söndag 30 januari 2011

Pressmeddelande: Beslut som berör Västmanland ska ligga lokalt

Beslut som berör Västmanland ska ligga lokalt

Besluten måste ligga närmare de berörda, vargfrågan i Sverige och framförallt i Västmanland är också vår att besluta om, säger Åsa Coenraads, riksdagsledamot från Västmanland och ledamot i Miljö- och Jordbruksutskottet.

EU-kommissionen tog i går ett formellt beslut om att inleda ett så kallat överträdelseförfarande mot Sverige. Detta då man anser att Sverige inte har följt EU:s regelverk när det gäller licensjakten på varg. Ett sådant förfarande sker i flera steg och kan sluta i domstol.

-Frågan om vargen i Sverige är en inrikesfråga. Förvaltningar av vargar är inte EU:s fråga att hantera. Om människor upplever att de har en möjlighet att ha inflytande över viktiga beslut kommer också fler att stå upp för dessa beslut lokalt, makten måste ligga i Sverige och i Västmanland då frågan är just lokal, säger Åsa Coenraads.

De skandinaviska vargarna är närmare besläktade med varanda än helsyskon. Det nära släktskapet innebär en hög grad för inavel och medför stora skador på vargen. Regeringen har presenterat åtgärder för att stärka vargstammen som innebär införsel av nya vargar. Man kommer även att underlätta för naturlig invandrade vargar.
- Ska vi ha varg i våra svenska skogar så ska vi ha livskraftiga vargar, då krävs det att vi får in nya vargar i den svenska vargstammen . Vargens genetiska status får inte tunnas ut, säger Åsa Coenraads.

Åsa Coenraads är moderat riksdagsledmot från Västmanland.
Hon sitter i Miljö- och Jordbruksutskottet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Man undrar ju hur mycket du vet om vargen och om viltvård egentligen, när du inte ens kan skriva sanningen om att du bara är suppleant i Miljö- och Jordbruksutskottet och inte ledamot! Har du ens jaktexamen?!