tisdag 5 april 2011

Mat i Malmö

Det går snabbt att ta sig mellan Köpenhamn och Malmö, mindre än 20 minuter med tåget över bron och tågen går oftare än bussarna från Bäckby till City i Västerås! Vi han med två studiebesök i Malmö. Först ut till restaurangen Salt och Brygga som ligger i Västra Hamnen. Ett tio år gammalt område som byggdes till Bo mässan 2001 i Malmö. Ett helt fantastiskt område som rest ur havet med en vidunderlig utsikt.
Restaurangen drivs av Björn Stenbeck, en fantastisk entreprenör som tänker och bygger lite före sin tid. Han har en av Sveriges enda Svanen märkta restauranger där allting är finns av en anledning. Björn hade föremånen att få vara med redan när huset byggdes och har på så sätt kunnat planera helheten på restaurangen. Han har biotankar i källaren som separerar fett och mat direkt ner från köket. Hela restaurangen är byggd i ett plan för att personalen ska slippa bära onödigt mycket. Inredningen är gjord i eko material och produkterna han serverar är gjorda av lokala råvaror eller transporterade till restaurangen via tåg. Från restaurangen till Möllans Ost på Möllevångstorget i Malmö. Sveriges största ostbutik, en glädje för alla sinnen att komma in i butiken. Lukt, syn och smak, allt på en gång. Vi fick lära oss lite om ny matkultur i Sverige, det är trots allt inte så länge sedan vi fick Camenbert och Bri ostar i Sverige. Dessutom har vi lärt oss att göra mer än hushålls- och prästost i Sverige. Mat är kultur och det sprider sig! En väldigt liten del av ostbutiken handlade om smör, tänk att smör kan smaka så olika. Vi har ju en form av standard smör/margarin i Sverige som sett likandan ut och smakat likadant sedan andra världskriget. Nu har jag fått mer smak för handgjorda smörsorter, guuuud vad gott det var. Efter den här fantastiska matresan och med tanke på att det är tre och ett halvt år kvar av mandatperioden kommer jag rulla fram!

Inga kommentarer: