torsdag 31 mars 2011

Lotten avgör






Ibland slår demokratin lite knasigt. Vi röstade om en kontraproposition till en kontraproposition och röstsiffrorna blev 20/20. Då får lotten avgöra!

Skulle detta hända i en huvudvotering går ärendet tillbaka till utskottet för behandling. Detta blev en nyordning i riksdagen efter lotteririksdagen 1973.

tisdag 29 mars 2011

Klimatkommissionären

Utskottet har idag haft möjlighet att träffa Kommissionens klimatkommissionär Connie Hedegaard. Vi fick 45 minuter på oss att prata om hur kommissionären ser på klimatutmaningen och våra Svenska reflektioner till detta. Connie Hedegaard kommer från Danmark så samtalet gick på dansk/svenska, min danska är inte så bra och det kan hända att jag missuppfattat en del men i stora drag handlade det om: Diskussionerna efter klimatmötet i Cancun, hur kommer vi vidare utan att fasna i gamla diskussioner. Utsläppen från den europeiska transportsektorn. Danmark och Sveriges höga krav på minskade utsläpp inom EU och i resten av världen. Koldioxid utsläppen och hur man räknar på dem. EU´s gemensamma jordbrukspolitik.

måndag 28 mars 2011

Landstingsgrupp

Började dagen med inställt tåg och sedan ett försenat flyg, resultatet blev att hela dagsplaneringen sprack. Jag skulle åkt till Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg idag men jag han aldrig dit, som tur är har vi bokat in ett nytt besök senare i vår. Jag ber tusen gånger om ursäkt för detta, men jag trodde i min enfald inte man skulle behöva mer än två dagars restid mellan Ronneby och Skinnskatteberg, nu vet jag bättre. Inget ont som inte har något gott med sig, jag har fått en hel massa arbete gjort idag så har blivit liggande. Dessutom han jag till Landstingsgruppens möte ikväll och det var riktigt givande. Vi har pratat arbetsvilkor, patientavgifter, vårdgaranti, budget, tänder, sprutor och mycket mer. Jag ser verkligen fram emot nästa fullmäktige, jag känner mig laddad för debatt!!!

Vad gömmer sig bakom svenskheten?

I det här fallet är det en Västmanländs Europé med rötterna i Asien på besök i Europaparlamentet!
Jag blir alldeles lyrisk varenda gång jag ser Europaparlamentet och ännu mer när jag verkligen får gå in i det samma. Det är en särskild doft och ett särskilt ljud när höga klackar går på vältrampade heltäckningsmattor. Vinddragen som för med sig konversationer på de mest konstiga språk talade av människor som är i Bryssel eller i parlamentet för att de också brinner för tanken om fred, frihet och demokrati i Europa. Ja, det är lätt att bli lyrisk. Den här gången har jag dessutom fått ett brunt passerkort, ett kort som ger mig tillträde till Europaparlamentet som Svensk parlamentariker. Jag är omåttligt stolt! Jag vikarierade ett halvår i Bryssel 2003 och det är något av det bästa jag gjort i mitt liv. Den erfarenhet och alla de intryck jag fick då kommer jag bära med mig för alltid. En klok man sa till mig idag att korkade EU beslut inte beror på EU utan på de politiker som väljes in (tack, Micke), och han har så rätt. Det är lätt att kritisera EU på sidan av men man måste försöka komma tillbaka till tanken om vad EU ska vara till för, oss medborgare. EU är till för att förenkla inte för att komplicera till saker och ting. Vi hade ett syfte med att besöka parlamentet, vi träffade Christoffer Fjällner. Moderat parlamentariker med ansvar för jordbruk, fisk och mat. En av våra i särklass mest frihets fokuserande parlamentariker. Vi fick bolla lite gemensamma frågor och han snabbt lägga upp en kommunikationsplan mellan oss Moderater i utskottet och Christoffer, ett bra möte.

Belgisk och Svensk Blå

Vi har varit i Bryssel med alliansen i Miljö- och Jordbruksutskottet, en spännande och oerhört givande resa. Jag var så nära att inte resa eftersom min förkylning fortfarande härjar, men nu i efterhand är jag glad att jag åkte. Temat för resan kan helt klart sammanfattas med EUs gemensamma jordbrukspolitik. Sveriges ståndpunkt skiljer sig relativt mycket från resten av EU ländernas, mycket beroende på att vi vill dra ner stöden och göra om dem till att omfatta aktiva jordbrukare. Vi har träffat människor från kommissionen och från Svenska representationen i Bryssel, folk med en perhör kompetens inom just sina smala områden. Vi fick dessutom möjlighet att lyfta frågor kring djurskydd och jag passade på att fråga lite om djurtransporter och en framtida höjning av EUs djurskydd till Svensk nivå.
Sista dagen i Bryssel gav vi oss iväg till ett lantbruk för en titt i verkligheten. På bilden ser ni en Svensk blå och ett gäng Belgiska Blå. Jag är ganska skeptisk till Belgisk blå om jag ska vara helt ärlig, dels smakar inte köttet särskilt gott eftersom det innehåller så lite fett och dels ser djuren helt groteska ut.

måndag 21 mars 2011

Fet start på dagen

Vaknade upp i ett soligt Bryssel i morse. Min dunjacka känns lite varm idag när temperaturen är uppe på 15 grader!

Började dagen med en rejäl Bryssel frukost, Belgisk våffla med honung. Med en sockertopp i benen studsade jag iväg till Svenska representationen där vi håller till idag.



På schemat står framtida jordbruks- och fiskestöd. Sveriges ståndpunkt skiljer sig från de flesta andra europeiska länders och vi är här för att lära oss mer och skaffa fler argument för vår ståndpunkt.
Sverige vill ha mindre stöd generellt.

söndag 20 mars 2011

Oväntade möten

Det är plenifri vecka i riksdagen, det innebär en vecka då vi ledamöter inte är knutna till riksdagshuset utan kan resa och träffa väljare. Världen är trots allt större än Stockholm och Västmanland och det är bra för oss att kunna resa för att se och ullleva saker med egna ögon. De plenifria veckorna utnyttjas därför till lite längre resor.

Alliansen i Miljö- och Jordbruksutskottet ska idag åka till Bryssel för att prata jordbrukspolitik och framtid.
I säkerhetskontrollen hittade jag den här unga herren, Staffan Anger. Han är här för att tillsammans med Finansutskottet resa till London. Sannolikheten för att träffa en riksdagsledamot från Västmanland i kön på Arlanda en söndagslunch måste vara oerhört liten...men nu sitter vi här och dricker kaffe ihop. Eller det gör vi inte, Staffan lämnade mig med finansutskottet för att springa iväg och köpen en klocka. Nu får jag en uppläxning om hur mycket jordbrukssubventionerna kostar...som om jag inte visste.

lördag 19 mars 2011

Pippi hela dagen

Från ett Stockholm med barmark till ett Kristianstad i snö. Något hände i natt som sabbade mina tankar på en tidig vår helt!
Anledningen till att jag är i Kristianstad är ett studiebesök, tillsammans med Svensk Fågels VD Maria Donis har jag flugit ner över dagen för att besöka Per Lindahl som är ordförande på Svensk Fågel och kycklingbonde på Mosslunda gård.


Blågul kyckling passar i alla kulturer;) Ser vi inte ut som en reklamfilm här?


Tillsamman med kollegan Jan R Andersson från Kalmar lyftes frågor om mattraditioner och Svenskarnas ökade konsumtion av fågel. Vi äter nästan 18 kg kyckling per person och år nu och det är mer än en fördubbling på de senaste tio åren. Kyckling är dessutom en produkt som passar alla kulturer och religioner så marknaden växer.
Vi pratade djurskydd och sättet att hantera levande djur från ägg till slakt. På Mosslunda slaktas inte djuren på gården utan går vidare till Kronfågels slakteri. Det tråkiga här att Kronfågel valt att lägga ner slakterier i Kristianstad som är nära och bra för Per, nu samlas all slakt till Valla slakteri som ligger utanför Katrineholm istället.

Vi fick ta en titt i djurstallarna också. Djuren Per hade nu var inte mer än 5 och 6 dagar gamla och var fortfarande som gula kycklingar. Det var lite som att komma in i en påskfabrik med ett hav av som påskkycklingar. Rent och snyggt och jag kund utan problem sitta på knä i myllan och fota i lugn och ro.

Tack Maria och Per för att ni tog er tid att ta emot oss. Tack för en bra diskussion och ärliga svar, det betyder mycket för oss i kommande diskussioner och beslut.

fredag 18 mars 2011

Mot fjäder och dun

Sitter på Arlanda Express just nu på väg till Arlanda. Därifrån ska jag flyga ner till Kristianstad över dagen. Tillsammans med Svensk Fågel ska jag titta på en kycklinganläggning och ett slakteri.


Kyckling branschen har fått en del kritik under senaste veckorna då de funnit kycklingar som inte varit helt avblodade innan de skållats. Fallet är inte klart ännu en utredning pågår fortfarande för att titta på vad som hänt.

Det är aldrig okej att bryta mot de hårda djurskyddslagar vi har och det känns därför bra att system signalerat att något är bra innan det gått för långt. Under mitt besök ska vi bland annat tala om detta och livsmedelsproduktionen i norra Skåne.

torsdag 17 mars 2011

Första kammardebatten

Då var det klart, jag har haft min första debatt i kammaren. Under de senaste veckorna har jag ägnat ganska mycket tid åt att förbereda denna debatt. Även om jag är en van talare än det alltid lite läskigt att gå upp för första gången.

Jag är van att tala ganska fritt, jag brukar aldrig skriva ner vad jag ska säga ordagrant utan har mest med mig stolpar på ett litet papper och talar utifrån det. Anledningen till detta är enkel, det är mycket lättare att få kontakt och respons av publiken när man kan titta på dem istället för att fokusera på att läsa innan till och inte tappa bort sig.

Den här gången ville jag vara säker på att få med allting jag skulle säga och vill ha ett tal som flöt på bra. Nackdelen blev att jag tittade väldigt mycket i mina papper. Eftersom jag ser så dåligt som jag gör är det lätt att tappa bort sig när jag läser innan till. Det blev nog lite så den här gången också även om jag tyckte det gick hyfsat för att vara första gången.

Det betänkande som debatterades heter Livsmedelskontroller MJU 14. Jag valde att fokusera på Matlandet Sverige och svenskt djurskydd. En av motionerna i betänkandet handlade om transfetter och det var där oppositionen valde att lägga sitt fokus men hjälp av Sverigedemokraterna. Sverige har kommit ner till de nivåer av transfetter som oppositionen nu vill lagstifta om och vi tycker inte att det är nödvändigt med en lagstiftning Man ska inte lagstifta om saker man inte måste enligt mig.

Det blev en sen kväll, vårt ärende kom upp sent i debatten och vi var färdiga först efter 22 på kvällen. Eftersom jag skulle vara i Västerås på torsdagen valde jag att ta sista tåget tillbaka till Västerås. Det var först efter midnatt jag kom i säng och då kände jag mig helt slut, förkyld och utpumpad.

onsdag 16 mars 2011

Skidor utmed slottet?

Det pågår något konstigt i Stockholm just nu. När jag kom hit igår var det fullt med snö runt slottet och på kvällen åkte det runt en pistmaskin här....


Eftersom jag inte är sådär vansinnigt glad i sport kom det därför som en nyhet för mig att det pågår något som kallas för slottsprinten just nu. Det är utlagt en mängd snö och det vimlar av glada skidmänniskor i solskenet här. Man får säga vad man vill, men det råder en glad stämning och folkfest här utanför idag.

Besök av Svenskt Växtskydd

Det blev fler besök idag, nu har vi Moderater i Miljö- och jordbruksutskottet tagit emot Svenskt Växtskydd.


De är en branschorganisation som tar tillvara på medlemmarnas intressen om växtskydd. De hävdar att kemiska växtskydd är en förutsättning för god skördar i framtiden. Ett sätt för svenska jordbrukare och fruktodlare att överleva på den globala marknaden.

De har en poäng i att skördarna behöver bli större och att lönsamheten måste bli bättre men för mig är det fortfarande viktigt att vi inte använder för mycket onaturliga kemikalier som helst i naturen. De tog med en intressant poäng, och det är var frågan hör hemma. Eftersom det rör sig om miljöpåverkan hamnar kemikalier under miljödepartementet men växtodling berör Landsbygdsdepartementet där kunskapen om växtodling är som störst.

Vattenvägar

Idag har vi träffat Kammarkollegiet, älvräddarnas samorganisation och kraftbolaget Eon. Anledningen till detta är aktuella vattendomar som berör vårt arbeta i miljö- och jordbruksutskottet men även näringsutskottet.


Komplicerade och viktiga frågor som är svåra att sätt sig in i. Det handlar både om energiförsörjning och de
N biologiska mångfalden i och kring våra vattendrag.

tisdag 15 mars 2011

En Bi-sak

Idag har Svenska Biodlares riksförbund varit på utskottet och talat lite om sin verksamhet. Bin är bra på två saker, de pollinerar våra växter som ökar skördar, det gillar jordbrukarna och de gör om pollen till honung, och det gillar jag.




Pollinering är inget som ska underskattas på något sätt även om vi har haft rätt roligt idag åt kupstorlekar på bisamhällen och bi-sattser och bisaker. Med hjälp av bin kan utrotningshotade arter komma tillbaka och leva vidare. Med god pollinering så växer skördar av frukt och bär. Biodling är dessutom en näring och inte en hobbyverksamhet som jag trodde.
Så fort det blir lite varmare och bina vaknar upp ur sin vintersömn och de har satt igång och producera lite honung ska jag ge mig ut på ett litet studiebesök i bivärlden.

måndag 14 mars 2011

Riksdagsöverläggning

Lite oregelbundet men ändå tredje gången redan bjuder vår Landshövding Ingemar Skogö in länets alla riksdagsledamöter för en länsöverläggning. Syftet är att hitta gemensamma nämnare som vi kan driva tillsammans i riksdagen över partigränserna med syftet att göra det bättre för Västmanland.
Det är inte helt enkelt att hitta dessa frågor men vi har några i alla fall.
Tågtrafiken i Mälardalen
Affärsplan Västmanland
Samordning för ensamkommande flyktingbarn
Regionfrågan

Av det vi talade om idag är ingen fråga helt enkel att komma överens om och hitta gemensamma lösningar för men vi gör vad vi kan. Svårast är nog regionfrågan om jag ska vara helt ärlig. Det är en hel del tyckande och tänkande och väldigt lite vetande. Frågan är ju inte helt obekant för mig efter tiden i landstinget men inte desto enklare på den nivå jag är på nu. Till grund för beslutet ligger många olika frågor som behöver besvaras innan man kan komma fram till ett beslut. Handlar det om tillväxtregioner eller vårdregioner? Ska det finnas en regionhuvudstad eller residensstad? Ska länsgränserna brytas upp och vad ska alltihopa syfta till?

Värphöns


Från Trinnellska gymnasiet åkte vi vidare till Springsta Säteri som ligger en liten bit utanför Västerås.

Springsta är en gård med höns, och inte vilka höns som helst utan värphöns. Här fanns stora, små, vita och bruna höns. Springsta har både ekohöns, sprätthöns och frigående höns. Det är en familjegård som nu drivs av Henrik Larsén som också var den som tog emot oss.

På en glashal gårdsbacke sladdade jag tillsammans med Marcus Jacobsson och Caroline Högström efter Henrik ner till det höns hus som har ekologiska höns. Vi fick först en historisk bakgrund om höns, vägen från firgående höns (old style) till burhöns till dagens ekologiska höns. Vi insåg att vi inte kunde någonting alls om äggproduktion så resten av besöket handlade mest om ägg. Inta para produktionen utan även om märkning, tvättning och genomlysning av ägg. Spännande. Springstas ägg packas inte till konsument utan vidare till ett annat företag som packar om dem och genomlyser dem. Jag ska försöka bjuda in mig dit till ett senare besök i vår för att se hela kedjan.

Vi pratade en hel del om miljöåtgärder för djurgårdar och det kom upp en hel del om problemen med miljöklassificering och godkännande av nya tillstånd. Här har kommunen ett ansvar att skynda på sin hantering. Nej är också ett svar men det behöver komma snabbt det också för planeringens skull.
Bilden har jag stulit från Springstas hemsida.

Tillbaka till skolan

Studiebesöks fredag, det bästa som finns.
När man som jag pratar livsmedel och restaurangmat hela tiden så är det ganska bra att veta var kockarna lär sig laga mat och hur de lär sig om livsmedel. Min fantastiska pol.sek Lisa hade därför ordnat så jag fick komma till livsmedelsprogrammet och hotell och restaurangprogrammet på det nya Trannellskagymnasiet.
För mig var det lite som att komma tillbaka till brottsplattsen, Trannellska ligger i Wenströmskagymnasiets gamla lokaler och det var dör jag en gång i tiden gick på gymnasiet.
Det händer saker inom gymnasieprogrammen just nu och programmen jag besökte är på väg att göras om helt. Livsmedel och restaurangprogrammen slås samman och restaurangprogrammet blir ett eget. Inte så dumt, ämnen som här samman borde också ligga tillsammans.

Vi fick titta på lokaler och prata med både elever, lärare och rektor. Vi fick med oss en del kloka synpunkter om långsiktighet i utbildningplanering, lokalfrågor, praktikplatser och lite alkoholutredning. Med på besöket var Västerås oppositionsråd Mikael Damsgaard och KF ledamoten Caroline Högström.

torsdag 10 mars 2011

Snabbvisit på landstinget

Var på min årliga ögonkoll på lasarettet idag. Mina ögon är inte bra men det ser hyggligt stabilt ut i alla fall. Som tur är kan jag vänta några år till med kommande hornhinnetransplantationer.

Jag hade en liten stund över så jag hann in och krama om världens bästa receptionister i landstingshuset, Jennifer och Cissi.
Nu sitter jag återigen på ett tåg till Stockholm. Ska försöka hinna med några möten, utbildning och votering innan jag får sätta mig på tåget och åka hem till Västerås igen.



onsdag 9 mars 2011

Köttleverans

Äntligen, jag har väntat en hel vecka på det här. Skyndade mig från riksdagen hem till Västerås för art åka rakt ut till min trevliga lammuppfödare Berit. Där väntade ett nyslaktat lamm på mig.

Det kan tyckas lite knäppt att köpa ett helt djur på en gång såhär men det är det inte. Jag hävdar bestämt att djur som är uppfödda i lugn och ro och som betar bra, smakar bättre än stressade djur som föds upp på dåligt foder. Att köpa ett helt djur på en gång är dessutom billigare än att köpa styckdetaljer då och då. Dessutom vet jag att hela djuret tas tillvara och jag får själv utmaningen att laga mat av alla detaljerna på djuret.

Nu känns det skönt att ha frysen full av härligt kött. Det gäller bara att hitta tiden för matlagning nu och det är mitt eget ansvar men med hjälp av goda vänner så ska vi nog lösa det.


hurra

Nu har vi haft ytterligare en votering i riksdagen som gick som vi ville.

Vi har röstat nej till skatt på handelsgödsel och ja för en utredning om europadisel, en riktig rysare.

animaliskt protein

Nu är frågan om köttmjöl i djurfoder uppe på bordet igen. Varför kan man fråga sig? Spontant känns det riktigt äckligt men frågan är inte så enkel.
Köttmjöl skulle lika väl kunna heta animalisktprotein och låter då inte alls lika äckligt.

Anledningen till att fodret förbjöds inom EU från början har sin grund i galna kosjukan. När smittan spreds som mest i Europa för snart tio år sedan ville man naturligtvis inte föra smittan vidare till människor via kadavermjölet från nötkreatur till fjäderfä och gris. Nu håller galna kosjukan på att försvinna i Europa och det är dags att lätta på förbudet. Animaliskt protein är ett bra och billigt foder i jämförelse med mycket annat.

Europaparlamentet har nu gett kommissionen i uppgift att utreda frågan om EU ska tillåta köttmjölet igen och det kommer nog inte ta lång tid innan frågan landar på miljö- och jordbruksutskottets bord här i riksdagen.

Den stora fördelen med att använda animaliskt protein som förstärkning i fodret är minskningen av soya och då framför allt genmanipulerad (GMO) soya. Soyaodlingar i världen har en tendens att hindra den biologiska mångfalden och skövla skogsområden på ett inte helt genomtänkt sätt.

Läs mer
ATL

tisdag 8 mars 2011

Snabb lunch

Det här känns igen från landstingstiden. Snabblunch vid skrivbordet. För en gångs skull har jag med mig riktig mat i låda, fördelen med att vara hemma flera dagar i rad är att man hinner laga riktig mat.



Tiden är knapp idag, samtidigt som jag äter läser jag mail och går igenom posten. Jag har lite att gå igenom med min politiska sekreterare Lisa så den stackaren försöker prata med mig samtidigt.

Nu springer jag iväg på Naturskyddsverkets insynsråd där vi ska prata miljömål och viltförvaltning innan moderaternas gruppmöte. Sen bär det i ilande fart iväg till Västerås och kretsens årsmöte där vi ska prata ideprogram.

Jessica Polfjärd på moderat.se

Har du inte läst det reda så ska du göra det nu.
Min kollega och vän Jessica Polfjärd, moderat riksdagsledamot från Västerås intervjuas på moderat.se, du hittar artikeln här.

Jessica pratar om företag och företagande. Dagen till ära är dessutom vinkel på kvinnligt företagande, läsvärt!

Ny Stockholmsvecka

Då sitter jag på tåget igen på väg till Stockholm och en ny arbetsvecka.

Nu har jag turen att åka tåg med Staffan Anger (M) och Agneta Luttropp (MP) så den här resan går riktigt fort.




måndag 7 mars 2011

En snabb fika

Jag hittade en distriktsordförande i ungdomsförbundet på stan. Caroline är nyinvald i Västerås kommunfullmäktige och ikväll har Moderaterna gruppmöte.

Innan gruppen han vi med en snabbfika för att planera lite framtida aktiviteter och skvallra lite om helgen som varit.






Bra SJ

Jag fick ett överraskande SMS i helgen. Från SJ som vill kompensera mig med pengar för alla indragna och försenade tåg i vinter. Ett riktigt bra initiativ, det tackar vi pendlare för!

Det finns mycket kvar att göra innan allting är bra i tågtrafiken, men ett första steg är trots allt sjukdomsinsikten. Något som inte funnits tidigare.

P4 Västmanland, VLT

Smarrigt


Min plan var att stanna hemma hela dagen med en bunt jobbsaker och en panna kaffe. Det gick riktigt bra ett tag men sen började tankarna fladdra iväg och en paus nödvändig.
Ner med prylarna i väskan och via juicebaren till expen för att få upp andan igen.

