lördag 4 februari 2012

Gruvor i Västmanland

I gårvar jag tillsammans med riksdagskollegor från Västmanlandsbänken i Norberg dit vi var inbjudna av Västmanlands Kommuner och Landsting för att prata gruvnärning.
Priserna på malm och metaller är idag så höga att det är lönande att öppna upp gamla gruvor och börja borra i gammla fyndigheter som tidigare ansetts olönsamma.

Bergslagen är ett malmrikt område och i framför allt norra Västmanland kryllar det av gruvhål. Vår mest kända gruva är nog Sala Silvergruva som har bidragit till en rikedom i byggden och är grunden för att Sala kunna väcka sig stort. Idag är till och med silverpriserna så bra att delar av gruvan kanske kan komma att återöppnas i framtiden.

Men det var inte silver vi har i Norberg för att tala om primärt utan malm och jordmetaller. Gruvbolagen är sugna på att starta igång på en gång och nu har vi en del att göra på hemmaplan för att få det att fungera En grundbult i det hela är transport av malm från gruvorna ut till olika hamnar i Sverige för vidare transport ut i världen. Att köra extremt tunga lastbilar på vägarna är inte ett alternativ utan det bästa vore naturligtvis att köra på tåg, men då ställer det krav på en infrastruktur som fungerar.
Sedan kommer det infrastruktur förutsättningar på kommunalnivå, gruvor innebär arbetstillfällen och förhoppningsvis innebär det en stor inflytt av människor till länet. Det kommer krävas nya bostäder, skolor, livsmedelsbutiker och liknande. Här gäller det att kommunpolitikerna ser möjligheter istället för problem.

Inga kommentarer: