigt bra och roligt initiativ, det finns massor att göra och jag tror att man på sikt kan utveckla konceptet ännumera.
Jag hamnade i en grupp som i och för sig var väldigt politiker tung men vi hade en företagare med oss som driver förskola, mer om just den här förskolan på fredag då jag ska göra ett besök på plats. Efter sossarnas kongress i helgen pratade vi mycket om just vinst i företag som drivs i offentlig sektor. Frågan jag ställer mig är enkel, vem vill slita och lägga ner massa extra timmar på ett jobb om det inte lönar sig?
Efter företagsvandringen stannade jag kvar i Stadshuset för att vara med en stund under den moderata kommunfullmäktigegruppens möte inför fullmäktige på torsdag.


Det kändes meningslöst att cykla hem för en och en halv timme när jag ändå skulle iväg senare. Roligt att sitta med på en grupp som jag tidigare inte besökt. Andra gruppdynamiker och andra diskussioner än vi har i landstingsgruppen. Jag och några till var dessutom inbjudna för att berätta om våra upplevelser från Sverigemötet. Det kommer mycket gott ur våra konferenser men vi kan bli mycket bättre på att använda kunskapen och dela med oss till andra.
Cyklade sedan vidare hem till en styrelseledamot från BLS Moderaterna där en liten grupp från styrelsen skulle samlas och prata om kommande aktiviteter och arrangemang. Härligt att få avsluta kvällen med lite nya fräscha tankar och idéer.

måndag 8 april 2013

Glammigt värre

Det glamorösa livet som riksdagsledamot. Klockan är 22.30 och jag är hemma igen efter att ha börjat 7.30.... En relativt vanligt dag men lyxar till det genom att sova i egen säng!!!



Kaniner, både söta och goda

Från Enköpings centrum bär färden vidare ut på landsbygden.
Vi möter upp vår kollega Fredrik Larsson från Moderaterna i Sala för att åka till Vreta Kaningård.
Kanin är ett spännande djur. Kanin var ett välkänt matdjur under krigstiden eftersom kaninen var undantaget matransoneringen.




Kaninen är på riktig uppgång som matdjur i Sverige och det är en relativt enkelt djur att föda upp. Det är billigt med foder, uppfödningen tar liten plats och det luktar inte så mycket.
Tyvärr så är inte verkligheten så enkel som teorin. Reglerna går att göra enklare men framför allt så behöver de anpassas mer till verkligheten. Det finns otroligt mycket att göra på det här området.




Kaninuppfödning är ett bra extraben att stå på för jordbrukssektorn och dessutom väldigt enkelt och lönsamt.




I sluten påse eller ej?


Börjar morgonen med att åka till Enköping för att möta upp min nya pol.sek Renate och kollegan Jessika Vilhelmsson. Vi ska göra ett par studiebesök under dagen.
Vi börjar med att träffa Fabian Flink på Fabian Flinks brödbod i centrala Enköping.


Fabian är känd från diverse branschtidningar och tidningen entreprenören som en riktig regelförenklare. Han har sätt att EU lagstiftningen inte alltid stämmer överens med hur Sverige väljer att tillämpa den. Det handlar väldigt mycket om livsmedelslagstiftningen i det här fallet.


Ta ett sådant enkelt exempel som en påse med kakor. Är påsen sluten så måste det finnas en innehållsdeklaration på påsen till skillnad från när sen är öppen. I en "vanlig" livsmedelshantering räcker det med en innehållsdeklaration på hyllkanten men inte på påsen...


Jag ska träffa Livsmedelsverket ganska snart och den frågan kommer jag att ta med mig dit.