Nu sitter jag här och smuttar på min broccoli/selleridrink och funderar på hur något som egentligen borde vara äckligt kan vara så gott. En genialisk affärsidé, ta läska saker och gör dem goda och nyttiga.

Min att göra lista tar aldrig slut känns det som, men jag har fått en hel del saker gjorda idag.
Det kommer bli en intensiv vecka igen och den ser ut så här:
Miljö- och jordbruksutskott
Naturvårdsverkets insynsråd
Riksdagsgrupp
Kretsårsmöte
Planering för kommande konferenser
Utbildning i upphandling
Voteringar
Jägarskola
Hämta ett lamm
Ögonläkaren
Engelska utbildning
Planering med fantastiska Lisa
Studiebesök tema mat

torsdag 3 mars 2011

Morgon med Eskil

Det blev en kort natt, men all vila är välkommen just nu. Det är oerhört intensivt i mitt arbete nu och dessvärre sover jag som sämst när jag behöver det som mest.

Idag börjar miljö- och jordbruksutskottet tidigt. Emellanåt har vi jordbruksråd och då kommer ministern till oss för att informera och diskutera regeringens ställningstagande inför kommande EU förhandlingar.

Europa ska besluta om en ny jordbrukspolitik fram till 2020. Sverige har alltid tillhört skeptikerna inom EU till stora subvention och krångliga system, nu gäller det därför att få till ett bra beslut från början.
Nytt i år är Europaparlamentets makt. Medlemsländerna har halva makten och parlamentet resterande. Att inta en svensk ståndpunkt där vi vägrar förhandla är därför korkat, vi måste vara spelbara.

Den svenska ståndpunkten är oerhört viktig just nu. Intar vi inte konstruktiva förhandlingspositioner kommer de andra 26 medlemsstaterna köra över svenska idéer och ingenting blir bättre. Vi har partier i riksdagen som inte vill förhandla utan lämna förhandlingsbordet helt om inte jordbrukspolitiken tas bort helt och hållet. Fegt och okonstruktivt.



Location:Norrbro,Stockholm,Sverige

onsdag 2 mars 2011

Dagens I landsproblem

Vissa dagar blir inte bra helt enkelt, idag är en sådan dag för mig. Var det verkligen min kloka ide att boka in nio möten på en dag och votering däremellan?
Känner mig inte helt med på banan idag. Dessutom hade jag det stora nöjet att idag få en iPhone idag, så halva dagen var jag utan telefon och sedan förstod jag den inte. Trots detta har jag ändå haft en väldigt intressant dag.

Jag har bland annat träffat Ogaden föreningen, en förening som bevakar intressen i Ogaden (ligger i Etiopien till gränsen mot Somalia). En konflikt som för de flesta är helt okänd och värt att veta mer om, Afrikas horn har stora resurser och konfliktytorna är tydliga. Vi kan markera vårt förhållningssätt genom information och bistånd på olika sätt.

Så även jag








Location:Har bytt telefon till en Iphone. Nu gäller det bara att lära sig alla nya konstigheter!

tisdag 1 mars 2011

Små avlopp, ingen skitsak

Vi har ofta föredragande från olika föreningar eller intresseorganisationer på utskottsmötena. De får trettio minuter på sig att föredra sin sak inklusive frågor från oss i utskottet. Vi kommer från alla partier och har oftast olika syn på saker vilket gör att informationen når alla på en gång, ingen känner sig särbehandlad eller exkluderad.

Idag hade vi besök av aktionsgruppen Små Avlopp. De tog upp en hel del intressanta synpunkter som rör miljö, klimat och samverkan. Som fritidshusägare är det svårt att se hur det lilla egna avloppet kan göra skillnad för miljön i stor och säkra dricksvattnet hemma i smått. Det behövs ekonomiska incitament för att investera i nya avloppssystem.