onsdag 9 mars 2011

animaliskt protein

Nu är frågan om köttmjöl i djurfoder uppe på bordet igen. Varför kan man fråga sig? Spontant känns det riktigt äckligt men frågan är inte så enkel.
Köttmjöl skulle lika väl kunna heta animalisktprotein och låter då inte alls lika äckligt.

Anledningen till att fodret förbjöds inom EU från början har sin grund i galna kosjukan. När smittan spreds som mest i Europa för snart tio år sedan ville man naturligtvis inte föra smittan vidare till människor via kadavermjölet från nötkreatur till fjäderfä och gris. Nu håller galna kosjukan på att försvinna i Europa och det är dags att lätta på förbudet. Animaliskt protein är ett bra och billigt foder i jämförelse med mycket annat.

Europaparlamentet har nu gett kommissionen i uppgift att utreda frågan om EU ska tillåta köttmjölet igen och det kommer nog inte ta lång tid innan frågan landar på miljö- och jordbruksutskottets bord här i riksdagen.

Den stora fördelen med att använda animaliskt protein som förstärkning i fodret är minskningen av soya och då framför allt genmanipulerad (GMO) soya. Soyaodlingar i världen har en tendens att hindra den biologiska mångfalden och skövla skogsområden på ett inte helt genomtänkt sätt.

Läs mer
ATL

Inga kommentarer: