tisdag 7 juni 2011

Besök på Spendrups

Mitt i veckan han jag med ett litet studiebesök också, för att följa upp mickrobryggerierna så är det dags att titta närmare på en storproducent nämligen Spendrups AB.


Jag drog med mig ett gäng kollegor och vi fick oss en rejäl rundvandring i bryggeriet. Vi fick även möjlighet att titta på hur bryggeriet vidareutvecklar sin verksamhet genom att titta på bland annat LOKA tappningen.

Sedan hade vi en spännande diskussion om familje företagande, entreprenörskap och alkohol. Det finns en sak som Spendrups och vi Moderater är rörande överens om och det är att höjd alkoholskatt inte minskar konsumtionen av alkohol. Idag finns det ett stort mörkertal i hur mycket svenskarna egentligen dricker, förklaringen till det är enkel. Vi köper mer och mer svartsprit och vi tar in mer från utlandet, summa sumarum har Systembolaget spelat ut sin roll.

Spendrups konkurrerar med andra stora märken som bland annat Carlsberg och har därför satsat på den Svenska marknaden mer än den utländska. Men de exporterar en hel del ändå...men bara till Danmark och Tyskland, det är nämligen dit vi åker för att köpa den billigare och importera den tillbaka till Sverige igen...känns varken klimatsmart eller klokt!

Inga kommentarer: