torsdag 28 juni 2012

Midsommar

Morgonen blev vacker men allt eftersom timmarna gick hopade sig regnmolnen.
Vi han danska klart kring stången inan de första dropparna började falla för att sedan gå över i ett riktigt ösregn.
Midsommar middagen fick flyttas in och som tur är fanns det en relativt nyrenoverad (i alla fall sannerad) laugård till hands där det inte var några som helst problem att duka upp långbord för hela byn.

Midsommar firas som vanligt väldigt traditionsenligt i den lilla byn Abborremåla i Blekinge. Här har vi fullt av släkt och det är hit vänner och familjer kommer tillbaka år efter år för att fira i sann Astrid Lindgren anda.

Uppdatering v 25

Kort men endå lång vecka i Stockholm på något sätt. Sista vekcan inan sommaruppehållet och alla går som på nålar. Vi visste att det skulle bli votering på onsdag direkt efter debattens slut men inte när det skulle bli och då vågar i alla fall inte jag hålla mig så långt borta från plenisalen.

Jag tog bilen till Stockolm redan på måndagskvällen för att kunna få med mig alla sommarens saker och papper. Inte så klimatsmart som tåget, men jag kör faktiskt bara till Stockholm en gång per år så jag känner mig inte så hemsk.

Eftersom jag förra veckan blev utsedd att leda en av Moderaternas framtidsgrupper har det gått en hel del tid på att planera och läsa in sig på nya ämnen. Det är därför jag varit frånvarande från bloggen ett tag och det är därför jag bokat av så mycket tid i sommar för inläsning. Klimat och miljöområdet är hur stort som helst och det finns hur mycket information som helst att läsa in sig på och jag vill verkligen ge mig själv tiden för detta i sommare. Fördelen med inläsning och skrivbordsarbete är att det kan göras var som helst och jag kommer ha mitt kontor i sommarstugan mesta tiden.

På tisdagen fick jag finbesök av Oskar och Hanne från Blekinge som egentligen inte var i Stockholm för att hälsa på mig utan för att titta på fotboll. Men det fick bli en bra abledning till att hälsa på mig också. Det var många saker som krockade den här dagen men det lyckades vi lösa endå. På tisdagskvällen hade Moderaterna sin stora sommaravslutning med riksdagsledamöter, tjänstemänn och ministrar. En rolig kväll som slutade fram på småtimmarna.

Onsdagen började ruskigt tidigt med sista utskottet inan sommaren. Tråkigt att inte ses förren till hösten men vi kommer nog höras av i olika konstalationer under sommaren endå. Skrivbordsjobb och hopp plockande av papper. Han sitta i tre timmar med mina reseräkningar också!

Tillslut kom voteringen och talmannens avslutningstal. Det finns att höra på riksdagen.se för den som är intresserad.

Gruvor och stål

Måndagen den 18 juni tog jag min skånska kollega Tomas Avenborg med mig och åkte upp i Dalarna. Närmare bestämt till Tuna Hästby som ligger en bit norr om Ludvika. Vi besökte ett företag som tar hand om rötslam och tilllverkar matjord. Jorden blandas med grus och används sedan som anläggnings och matjord runt om i länet. Rötslammet kommer från kringliggande kommuner och kapasiteten för att ta hand om mer finns.

Anläggingen ligger i en gammal nedlagd gruva och sådana är det gott om runt om i Bergslagen, det är perfekta områden för att använda till den här typen av verksamhet. Det finns dock ett problem med rötslam och det är slutprodukten som inte kan användas hur som helst. Enkelt hade ju varit att sprida rötslammet direkt på åkrarna som en del av kretsloppet men det är inte så enkelt tyvärr. Produkten är omgärdad av en hel bunt restriktioner och får inte spridas på åkrar där det ska prduceras livsmedel inom ett år ungeför och då uppstår det en del problem. Här finns det en hel del att göra!

På vägen tillbaka till Västerås passade vi på att tillsammans med Fagerstas bästa gruppledare Jan Johansson besöka Stainless och titta på stålbearbetningen och produktionen av rostfri tråd.
Jag har sagt det förrut och jag säger det igen, jag älskar produktionsindustrin. Att få följa något från en sak till en annan är fantastiskt. Att dessutom få gå in i gammla fabriker byggda av rött telgel där produktionen fortfarande är den samma som för 100 år sedan fast med nya maskiner är häftigt. Det bultar och det ryker, det glödande stålet kommer framfarande samtidigt som det fräser och hettan stiger, det är häfftigt.
Intressant med gammla bruksbyggder som fortfarande har en fungerade industri med en världsledande produkt. Vad som är viktig för dem nu är att inte stanna av i utvecklingen. Låglöneländer som är duktiga på att kopiera våra uppfiningar kommer snabbt springande och det gäller att hela tiden komma på unika lösningar som gör att kunderna fortsätter att välja de lite dyrare produkterna.

Ål och Gös i Mälaren

Tillsammans med kollegan Rune Wikström åkte jag längst ut på Ängsö i fredags för att träffa insjöfiskarna i Mälaren.

Vi fick följa med ut på sjön och vittja garn fulla med Ål och Gös. Vi tittade på skarvkollonier och jag fick se en örn för första gången. Skarvkollonierna i Mälaren är ingen vacker syn, de bygger bon i träden och inte på marken vilket gör att öarna de slår sig ned på sakta dör ut. Det ser ut som spököar i ett annars fantastiskt mälarområde. Regeringen kommer lätta på skyddsjakten på skarv och det är bra eftersom skarven inte längre är utrotningshotad och fågeln håller på att utrota andra arter istället.

Syftet med vårt besök var förutom att få en bild av insjöfisket även hållbarhet. Fisk är precis som alla andra arter något som måste förvaltas och det är därför viktigt hur man fiskar och när man fiskar. Ål är som bekant en art påväg att bli utrotad i vissa delar av världen. På västkusten råder det totalstopp på fisket och i Östersjön måste man ha särskillda tillstånd. Det är till exempel inte tillåtet att meta ål som vi gjorde när jag var liten även om du bara metar upp en eller två på ett år. I Mälaren och Hjälmaren är situationen däremot annorlunda, här finns det gott om Ål och det finns inget som tyder på att den minskar. Här är dessutom förutsättningarna stora för att odla mera Ål för att sedan plantera ut på ställen där det finns mindre Ål. Det här besöket sa en hel del om att inte dra för snabba slutsatser utan att hela tiden göra avvägningar och individuella beslut.

Tack Jan, Mats och Mats för en toppendag på Mälaren.

Klimat och hållbarhet

Pressmeddelande


2012 06 15


Åsa Coenraads ny ordförande för Moderaternas klimat och hållbarhetsgrupp


Åsa Coenraads, Moderat riksdagsledamot från Västmanland, ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet blev idag utsedd av partistyrelsen till ny ordförande i Moderaternas utvecklingsgrupp för klimat och hållbarhet. Gruppen är en av fem centrala grupper som ska förnya, förstärka och utveckla politiken inför valet 2014.


– Jag ser det som en utmaning och ser fram emot att jobba med en av vår tids viktigaste och mest komplexa frågor. Jag vill att Sverige ska vara ett föregångsland inom klimat och hållbarhet säger Åsa Coenraads.


- Vi har tydliga utmaningar framför oss att sätta konkreta mål och inkludera dessa i alla politikområden. Det är med stor ödmjukhet jag tar mig an dessa frågor inför valet, fortsätter Coenraads.


- Jag vet att gruppen redan har lagt ned ett stort arbete med att intervjua miljörörelser och träffa företagare och forskare för att få en så bred bas som möjligt inför det fortsatta arbetet. Det kommer nu att bli min roll att leda gruppen vidare i arbetet och lägga fram en bred rapport till Moderaternas arbetsstämma hösten 2013 som vi sedan kan gå till val på 2014, avslutar Coenraads.



För mer information

Åsa Coenraads Riksdagsledamot

070-638 70 20

Djurförsök och djurskydd

Onsdagen den 13 var inte bara partiledardebatt utan även årets stora debatt om djurskydd. Själva debatten handlade egentligen om regeringens proposition om djur som används vid djurförsök. Men i detta ärende hade även 67 motioner från den allmänna motionsperioden hamnat och debatten kom därför att handla om allt mellan himmel och jord.
Du kan se mitt inlägg och alla andras inlägg här.

onsdag 27 juni 2012

Uppdatering v 24

Nu har det gått ett tag sedan sisst igen och här kommer en uppdatering av den senaste riksdagsveckan.

Riksdagen går i högtempo och det är mycket som ska göras in i det sista. Jag ska på två veckor inte bara slutföra terminens arbete utan äver packa ned det från kontoret som jag behöver under min bortavaro. Det är ju inte så att riksdagen stänger och vi går på sommarlov på något sätt, nej arbetet förflyttas bara till en mer fri arbetsplats.

Jag har som bekant en stuga i Blekinge och härifrån kommer jag att utgå så långt det är möjligt under sommaren. Förrutom Almedalsveckan har jag medvetet inte planerat in så mycket i sommar och det finns en anledning till det, jag återkommer om detta.

Tisdag
Börjar dagen med ett besök från SFI i Västerås, intressant rundtur med diskussioner om demokrati och demokratiutveckling.

Vidare till en lunch mellan Svensk-Indiska parlamentariker föreningen och sex Indiska parlamentariker som är på besök i Sverige.

Seminarium/tal av Reagans talskrivare på länk från USA. Vad har hänt sedan Reagans tal i Berlin och hur är arvet efter honom. En spännande analys som sätter lite mer fokus inför det amerikanska presidentvalet som närmar sig.

Onsdag
Tidigt besök hos naprapaten som drar ut min rygg och klämmer på mitt onda knä en sista gång inan sommaruppehållet.

Partiledardebatt i kammaren, Alliansen står mot en splittrad opposition.

Själv sitter jag som på nålar för direkt efter partiledardebatten ska jag själv upp i djurskyddsdebatten. Mer om detta senare.

Träffar polisen och pratar avfall.

Middag hos Indiska ambasadören som tyvärr ska sluta.

Torsdag
Snabbutskott, kändes som sista gången men vi har en gång kvar!

Miljömålsberedning lämnar över sitt delbetänkande till Miljöministern. Mer sommarläsning för min del.

måndag 11 juni 2012

Bred samsyn kring trygg äldreomsorg

Många människor blir beroende av hjälp och vård när de blir äldre. Hur den omsorgen utformas påverkar livskvaliteten för både de äldre själva, familj och anhöriga samt dem som funderar på vad som händer den dagen de själva behöver hjälp.
De missförhållanden inom äldreomsorgen som uppmärksammats är inte acceptabla. Här ser vi ett behov av att utveckla Nya Moderaternas svar på människors oro. Äldreomsorgen är främst ett ansvar för kommunerna, men vi ser att insatser också behövs på den nationella nivån. En av de viktigaste frågorna just nu är hur vi ska kunna säkerställa kvaliteten inom äldreomsorgen på ett sätt som både de äldre och deras familjer ska kunna känna sig trygga med.
En del i lösningen är att ställa högre och tydligare krav på kvalitet och trygghet och samtidigt inrätta en välfärdsinspektion - en myndighet som särskilt ska granska och följa upp kvaliteten inom äldreomsorgen.

Just nu pågår ett arbete inom regeringskansliet med att inrätta en ny tillsynsmyndighet för hälso- och sjukvård och socialtjänst. Det är ett bra förslag och ett steg i rätt riktning. Som också framgått i debatten innebär förslaget ett fortsatt brett uppdrag där tillsynsmyndigheten ansvarar för tillsyn inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.
Det förslag som lagts fram av vår arbetsgrupp för att utveckla Nya Moderaternas äldrepolitik vill gå ett steg längre. Vi ser ett behov av en skarpare och bättre tillsyn genom att äldreomsorgen får en egen tillsynsmyndighet, en välfärdsinspektion.
Sverige ska vara ett bra land att åldras i för alla. Det handlar om att människor ska kunna känna trygghet, gemenskap och delaktighet i samhället genom livets alla skeden. Inom Alliansen har vi en bred samsyn kring vikten av att höja kvaliteten och tryggheten inom äldreomsorgen.
 
Partisekreterar Kent skriver mer här.

lördag 9 juni 2012

Arbetsfördelningen

Just nu har vi en lite sned arbetsföredelning här hemma. Vi har åkt ut till stugan i skärgården för att göra iordning inför sommaren. Den primära uppgiften så här års är att klippa gräset innan det är så långt och segt att det behöver slås med lie.



Tyvärr har vi bara en röjare och jag behöver jobba så arbetsföredelningen är lite sned just nu. Jag sitter inne och knappar på datorn medans herren i huset grovarbetar ute. Dessutom har jag glömt att ta med mig kaffe så det knorras lite. Nu är det hur som helst dags för lunch med eller utan kaffe ska det ätas på bryggan nu och sommarkännslan börjar smyga sig på.

Titta inte upp

I fredags gjorde jag ett mycket intressant studiebesök hos Tarkett i Ronneby. Ett av länets största företag med 550 anställda som tillverkar golv.
Tarkett är från början ett svenskt företag men ägs idag av utländska bolag med huvudkontor i Paris. Men, fabriken i Sverige finns kvar och produktionen av pvc golv är i full drift.

Företagets vision är lite omvänd mot andras men väldigt logisk, "Titta inte upp, titta ner och se möjligheterna".
Vi pratade om storföretag, plastindustrin, kemikalier och massa spännande saker. Jag har fått lära mig så mycket om nya kemikalier och hur de utvecklas och används på nya sätt att huvudet är sprängfyllt.
Vi gick en rundtur i fabriken och också för att titta på själva produktionen och jag känner igen en hel del av golvens mönster och färger från offentliga golv runt om i Sverige.

Anledningen till att jag åkte hit är lite rolig egentligen. Vi var med utskottet till Indien i januari/februari och där besökte vi ett Indiskt läkemedelsföretag med en helt nybyggd fabrik. Fabriksföreståndaren pekade på det nyinlaggda golvet och berättade att det kom från Sverige och från Ronneby...dit måste jag åka tänkte jag och bokade in ett besök redan då!

torsdag 7 juni 2012

Dagens ord


Vattenbruksproducentorganisationer....

Ibland hakar jag helt enkelt upp mig lite när jag läser handlingar:)


Hästkampanj

Utrustade med morötter och slagkraftig politik kampanjade moderaterna i Västmanland vid Strömsholmstävlingarna.








tisdag 5 juni 2012

Fältbesök i skogen

Jag mötte upp kollegorna Johan Hutberg, Rune Wikström och min fantastiska politiska sekretere Adam Rydström på centralen i Västerås för vidare avfärd tillsammans med LRF till Brunnbygård. Väl på Brunnby kom Miljö- och jordbruksutskottets vice ordförande Bengt-Anders Johansson farandes i ett fläng för att möta upp oss och Mellanskog.

Ut i en mycket regnmättad skog för att titta på betesskador som var allt mellan dagsgamla och 40 år gamla. Det blir inget bra virke av det här kunde vi konstatera. Det virke som egentligen bara duger som brännsle är dessutom inte lönsamt eftersom betesskadorna gjort växtkapaciteten så dålig.

Vi han prata skogsskötsel och vattendirektiv under eftermiddagen.
Jag passar på att tacka LRF för en mycket välarrangerad dag och den kunskap vi fått till oss. Vi kommer ta med vad vi lärt i kommande arbete.
Ett extra tack till Pelle Nyström som gjorde dagen möjlig.

Åsa i radion om betesskador

Med anledning av det besök som vi skulle göra under dagen tillsammans med LRF i skogen utanför Västerås för att titta på betesskador fick jag vara med i P4.

Uppe med tuppen och tre koppar kaffe han jag med innan direktsändningen i radio. Jag fick vara med i morgonprogrammet och han lyfta några viktiga frågor. Skogen är en stor resurs för Sverige och inte bara för skogsägaren eftersom det är vår största exportvara. Betesskadorna är alvarliga och vi måste hitta en lösning på detta. Lösningen är inte alltid så enkel men det är helt klart att det behövs en bättre dialog mellan skogsägare och jägare.

Inslaget hittar du här.

Prm: Moderaterna i Västmanland


Moderaterna i Miljö- och jordbruksutskottet besöker Västmanland!



På måndag 4 juni kommer moderata ledamöter i Miljö- och jordbruksutskottet att besöka Västmanland tillsammans med LRF för att lära sig mer om frågor som berör skog och vattenskyddsområden.


- Västmanland har stora problem med skador på skog orsakade av kronhjortar. Det finns exempel på enskilda skogsägare som fått en fjärdedel av skogsarealen förstörd. Detta orsakar stor ekonomisk skada och förtida avverkning för skogsägaren. Eftersom skog växer långsamt drabbar det även kommande generationer, säger Åsa Coenraads (M), riksdagsledamot från Västmanland och ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet.
Efter lunch kommer riksdagsledamöterna lära sig mer om de problem som uppstår när lagstiftarens ambition inte blir helt rätt i praktiken. LRF kommer visa på vilka konsekvenser vattenskyddszoner får i verkligheten och visa exempel på plats i den Västmanländska naturen.



-           Det är inte bara viktigt med kunskap för oss lagstiftare det är även viktigt att följa upp lagar och se att de blir som det var tänkt. Att få visa upp Västmanland för mina kollegor känns extra viktigt, vi är som ett litet Sverige i miniatyr och det är jag stolt över, avslutar Åsa Coenraads.

Media hälsas välkomna under besöket!

Program:

Kl 10.00 Samling Brunnby Gård Västerås. Avfärd till skogen. Genomgång om skogsskador och skogspolitiska frågor.
Kl 12.00 Lunch på Brunnby gård
Kl 13.00 Vattenskyddsområden. Genomgång på Brunnby gård

Deltagare från Moderaterna: Åsa Coenraads, Bengt-Anders Johansson, Lars Hjälmered, Rune Wikström och Johan Hultberg



Presskontakter:                           

Adam Rydström                               Per Nyström

Politisk sekreterare (M)                       LRF


072-227 65 15                                070-521 54 56

Regn regn och mera regn

Det har inte gjort mycket mer än att regna de senast dagarna i lördags när vi var på kurs hällde regnet bokstavligen ner och kallt som sjutton var det. Jag var överlycklig över en fodrad skjorta och ett par långkalsonger men vem hade trott att det skulle behövas i juni.

Väl hemma igen på lördagskvällen bestämde jag mig för att inte gå ut mer den här helgen. Fördelen, och kanske den enda fördelen med riktigt dåligt väder när man har mycket att göra är att det är enklare att komma till skott. Jag kan annars vara riktigt seg i starten och rensa mailbox och läsa rapporter hör egentligen inte till favorit sysselsättningen men är ett nödvändigt ont för att skaffa mer kunskap.

Bra att kunna

Styckat och puttsat kött har jag gjort förrut men aldrig helt ifrån början och det fick jag lära mig i lördags.
Tillsammans med fem tjejer från politiken och näringslivet åkte jag ut till Järna och företaget DeVilda för att gå en styckningskurs. Vi fick två stycken rådjur med vinterpäls som skulle flås och styckas ned i minsta detalj.

Jag har lärt mig så otroligt mycket på den här dagen och blir ännumer övertygad om att vi måste konsumera livsmedel smartare och ta tillvara på vad naturen har att erbjuda på ett bättre klimatsmart sätt. Nu är bara frågan hur jag ska lägga vantarna på ett nytt rådjur så att jag kan öva på mina införskaffade kunskaper och om det är ok att hänga upp en krok i taket för min hyresvärd...

Upprörda Grisföretagare

Syftet med mitt besök i Skåne och Halland var egentligen inte Våxtorps marknad, det var mer av en ren bonus. Syftet var att besöka ett gäng grisproducenter från regionen som tillhör föreningarna Ring 65 och Klubb 70. De kommer från norra Skåne och södra Halland primärt och vi träffades i Ängelholm.

Jag var där för att egentligen debattera med en socialdemokrat men det kom ingen så det blev inte mycket till debatt. Vi fick snarare ett spännande samtal om djurskydd och svensk livsmedelsproduktion. Vi är inte överens om allting men en hel del och för att gå framåt behöver vi titta på vad vi är överens om och arbeta utifrån det.

Tack för en spännande dag i Skåneland, nu flyger jag till Stockholm igen.

kampanj i Halland

Våxtorps marknad i Halland fick sig ett litet besök i fredags morse. Trots att jag var så långt hemifrån och så långt borta från vargland, förföljer frågan mig. Gissa vad det första samtalet jag hade handlade om, ja just det, varg.
En arg äldre herre undrade varför vi inte kunde skjuta av alla vargar och varfrö jag som riksdagskvinna i Miljö- och jordbruksutskottet helt enkelt inte gjorde det själv.

Blåsigt och med regn i luften var det en välbesökt marknad och fullt med glada människor. Jag och kollegan Mikael Svensson fick med oss från en förbipasserande dam att vi behöver ha med oss "pluppar" nästa gång, vad "pluppar" är har vi ingen aning om och efter påringning till ombudsmannen fick vi reda på att de just tagit slut i alla fall.

Halland är riktigt vackert och det var ett rent nöje att åka över Hallands åsen och genom ett vackert sommarlandskap. Hit måste jag komma tillbaka igen för det blev alldeles för kort tid.

sossarna och livsmedel

I torsdags kom socialdemokraternas rapport om livsmedel. Det är en rapport som egentligen inte säger så mycket, den lämnar snarare fler frågetecken efter sig än den löser.

Rapportens mest konkreta förslag var att märka all mat med innehålls och ursprungsmärkning för både offentligsektor som restauranger i Sverige. Den andra konkreta saken var att öka den svenska ekologiska konsumtionen till 30%.

Hur detta ska gå till finns det tyvärr inga konkreta förslag på. Intressant är målen på ekologiskt, det är stor skillnad på att odla ekologiskt och konsumera ekologiskt.

Knotor och smärta

Ibland sitter varken muskler eller skelett på rätt ställen i kroppen och min rygg är riktigt förstörd. Efter mitt diskbråck för några år sedan och hjärnskakningen i våras har jag haft mer och mer ont i huvudet och ryggen. Jag fick därför rekommendationen att gå till en naprapat och få en genomgång.

Första gången hos en naprapat för mig och det var riktigt läskigt. Smärta och läskiga lätten när min stackars nacke och ryggrad rättades ut igen har nu lett till att jag kan vrida på huvudet och böja ryggraden igen utan att det tar stopp halvvägs. Måste tillbaka ett par gånger till för att få ett långvarigt resultat, hur det ska gå till innan midsommar är en utmaning...

Klimatgranskning

Nu kommer lite sena uppdateringar av min vecka igen:

Tisdagen den 29 maj hade utskottet bjudit in Riksrevisionen för att presentera sin granskning av svensk klimatforskning. Det var inte bara vi från Miljö- och jordbruksutskottet vi hade bjudit in utbildningsutskottet också eftersom frågan berör oss båda.