lördag 19 mars 2011

Pippi hela dagen

Från ett Stockholm med barmark till ett Kristianstad i snö. Något hände i natt som sabbade mina tankar på en tidig vår helt!
Anledningen till att jag är i Kristianstad är ett studiebesök, tillsammans med Svensk Fågels VD Maria Donis har jag flugit ner över dagen för att besöka Per Lindahl som är ordförande på Svensk Fågel och kycklingbonde på Mosslunda gård.


Blågul kyckling passar i alla kulturer;) Ser vi inte ut som en reklamfilm här?


Tillsamman med kollegan Jan R Andersson från Kalmar lyftes frågor om mattraditioner och Svenskarnas ökade konsumtion av fågel. Vi äter nästan 18 kg kyckling per person och år nu och det är mer än en fördubbling på de senaste tio åren. Kyckling är dessutom en produkt som passar alla kulturer och religioner så marknaden växer.
Vi pratade djurskydd och sättet att hantera levande djur från ägg till slakt. På Mosslunda slaktas inte djuren på gården utan går vidare till Kronfågels slakteri. Det tråkiga här att Kronfågel valt att lägga ner slakterier i Kristianstad som är nära och bra för Per, nu samlas all slakt till Valla slakteri som ligger utanför Katrineholm istället.

Vi fick ta en titt i djurstallarna också. Djuren Per hade nu var inte mer än 5 och 6 dagar gamla och var fortfarande som gula kycklingar. Det var lite som att komma in i en påskfabrik med ett hav av som påskkycklingar. Rent och snyggt och jag kund utan problem sitta på knä i myllan och fota i lugn och ro.

Tack Maria och Per för att ni tog er tid att ta emot oss. Tack för en bra diskussion och ärliga svar, det betyder mycket för oss i kommande diskussioner och beslut.

Inga kommentarer: