söndag 22 januari 2012

Björksavsprodukter

Lördagens första besök gick till den fantastiska Peter Mosten som är forskare, uppfinnare, entreprenör och företagare. Han har med hjälp av ett recept från 1785 kommit på hur han kan framställa en dryck som liknar champagne av björksav. Produkten heter Sav och finns efter en lång resa nu på systembolaget.







Peter tar emot oss i fabriken och visar oss hur saven tappas ur särskilda björkar som växer runt Storsjön på våren. Björkarna här är speciella därför att berggrunden de står i är rik på mineraler och kalk. Varje björk kan ge som mycket som 30 liter sav på en dag. Men för att göra vin går det åt enorma mängder sav och produktionen ökar, idag får han in 50 ton sav som blir 25000 flaskor.

Den stora marknaden är egentligen inte Europa utan Kina och Japan som är väldigt intresserade av produkten och dessutom vill utveckla den vidare. En av de nya produkterna som är färdig är Sav brännvin som kommer på systembolaget under våren. Den rosa flaskan på bilden innehåller ett spännande exprement som än så länge är på test stadiet. Peter håller på att ta fram en sportdryck med björkens fantastiska egenskaper.

Inga kommentarer: