måndag 14 mars 2011

Värphöns


Från Trinnellska gymnasiet åkte vi vidare till Springsta Säteri som ligger en liten bit utanför Västerås.

Springsta är en gård med höns, och inte vilka höns som helst utan värphöns. Här fanns stora, små, vita och bruna höns. Springsta har både ekohöns, sprätthöns och frigående höns. Det är en familjegård som nu drivs av Henrik Larsén som också var den som tog emot oss.

På en glashal gårdsbacke sladdade jag tillsammans med Marcus Jacobsson och Caroline Högström efter Henrik ner till det höns hus som har ekologiska höns. Vi fick först en historisk bakgrund om höns, vägen från firgående höns (old style) till burhöns till dagens ekologiska höns. Vi insåg att vi inte kunde någonting alls om äggproduktion så resten av besöket handlade mest om ägg. Inta para produktionen utan även om märkning, tvättning och genomlysning av ägg. Spännande. Springstas ägg packas inte till konsument utan vidare till ett annat företag som packar om dem och genomlyser dem. Jag ska försöka bjuda in mig dit till ett senare besök i vår för att se hela kedjan.

Vi pratade en hel del om miljöåtgärder för djurgårdar och det kom upp en hel del om problemen med miljöklassificering och godkännande av nya tillstånd. Här har kommunen ett ansvar att skynda på sin hantering. Nej är också ett svar men det behöver komma snabbt det också för planeringens skull.
Bilden har jag stulit från Springstas hemsida.

Inga kommentarer: