onsdag 27 april 2011

Djurskyddsdebatt

Jag har grottat ner mig länge och väl inför den här kammardebatten.
Nu är det klart och så här trött ser jag ut!




Det blev en spännande debatt och ibland till och med lite hettsig. De stora skilljelinjerna under debatten handlade om djurkontroller, pälsnäringen och självklart den omdebatterade frågan om bedövning vid kastrering av smågrisar.

Vi har lite olika syn på saken vi och oppositionen. När det kommer till djurskyddet och djurskyddskontrollerna har vi tagit krafttag under förra mandatperioden. Ett kontroll som inte fungerade och i många kommuner obefintligt är idag både säkrare och kraftfullare. Vi tycker systemet är bättre än det gamla och vill utveckla det ännu mera. Oppositionen klagar men vill inte gå tillbaka till det gammal, vad de vill göra istället vilar i det fördolda.

Pälsnäringen, vi vill ha den kvar så länge den följer lagar och regler. Vi har full insyn och kan ingripa om något går fel. Oppositionen valde att lägga två reservationer som de inte var överens om. Jag tror i grund och botten att det handlar om politiska poänger från det största oppositionspartiet och inget annat eftersom de inte är överens internt.

Bedövning vid kastrering av smågrisar. Vi vill invänta den utredning som EU håller på att göra för att harmonisera alla grisbönder. Svenska bönder betalar redan ett högt pris för ett bra djurskydd och vi vill inte tvinga dem att byta arbetssätt två gånger inom en snar framtid. Oppositionen litar inte på att bönderna tar ett eget ansvar genom överenskommelser på markanden utan tar den enkla vägen, att förbjuda! Politisk klåfingrighet är vad det är.

Inga kommentarer: