måndag 19 september 2011

En sockerkedja

Det är inte helt lätt att sammanfatta hela dagen och alla dess intryck. Här kommer ett försök till inblick i den svenska socker kedjan.

Allt börjar med den här lilla krabbaten, Sockerbetan. Planteras på våren och skördas ungefär nu. Växer i Skåne, Halland, Blekinge och utanför Kalmar. Just den här (som råkade vara extra liten) växte utanför Bonderup i Skåne. Jag tog mig en tugga och den är söt och bitter i smaken på en och samma gång, varför kan man inte köpa dem i mellan Sverige och handeln de är ju jättegoda som de är?

Betorna körs sedan med hjälp av ett otroligt fascinerande system till Örtofta sockerbruk som ligger i just Örtofta mellan Lund och Eslöv. Sveriges enda sockerbruk som ägs av Nordic Sugar AB. Betorna kommer löpande fram till januari och sockerbruket går dygnet runt.

Betorna skärs sedan sönder i strimlor för att sedan kokas och pressas på sitt socker. Sockret renas med hjälp av kalk, kalken går tillbaka ut på åkrarna och överkottsvärmen ut i fjärrvärmesystemet. Allting tas tillvara på.


Sockret går sedan vidare till "fabriken" I Arlöv. Här produceras mer av ett livsmedel och jag tillsammans med kollegan Linda Arvidsson Wemmert fick sätta på oss skyddkläder innan vi gick in i fabriken.


I Arlöv gör man mer än vanligt vitt strösocker. Här förädlas sockret vidare till andra produkter som vaniljsocker, sirap och florsocker. Jag och Linda står framför sirapstappningen, just nu fylls lagren inför julens försäljning.
Gissa vad som kommer på bandet här?

En hel massa bitsocker så klart!



Efter en heldag i Skåne är det skönt att komma upp till Stockholm igen. Nu väntar mailboxen och lite skrivarbete innan det är dags att somna in.

Inga kommentarer: