måndag 31 maj 2010

Nu ska hela rasket rivas

Hur många gånger får man vara med om att riva hus? För mig var det första gången idag!
Äntligen fick landstingsstyrelsens ordförande sätta släggan i väggen och påbörja en efterlängtad rivning. Gamla hudkliniken har verkligen sätt bättre tider, även om det är ett gammalt och vackert hus så måste man ibland riva för att kunna bygga bättre och nytt.

Puttsen på väggarna har flagat under en längre tid och jag vet inte hur länge huset har varit inklätt i nät för att besökarna inte ska få putts i huvudet när de går in. Ohyra, mögel, sprickor i väggar, uttjänta avlopp, dåliga stammar, ja, listan kan göras lång med de problem som varit.

VLT rapporterar med bild precis som P4 Västmanland. Västmanlandsnytt var på plats och filmade.

lördag 29 maj 2010

Dumheter, skäms

Här sitter jag i Sarajevo och skäms över Sverige, eller snarare korkade nazister som vandaliserar min hemstad Västerås. Jag är i Sarajevo för att jag är svensk och kommer från ett land med demokrati Jag är här för att berätta om fred, frihet och demokrati i Europa och så händer något sådant här, då skäms jag över att vi inte kommit längre!

För mindre än en månad sedan skedde ett hemskt mord på en ung flicka i Västerås. Vem som gjort det spelar inte större roll än att vederbörande bör straffas så mycket det går. Då passar nazist organisationen Svenskarnas parti på att utnyttja sorgen som drabbat en hel stad med att hålla en "demonstration" mot det mångkulturella våldet. Håller nazister demonstration eller möter så är det självklart att vänsterorganisationerna är där också. Problemet när dessa två organisationer möts är att det alltid blir bråk.

Bråk, våldsamheter och vandalisering är vad som nu har drabbat Västerås. Kostnaden för polis och sjukvård landar på skattebetalarnas bord och Västerås får ett oförtjänt dåligt rykte som en våldsam stad.

Aftonbladet, Expressen, SvD, P4, Tv4, Svt, och VLT som rapporterar både före och efter rapporterar.

I Sarajevo

Jag befinner mig i Sarajevo just nu på en konferens om EU. Jag är här tillsammans med Jarl Hjalmarsson Stiftelsen och ska hålla några föredrag om marknadsföring och EU för vårt systerparti SDA.
Det är andra gången jag är här och det är kul att få möta samma människor igen i detta fantastiska land.

Om några timmar ska jag smita härifrån för att hinna med lite turistande i Sarajevo. Tyvärr är det ofta så när man är på konferensresor att man inte ser mer än flygplatsen och konferenshotellet man befinner sig på. Men den här gången ska jag försöka hinna med lite mera. Ikväll väntas en lite speciell middag Bosnien spelar nämligen mot Sverige på Råsunda ikväll och här kommer det bli fotbollskväll. För någon som mig som knappt vet om fotboll spelas på gräs eller is så ska det bli riktigt kul.

fredag 28 maj 2010

Vilken glädjekick

Jag har sagt det förr och jag säger det igen, opinionsmätningar ska tas med en nypa salt. Det är resultatet i valet den 19 september som räknas i slutändan.

Men visst blir man glad när opinionssiffrorna är till vår fördel, dennagång kommer mätningen från Synovates. 31.8 % till Moderaterna och 32.5% till Socialdemokraterna visar att vi fortsätter gå upp och de fortsätter att gå ner. Alliansen är sedan första gången större än oppositionen sedan valet 2006. Sverigedemokraterna hamnar utanför riksdagsspärren vilket är extra glädjande.

Fler artiklar i ämnet kan du hitta hos Svd, DN, Sveriges radio, Tv4, Aftonbladet, Expressen, Svt och tillslut även i VLT.

torsdag 27 maj 2010

Les Affaires






Nyss hemkommen från en smygläsning av tidningen Les Affaires känner jag mig både lycklig och trött. Jag har pratat med företagare och spännande människor från alla möjliga sektorer i samhället. Jag har bytt visitkort och bokat in möten, med andra ord har det varit en lyckad träff.
Vi samlades på Klockmaster i Västerås där vi minglade och tittade på fantastiska klockor. Sedan gick vi vidare till krogen Cirkus där vi minglade vidare och fick titta i den nya tidningen som inte landar i affärer och brevlådor förrens tidigast imorgon. Ta tillfället i akt och läs tidningen om och för kvinnligt företagande i Västmanland med ett spännande temanummer om "Styrelseproffs eller sexobjekt".

10 000 långtidssjukskrivna har fått hjälp att hitta en väg tillbaka till arbetslivet

Idag presenterade Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen den första uppföljningen av vad som hänt de personer som vid årsskiftet omförsäkrades efter att ha fått maximalt antal dagar i sjukförsäkringen. Uppföljningen visar att två tredjedelar av dem nu hittar vägar tillbaka till arbete tack vare den arbetslivsintroduktion som Arbetsförmedlingen erbjuder.

Av de 15 000 sjukskrivna som lämnade sjukförsäkringen vid årsskiftet valde närmare 13 000 personer att delta i Arbetsförmedlingens arbetslivsintroduktion, ett program som under tre månader syftar till att kartlägga behovet av stöd för att ta sig tillbaka till arbete igen. 1700 personer har gått vidare till arbete och ytterligare 600 personer söker aktivt arbete. 7000 personer behöver fortsatt arbetslivsinriktad rehabilitering innan de kan gå vidare till en anställning. Endast en tredjedel av de omförsäkrade har ansökt om att på nytt få ersättning från sjukförsäkringen.

Detta betyder att närmare 10 000 tidigare långtidssjukskrivna nu fått hjälp att hitta en väg tillbaka till arbetslivet. Utan omförsäkringsreformen hade alternativet för dessa personer varit fortsatt sjukskrivning eller förtidspension.Om de första månadernas resultat står sig under hela året så kommer minst 30 000 personer få stöd att hitta en väg tillbaka till arbetslivet i år.

Han klarade provet


Det här är numera en draghund som kan gå eftersök på skade djur.

Efter en nervös runda i skogen och en lång väntan fick vi igår äntligen vårt diplom som eftersöks ekipage. Nu ska vi försöka gå några fler diplomerings- och tävlingrundor under sommaren och sedan en ytterligare kurs i höst sen bär det av ut på jakt.

onsdag 26 maj 2010

Alliansens äldrepolitik

Alliansens arbetsgrupp för äldrepolitik har idag presenterat sin slutrapport med 22 förslag för att utveckla politiken under nästa mandatperiod.

Alliansens reformer har inneburit en avgörande omställning av äldrepolitiken. Ledord i förändringen har varit valfrihet, delaktighet och självbestämmande. Det är nu dags för en fortsättning som bygger på samma principer men också utvecklar politiken vidare. Valfriheten är alltjämt viktig men måste också kombineras med åtgärder som ger de mest sjuka äldre en bättre vård. Samtidigt måste ambitionen vara att riva alla hinder för äldres deltagande i samhällsliv och arbetsliv.

I arbetsgruppen har följande personer ingått:
Gunilla Carlsson (M)
Maria Larsson (KD)
Solveig Zander (C)
Barbro Westerholm (FP).


Gruppen har lämnat 22 förslag på följande områden:
-Riv alla hinder för äldres deltagande i samhällsliv och arbetsliv
-Lägg fler friska år till livet
-Skapa tillit och trygghet i vardagen
-Äldre ska ha inflytande och valfrihet
-En mångfald av boenden för äldre
-Håll samman vården och omsorgen om äldre
-Höj kompetensen och kvaliteten

Rapporten i sin helhet går att hämta hem via Aliansens hemsida.

Fixande på kontoret

Idag har blivit en riktig röj och fixdag på kontoret. Dagens beredningsmöte handlade framför allt om läkemedel, livmoderhalscancer och prioriteringar Man skulle kunna tro att ett möte med så stora ämnen på dagordningen skulle hålla på hela dagen men som tur var blev vi färdiga riktigt fort.
Extra tiden jag fått har jag använt för att beta av några surdegar på skrivbordet. Bland annat ligger jag efter med förra veckans tidningsklippande...men vad som göms i snö kommer fram i tö, eller vad som göms under surdeg kommer fram efter städning...


Höjd skatt för villaägare med S


Statistiska Centralbyrån har räknat lite på Vänsteralliansens fastighetsskatt och kommit fram till att nästan varannan villaägare berörs. Det är bra många fler än vad socialdemokraterna låtit ge sken av.

Artikel om spektaklet finns att läsa i DN och undersökningen är framtagen på uppdrag av Villaägarnas förening.
Villor som är taxerade för mer än 4,5 miljoner kronor berörs. Alla villor ägs dock inte av människor med en inkomst över 40 000 kronor. Skulle det här förslaget gå igenom kommer socialdemokraternas system återigen slå mot "vanliga" människor, inte de rika och välbärgade som de hävdar. Äldre pensionärer som haft sina hus länge där taxeringsvärdet gått upp under tiden de ägt huset, familjegårdar och lantegendomar. Det kommer slå hårt i villaförorter och på landsbyggden.
vad man inte ska förglömma med fastighetsskatten är att den inte bara påverkar enskilda villor, den påverkar även fastighetsägare vilket kommer avspegla sig med höjda hyror för alla med hyresrätter.
Människor kommer få flytta från sina hus och hem med den dubbelbeskattning som fastighetsskatten faktiskt är.

För min del innebär det ett sommarställe som mina morföräldrar köpte i en avfolkningsbyggd för att det var billigt troligtvis kommer bli omöjligt för familjen att behålla. Idag har vår utedass förvandlats till en lyxfastighet med sjöutsikt.

tisdag 25 maj 2010

Billström granskar oppositionens migrationspolitik

Med två regeringsalternativ i höstens val ges väljarna möjlighet att ta ställning till de viktiga vägval Sverige står inför. I flera viktiga frågor är alternativen tydliga. Mot Alliansens arbetslinje står en återgång till bidragslinjen.
I vissa frågor finns det dock fortfarande bara ett regeringsalternativ, Alliansen. Migrations- och integrationspolitiken är sådana områden. Detta är frågor som många gånger är livsavgörande och som berör många människor. Därför är det mycket viktigt att alternativen är tydliga. Hur blir det om man röstar på Alliansen eller på något av vänsterpartierna? Den väljare som röstar på något av vänsterpartierna står utan besked.


Det handlar om:
-Nya regler för arbetskraftsinvandring
-Ett gemensamt asylsystem i
-EU
-Asylsökandes möjlighet att välja eget boende (EBO)
-Återvändande för dem som fått avslag på asylansökan
-Försörjningskrav vid anhöriginvandring
-En generell amnesti
-Synen på fri invandring

Rapporten i sin helhet kan du hämta hem här.

Invigning av hjälpmedelscentralen



Något försenad eftersom sjukgymnastiken drog ut på tiden kom jag inspringandes till ett välfyllt Hjälpmedelscentrum. Idag har det varit invigning för de nya lokalerna ute på Hässlö i Västerås.

Folkhälsominister Maria Larsson (KD) har hållit tal och klippt band tillsammans med Ingvar Nordén, landstingsråd även han från KD.

Verksamheten visade upp sig från sin bästa sida, jag har fått testa elrullstolar, formgjutna sittdynor, burköppnare och tittat på hjulbyten och specialtvättar. De nya lokalerna är dessutom hur bra som helst, stora rymliga och väl anpassade för den verksamhet de är till för. Genom väl koordinerade leveranser till länets verksamheter och brukarnas hemmiljöer har de sparat pengar på logistik och smålager utrymmen spridda över länet.

Jag diskuterade en intressant sak gällande rullstolar med en tjej som jobbade med servicen på just rullstolar. Konditionen på rullatorer blev väldigt mycket bättre när landstinget började med rullator caféer runt om i länet, det vill säga att personalen servade rullatorer samtidigt som framförallt pensionärerna han ta sig en kopp kaffe med vännerna under tiden. Samma sak skulle man säkert kunna göra med rullstolar också eftersom servade saker kommer tillbaka i bättre skick än utan, samma princip som med en 1000 mila service på bilen egentligen.

Kampanj i Västerås


Igår han vi med ytterligare några dörrar. Tillsammans med Elisabeth Unell och Mikael Damsgaard gick vi till skillnad från i söndags runt i strålande solsken och knackade på hos glada och positiva Västeråsare.
I Söndags gjorde jag en "Kungen och Arboga" händels genom att blanda ihop Barkarö med Hökåsen. I går gjorde en av mina medföljare en rolig sak också. Hon berömde en ung pappa för hans mekande med barncykeln, det var bara det att cykeln var hans!!!

måndag 24 maj 2010

10 punkter för en levande landsbyggd


Biståndsminister Gunilla Carlsson och moderaternas landsbygdspolitiske talesperson Bengt-Anders Johansson pressenterar Moderaternas landsbygdsplattform – 10 punkter för en levande landsbygd.

Moderaterna vill fortsätta att förbättra förutsättningarna för jobb och företagande i hela landet genom att värna arbetslinjen och utveckla förutsättningarna för att starta och driva företag på landsbygden.

10 punkter för en levande landsbygd:
-Vi vill förbättra nivån av basservice i Sveriges landsbygder genom kraftfulla satsningar på bland annat infrastruktur och bredband i hela landet samt en över­syn av pumplagen.
-Vi vill långsiktigt trygga energiförsörjningen för hushåll och basindustri i hela landet.
-Vi vill förbättra villkoren för den snabbt växande och viktiga turistnäringen i Sveriges landsbygder.
-Vi vill arbeta vidare för att göra svenskt jordbruk ännu mer konkurrenskraftigt.
-Vi vill fortsätta arbetet med att göra den svenska sjukvården rättvis över hela landet .
-Vi vill att Sverige ska bli världsbäst på mat genom bra villkor och regler för livsmedelsproducenter och genom att utveckla den småskaliga livsmedelsproduktionen.
-Vi vill att fler beslut som påverkar landsbygden ska tas nära de människor som påverkas av dem.
-Vi vill arbeta för en ökad integration på landsbygden genom att bland annat nå ut med kunskap om landsbygden och dess näringsliv till personer som är nyanlända till Sverige.
-Vi vill undersöka möjligheten att inrätta en form av personliga rådgivare – landsbygdslotsar.
Själva programmet kan du hämta hem här.

Knackelibang på dörren

Efter en intensiv fredag och lördag med landstingsgruppen, blev det en pizza framför en film på lördagskvällen. En lugn hemma kväll var precis vad jag behövde.

Men kampen för fred, frihet och demokrati stannar aldrig. Tillsammans med fler tappra hjältar från Moderaterna knackades det dörr i söndag. Trotts ett ihållande regn och fingrar kalla som små pigelin glassar förde vi samtal och diskussioner med Västeråsarna. Jag tror att kommentaren jag fick flest gånger var: Jag har redan bestämt mig för att rösta på er, gå vidare och övertala andra för Alliansen måste vinna valet!

Budgeten presenteras


Just nu presenterar landstingsmajoriteten budget och landstingsplan på en presskonferens i Landstingshuset. Jag återkommer med mer information om vad planen innehåller.

lördag 22 maj 2010

Vinna val


Jörgen Engvall från riksorganisationen berättar om hur vi vinner val. Slutsatsen är självklar, roligast vinner.

Moderaterna utvärderar


Dagens första passa. Tillsammans med gruppledare Hans Strandlund har gruppen fått utvärdera sitt arbete i majoriteten under fyra år.

Vi kan sammanfatta det hela med att vi är väldigt nöjda men oss själva och med majoritetssammarbetet.
Men det finns saker kvar att göra innan Landstinget Västmanland är det bästa landstinget i Sverige. Vi behöver minst fyra år till i majoritet och vi hoppas och kämpar för att väljarna ska ge oss samma förtroende som förra valet.


Dagen nästan slut


Konferensen är slut för dagen. Jag och Mathias Goldkuhl passar på att ta ett glas vin innan middagen.

fredag 21 maj 2010

Moderat landstingskonferens


Stolt presenterar Tomas Högström en rykande färsk landstingsplan för moderatgruppen som idag befinner sig i Kungsör på vårkonferens.

torsdag 20 maj 2010

Väl värt smärtan

Jag fortsätter hos sjukgymnasten ett tag till, jag är fortfarande inte bra även om jag är mycket bättre. Känseln i fingrarna är irriterande, det är som någon hällt sockerdricka över mig men smärtan är bättre.

Dagens besök tog riktigt lång tid eftersom fyra sjukgymnastelever från Mälardalens Högskola skulle få möjligheten att fråga ut mig och undersöka mig om en del i sin utbildning. Jag tycker det är viktigt att ställa upp på sådant här, visst det tar en massa tid och ibland gör det onödigt ont men det får jag bjuda på.

Utbildas inte hälso- och sjukvårdspersonal i patientmöten så kommer vi på sikt få sämre personal i vården. Alla har vi varit hos någon någongång som man undrat lite varför de valt vårdyrken. Just därför är praktik och patientmöten oerhört viktigt för eleverna. De ges en möjlighet att känna av om det är rätt yrkesväg i livet.

onsdag 19 maj 2010

Divisionernas delårsrapporter


Politiskt informationsforum är namnet på dagens sammanträde, pifen kallad i daglig tal. Det här är tillfället när majoriteten informerar oppositionen om kommande ärenden till styrelsen och fullmäktige.

Idag är divisionscheferna här för att föredra sina delårsrapporter. Siffrorna ser lite sådär ut för att vara helt ärlig och vi har lite olika uppfattningar om redovisningen. Men viktigt att notera är att detta är delårsrapporter och inte årsredovisning, siffrorna ska bli svarta!

Checken överlämnas


Prispokal, diplom, blommor och inte minst en check på 25000 kronor att användas till utbildning delas ut. Publiken jublar och landstingsstyrelsens ordförande busvisslar!

Utdelning av Guldskallpellen


Till mjuka toner av piano och cello håller Vårdaulan sakta på att fyllas av vårdpersonal, journalister, SÄPO och politiker. Det är dags för Dagens Medicin att dela ut Guldskallpellen, priset överräcks av ingen mindre än Socialminister Göran Hägglund.

Juryns motivering:
Vinnaren av Guldskallpellen 2010 har med engagerat, multidiciplinärt och evidensbaserat arbete uppnått toppresultat i vården av patienter med rektalcancer. Varje steg i vårdkedjan har vässats med stöd av klinisk forskning, med målet att skapa ett högkvalitativt omhändertagande av patienter.
VLT skriver om utdelningen här. Dagens Medicin skriver här. Sveriges radio rapporterar här.

tisdag 18 maj 2010

Vårruset


För första gången på många år har jag sprungit runt nästan hela vårruset. Men jag tror att jag har MUF bootcamp att tacka för det. Nu har Moderatlaget picnic i gröngräset.

Bäst på ändtarmscancer

Vissa saker trodde jag inte att jag skulle skriva om när jag startade den här bloggen för några år sedan en sådan sak är ändtarmscancer.

Men nu ska jag skriva om det i alla fall och anledningen är att Landstinget Västmanland är bästa på just ändtarmscancer. Våra kirurgi och våra behandlingsmetoder uppmärksammas nu genom att kirurgen Kenneth Smedh får utmärkelsen Guldskallpellen. Guldskallpellen delas ut av tidningen Dagens Medicin. Kriterierna för utmärkelsen är följande:
"Guldskallpellen ska uppmärksamma och belöna insatser och initiativ som kan visa vägen och inspirera till ökad kvalitet i sjukvården, till nytta för både anställda och patienter."

Priset tilldelas oss för ett samarbete mellan läkare, kliniker och avdelningar så att patienten får stå i centrum. Sjukvården ska komma till patienten och inte som idag när patienterna oftast får springa benen av sig mellan sjukvården olika enheter. Jag hoppas att priset uppmuntrar fler enheter på sjukhuset att arbeta mer LEAN fokuserat med patienten i fokus.

Ett stort grattis till Kenneth Smedhs och hans kollegor på kirurgin, ni är väl värda ert pris och jag hoppas ni fortsätter arbete för en bra och effektiv verksamhet.

måndag 17 maj 2010

Hektisk eftermiddag

För att klara eftermiddagen och kvällens alla bestyr krävdes minutpassning, jag trodde egentligen inte att det skulle fungera hela vägen men allting har flutit på otroligt bra.

Som vanligt under måndagar planerar landstingsmajoriteten för kommande veckan och det är mycket som händer just nu, alla landstingsrådet far runt på olika saker och det är ofta upp till oss politiska sekreterare att koordinera och synka ihop sakerna på kontoret trots att vi har en hel del saker att springa på också. Eftermiddagen har sedan gått åt till att organisera helgens moderat konferens för landstingsgruppen. Det har varit så mycket att göra ett tag nu och jag och chefen har knappt hunnit se varandra att vi inte hunnit vad vi borde. Men nu är läget under kontroll igen och jag har fixat det sista.

Sen var det dags för maraton. Hämtas hunden. Åka ut i skogen och gå ett snabbspår, som gick näst intill perfekt, han är nästan lite för ivrig. Vidare till skyttebanan för hagelskytte på rörlig hare. Gick riktigt bra och tackvare min högklackade stövlar kunde jag inte kröka ryggen som en banan vilket gav ett bättre och mer pricksäkert skytte. Efter några snabba skott var det bara att packa in hunden i bilen igen för att rusa vidare till kvällen gruppmöte med landstingsmajoriteten. Jag han med allting jag skulle idag och jag är riktigt stolt över mig själv, en riktigt effektiv dag.

Tomas Högström (S)?

Intressant artikel i Fagersta posten i fredags. Socialdemokraterna gör vad som helst för att få makten i Landstinget Västmanland igen, det spelar ingen som helst roll med vilken politik eller snarare vems.
Vi har kämpat för att få till en upphandling av Bergslagssjukhuset i Fagersta, sossarna monterade sakta ned verksamheten. Vi har slutit ett avtal med Landstinget Dalarna om ett avtal där invånarna i Norra Västmanland kan åka till Avesta för vård. Vi håller just nu på att samtala med Dalarna om att fördjupa samarbetet

I fredagens Fagersta post beskriver artikeln hur Socialdemokraterna just kommit på att de ska förverkliga ett samarbete mellan Norra Västmanland och Avesta om de vinner valet. Intressant vallöfte, men enkelt, det är ju redan klart. Roligast i artikeln är att landstingsstyrelsens ordförande Tomas Högström benämns med partibetäckningen (S). Jag kan här och nu förmedla till omvärlden, Tomas Högström är fortfarande Moderat och ingenting annat. Man ska inte tro på allt man läser i tidningen.

tisdag 11 maj 2010

Valplanering med BLS


Jag tog cykeln ner på stan för ett sista styrelsemöte av valplanering. Från och med nu är det bara valavstämningar som gäller för oss.

Efter en lång dag tog jag med mig Caroline och Sofie hem på middag och tv. En trevlig avslutning på en bra dag.

Fler poliser än någonsin

Ett av Moderaterna och Alliansens vallöften var att tillsätta fler poliser i Sverige och göra de poliser som finns mer synliga i samhället. Satsningen inom rättsväsendet syftar till att skapa ökad trygghet i Sverige. Trygghet är svårt att mäta eftersom det handlar om en känsla, men av de mätningar som gjort tyder allt på att människor känner sig tryggare idag än för fyra år sedan.

I Sverige finns idag 20540 poliser och det är fler poliser än det någonsin varit och det är en rekordstor satsning som gjorts efter den systematiska nedmontering som varit under sossarnas styre förra mandatperioden. Om detta skriver Justitieminister Beatrice Ask på Brännpunkt idag.
Snabbare utredningar och bättre samarbete mellan polis, skola och socialtjänst gör att unga förövare snabbare kan tas om hand.

Du kan läsa mer på SvD,

Kultur och landsting, hand i hand

Nu har vi bytt utställning i Landstingshuset. Jag har inte hunnit undersöka vem det är som är konstnär eller vad utställningen heter, men jag återkommer. På avstånd ser det väldigt spännande ut i alla fall.


Åter til Sarajevo

Om det nu inte kommer ett nytt askmoln ivägen ska jag åka till Sarajevo i Bosnien Hercegovina igen med Jarl Hjalmarsson Stiftelsen.

Jag har haft föremånen att få åka till Sarajevo vid ett flertal tillfällen och det ska bli riktigt kul att komma tillbaka och jobba med våra systerpartier Partija demokratskog progresa (PDP) och Stranka Demokratske Akcije (SDA).
Den här gången ska jag tala om varumärken och hur man bygger upp sitt eget varumärke i partiet, något som jag gör dagligen här hemma. Det gäller i första hand att få människor att rösta på Moderaterna och i andra hand lägga sin röst på mig som en god företrädare och drivande politiker i Moderaterna.

Frukost med företagarna


Affärs & idéhuset tillsammans med Företagarna i Västerås bjuder denna strålande morgon på företagsfrukost. Ett perfekt tillfälle att träffa och mingla med entreprenörer och företagare i Västmanland.

Jag sitter tillsammans med en arbetsförmedlare, en fotograf, en kvinna som ska starta en second hand butik i centrala Västerås och en fantastisk kvinna som söker jobb.

Delar av Team Picasso är här för att prata om körslaget och marknadsföringen av Västerås. Spontant rev de av en låt i fyra stämmor som fick nackhåren att resas!

lördag 8 maj 2010

Vänsterexperimentet spricker

I dagarna håller Vänsterpartiet kongress i Gävle och om några veckor ska Miljöpartiet göra det samma. Redan nu kommer det ut nyheter från vänsterkongressen som går stick i stäv med vad vänsterns regeringsalternativ kommit överens om i sin skuggbudget.

Inte helt oväntat kommer uppgifterna om att flera delar av vänsterdistrikten vill ha enorma skattehöjningar. Stockholm, Skåne och Norrbotten vill till skillnad från den överenskommelse som vänsterpartierna gjort sänka gränsen för höjd inkomstskatt från den föreslagna 40000. Jag är inte helt förvånad, samma distrikt har även förespråkat samma lön till alla oavsett om man arbetar eller inte.

Vad jag däremot är förvånad över är att även vänstern erkänner regeringens politik gällande arbetslinjen och de jobbaskatteavdrag som redan är gjorda. Med andra ord är all den kritik som tidigare riktats mot Moderaterna innehållslös och vänstern accepterar de förändringar som är gjorda.

Mer spännande läsning om detta hittar du på svd och svd.

Valutbildning i Västerås

Vi kan inte blir för bra i valet. Denna soliga dag sitter jag därför instängd i Stadshuset med Moderater från hela länet för att lära mig mer om kommunikation av olika slag. Själv ska jag leka rollspel lite senare idag. Vad det innebär vet jag fortfarande inte, men det får bli lite improvisation på scenen. Tanken är i alla fall att jag ska spela mig själv i valstugan och svara på frågor som "väljarna" ställer.


Finland tar över Stockholm

Centralstationen i Stockholm är just nu invaderad av finsk marknadsföring Det gäller att fånga sommarens turister redan nu.
Själv blev jag rejält skrämd av Mumintrollet och Lille My som smög upp bakom mig när jag minst anadet det.


fredag 7 maj 2010

Remi i flygfrågan - Västerås - www.vlt.se

Remi i flygfrågan - Västerås - www.vlt.se

Framtiden för Västerås flygplats fortfarande osäker

Beslutet var redan uppgjort och det skulle bli en kort debatt i fullmäktige om Västerås flygplats framtid och finansiering Men ibland fungerar inte verkligheten som teorin och så blev det under gårdagens fullmäktige i Västerås kommun. VLT skriver mer om debatten och vika krav Socialdemokraterna ställde. De har angett ett antal frågor som ska besvaras innan beslutet kan tas. Majoriteten gick tillslut med på detta och flygplatsens framtid är därmed fortfarande osäker.

Majoriteten hade gjort upp med sossarna om att tillskjuta 35 miljoner extra av nya friska pengar för att stabilisera läget. Inte hela majoriteten förresten, Miljöpartiet har hela tiden varit tydliga med att de helst inte vill ha någon flygplats alls.
Om extra bidrag till en läckande verksamhet kan man tycka en hel del. I grund och botten hävdar jag nog att en verksamhet ska bära sig själv om den inte är nödvändig för kommunen. landstinget eller staten. Västerås flygplats är en sådan verksamhet Västerås står inte och faller med sin flygplats. Men, flygplatsen spelar en viktig roll för stadens framtida utveckling och därför är det nödvändigt att lägga in skattepengar.

torsdag 6 maj 2010

Toppkandidat utbildning


Befiner mig idag i Hufudstaden. I dagarna två ska jag och alla andra toppkandidater till riksdagen drillas i allt vi kan tänkas behöva veta inför valet och förbereda oss inför riksdagsarbetet.

onsdag 5 maj 2010

På skjutbanan

Då var det dags igen, jag är tillbaka på skjutbanan. Fredrik ger instruktioner inför dagens övningar och inför det kommande skjutprovet som ska göras om några veckor,


5 språk på samma gång


Ytterligare en träff med studerande på SFI. Den här klassen består av elever som nyligen kommit till Sverige, därför tolkas det nu på 5 olika språk.

Det måste vara så ibland sa en elev till mig - de har inte lärt sig att snacka Svenne än - Ja, så kan man också se på det.

Klasspresentation i Hallstahammar


Från språkskola och företagsbesök till klasspresentation i Hallstahammar.

Billström pratar om regeringens uppgift och arbetet som integrationsminister. Helt naturligt kommer han in på frågor om invandring, arbete och försörjning. Tre saker som verkligen hänger ihop för ett värdigt liv i Sverige.

Eftersom vi är på en gymnasieskola fylld av unga människor varav flera får rösta för första gången är det extra viktigt att prata invandring, arbete och framtid. Tre saker som Moderaterna driver på i regeringsarbetet.

Sverige har ett av världens mest generösas integrations system och med det kommer ansvar. Ansvar för att ta hand om dem som kommer hit och ansvar för att alla ges möjlighet att komma in på arbetsmarknaden.

SFI besök i Kungsör


Migrationsminister Tobias Billström är på besök i Västmanland. Jag har fått föremånen att följa med som riksdagskandidat och första besöket går till SFI utbildningen i Kungsör.

tisdag 4 maj 2010

Arbogagänget


I ur och skur kampanjar Moderaterna i Västmanland. Lite regn hindrade inte Arboga moderaterna och mig från att knacka dörr ikväll.

Solsken och hästar


Det här är två riktigt glada tjejer. Tusen tack Carro, vi har haft det toppen.

Alliansen lovar...

Just nu pågår ett regeringssammanträde och inte vilket sammanträde som helst. Jag tror att det är första gången en regering håller sitt sammanträde på ett tåg både unikt och roligt.
Att alliansens partiledare har åkt tåg tillsammans är inget unikt, det har de gjort länge nu. Uppenbarligen väldigt framgångsrikt eftersom vänsteralliansen nu börjat göra det samma. Men lite unikt är det allt att passa på att hålla ett regeringssammanträde på vägen till kampanjer i Göteborg.

Innan tåget rullade ut från Stockholms central lovade de fyra borgerliga partiledarna att...

Alliansens nio löften är:
Vi lovar att inte höja skatten för vanliga löntagare
Vi lovar att inte riskera statsfinanserna genom ofinansierade utgiftslöften
Vi lovar att inte göra det dyrare att anställa unga
Vi lovar att inte avskaffa RUT och ROT
Vi lovar att inte återinföra fastighetsskatt och förmögenhetsskatt
Vi lovar att inte förtidsavveckla kärnkraften
Vi lovar att inte införa kilometerskatt
Vi lovar att inte kvotera föräldraförsäkringen
Vi lovar att inte skjuta upp förbifart Stockholm

Mer om detta kan du läsa på alliansens hemsida.

Välkommen till Arboga


I kväll bär det av till Arboga, där ska jag träffa moderater och sedan knacka dörr för att berätta att Arboga skulle må bättre av fler Moderater. Mats Öhgren skulle bli en duktig och stark ordförande av kommunstyrelsen.


Fört ska vår egen samtalsexpert Jenny som är kommun och landstingskandidat från Hallstahammar peppa oss inför kvällen, sedan bär det av.
Låter det inte kul? Är du Moderat eller funderar på att bli så följ gärna med. Vi träffas 18.00 i lokalen på Storgatan 61.

Vildsvin skadar en hel del om de inte hålls efter

Mellan jobbet och deklarationskampanjen tog jag ut min holländska systerdotter och hunden till skogen för att lägga eftersöksspår.

Det är spännande att ta med någon som kommer från ett land utan skog till en riktig Svensk skog. Till skillnad från skogarna (parkerna) i Holland så kan man gå var man vill, plocka blommor och svamp som man själv vill och framför allt vara ute i flera timmar utan att träffa någon annan i skogen. Tack Svensk allemansrätt, jag älskar dig mer och mer.

Nu har vi börjat spåra efter vildsvin vilket är spännande. Det finns massor av vildsvin i Blekinge och det är dem jag helst vill jaga när jag får min efterlängtade jägarexamen och de börjar komma mer och mer av dem i Västmanland också. I helgen har jag träffat en hel del skogs- och jordbruksägare och de känner alla en upprördhet över vad vildsvinen ställer till med i skog och mark. De bökar upp nyplanterade träd och plöjer upp åkrar med resultatet att skördar förstörs. Ingen jag har träffat vill utrota svinen men alla vill begränsa deras framfart eller hålla efter stammen som just nu håller på att explodera.

Spårningen gick jättebra och hunden börjar nu få upp farten när han söker spår. I helgen ska jag försöka hitta lite tid att lägga egna spår som han får träna på. Det roligaste är nog att hunden själv tycker det är jätteroligt!

måndag 3 maj 2010

Deklarationsinlämnings kampanj


Årets värsta dag blir inte så illa tackvare Moderaterna.
Vi brukar alltid finnas vid deklarationskampanjen i Västerås för att visa hur politik faktiskt påverkar människors vardag genom sina beslut om skatt. I år var det bara glada leenden och hejjarrop för Moderaterna. En bra dag att vara Moderat tyckte inte bara jag utan även Staffan Anger och Rodrigo Romo som delade ut flygblad om jobbskatteavdraget och den extra månadslön som regeringens politik gett tillbaka till alla som arbetar.

Hur mycket har du fått i jobbskatteavdrag?

Rörelse bra för psoriasispatienter

Sitter och bläddrar igenom Psoriasis tidningen som är utgiven av Psoriasisförbundet. Det handlar om hälsa och vikten av en god hälsa för att uppnå maximal förbättring och tillfrisknande. Mycket går att medicinera men inte allt och det finns en hel del saker individen kan göra själv för att på skynda och förbättre sin tillfrisknad.

Som jag har skrivit om tidigare så är psoriasispatienter en väldigt viktig grupp att hitta, lindra och bota tidigt för att förhindra fler eller skadligare sjukdomar. Gruppen riskerar högt blodtryck, dåliga blodfetter, diabetes, hjärt- kärlsjukdomar och en rad andra och kostsamma sjukdomar.

Det är därför extra intressant att psoriasistidningen nu uppmärksammar det egna ansvaret för patientens tillfrisknande och dessutom erbjuder kurser och utbildningar för sina medlemmar i må bra kunskap. Det är precis det här vi behöver inom Svensk hälso- och sjukvård, fler som tar ansvar och visar på att landstinget inte är den enda lösningen i alla lägen.

Bidragslinjen är bekräftad


Idag har äntligen den rödgröna oppositionen lämnat sitt förslag till skuggbudget. De har dragit och dragit på den och många har nog undrat om den någonsin skulle bli verklighet. Det har läckt lite här och lite där så det var inte många nyheter som presenterades idag. Men det var fyra leende och glada partiledare och det kan man förstå, det har nog inte varit helt enkelt att komma överens om någonting i det gänget eftersom de stretar åt så många håll på en gång.


Man kan snabbt konstater att arbetslinjen byts mot en bidragslinje. Höjda kostnader för företagare kommer ge ökade priser för konsumenterna Ett återinförande av fastighetsskatten och förmögenhetsskatten kommer slå hårt mot alla villaägare och sommarstuge ägare runt om i Sverige. Höjd bensinskatt kommer säkert leda till mindre fritidsaktiviteter för barnen och mer stressade kvinnor i samhället för ta inte tala om krisen för glesbyggden. Rot och RUT tas bort och ersätts bidragshöjningar.


En helg av vila och väntan


Vilken toppenhelg det har varit. Först kakfest och valborgseld. Sedan vårfest i byn med en massa nya glada vänner. Jag har pratar miljö, barnfetma, jaktmarker och skattepolitik med nya människor. Det är otroligt vad människor är nyfikna på Moderaterna och sugna på att aktivera sig på olika sätt, jätteroligt. Jag tror att längtan efter ett nytt styre i Ronneby är stor och insikten i vad Moderaterna gör på riksplan nu börjar slå igenom på allvar.


Men roligast av allt var nästan att få tillbringa en dag i skogen med att plocka murklor, Blekinge ligger några veckor före Västmanland på den fronten. Sen har vi äntligen hittat och fått vår bortsprungna lilla katt att flytta hem igen. Hungrig och gosig men med ett gäng otrevliga fästingar på sig är han nu tillbaka i familjen.