torsdag 13 januari 2011

Kycklingar i massor


Det blev en ruskigt tidig morgon idag, jag hade svårt att sova inför allting som väntade idag och klev upp alldeles för tidigt. Det var alldeles svart ute och inte en människa i rörelse, till och med katten vägrade röra på sig när jag inte orkade ligga stilla längre och klev upp vid fyratiden.
Gjorde inte så väldigt mycket eftersom det var en del att förbereda inför dagen som kom att bjuda på en hel del.

Min kollega i utskottet Johan Hultberg, moderat från Kronoberg kom åkandes vid halv sju och tillsammans fortsatte vi till Sölvesborg där vi mötte upp Gustav Nilsson moderat riksdagsledamot från Blekinge och Jeppe Jonsson, moderat oppositionsråd från Sölvesborg för att tillsammans göra dagens första besök på Lagerbergs AB.

Lagerbergs är en kycklingproducent som drivs av familjen Lagerberg utanför Sölvesborg. Säger jag att det ligger precis bredvis Sweden Rock området så vet nog de flesta var det är. Här föder man upp kycklingar som efter 35 dagar slaktas på gården, styckas och säljs vidare. En enorm anläggning och sysselsätter 150 personer i regionen. Spännande att se hur "nakna" kycklingar åkte igenom systemet. De kommer in med fjädrar och ut i kartonger för att förenklat förklara processen. Efter att ha pratat med familjen Lagerberg förstår man fort att kyckling är den billigaste animaliska proteinkälla vi har i Sverige. Fördelen med att äta Svensk kyckling är garantin på svensk produktion under säkra former för både djur och personal och en produkt utan "konstiga" tillsattser. Jag säger inte att man måste äta Svensk producerat men man kan få välja om man vill.

För oss var det dessutom intressant att för höra om var fodret kommer från, var gödslet från stallarna tar vägen och var restdelarna av kycklingen hamnar och så vidare. Vad som är extra spännande här är att restprodukterna säljs vidare till Minknäringen i samma område. Återigen lokala företag i samverkan, det tycker vi om.

Inga kommentarer: