måndag 6 december 2010

Fiskar, musslor och havsbotten


Från voteringen i Stockholm till Göteborg, jag sa ju att det varit stressigt den här veckan. Tur att jag lärt mig packa minimalt nu!

Moderaterna i Miljö- och jordbruksutskottet har gjort sin första delegationsresa, och vi valde Göteborg. Efter kaos, tågbyten och en nödhamburgare i Stockholm kom tillslut fem politiker och två tjänstemän iväg även om vi fick bli uppdelade på två tåg.

Väl i Göteborg har vi tittat på fiskeauktion av de mest konstiga fiskar. Klappat hajar och ätit platträkor. Därefter fick vi lyssna på varför Göteborg är Sveriges fiskecentrum och vilka politiska frågor som är intressanta och viktiga för Sverige att driva i EU den kommande tiden.

Vi besökte Geovetarcentrum på Chalmers där vi först fått lära oss en massa om olika försök till syresättning av Östersjön och Västkustens botten. Stora delar av havens botten är död och ingenting kan då växa eller leva där. Finns det ingen växtlighet finns det inget som "suger" upp fosforen ur vattnet och dödligheten fortsätter, lite moment 22.
Det pågår en hel del spännande projekt nu för hur man ska kunna pumpa ner syre i bottenlagren och på så sätt framtvinga en cirkulation i vattnet Försöken visar hittills på positiva resultat och forskarna vill nu fortsätta i större skala.
Det finns naturligtvis en del problem med detta. Över tid kan man se att havsbotten dör och repar sig av sig själv, behövs det då konstgjord syresättning? Algblomning har alltid förekommit, den är inte mer nu än den har varit tidigare genom historien, även blomningen går i cykler. Dessutom kommer det kosta enorma pengar som måste tas från något annat.

Vårt mest intressanta föredrag kom från en helt annan del av Geovetarcentrum. Den här gången handlade det om musslor. Att det är gott att äta musslor och att vi har fina Svenska musslor det vet vi men det är sällan man tänker på vilken fantastisk liten reningsmaskin en mussla faktiskt är. En mussla renar 5 liter vatten i minuten, det blir många liter vatten för en hel musselkoloni. Billigare och mer ekologisk rening av vattnet på atlantkusten och i Östersjön kan man inte få.
Nu äter vi för lite musslor i Sverige och det finns ingen ekonomi i att odla dem för företagen och man tittar därför på vad man kan göra med musslorna istället. Ett förslag är foder, och då specifikt för höns. Matar man dem med musselmjöl (torkad och mald mussla) så kan man fasa ut fiskmjölet i fodren som inte är så bra för fiskebestånden i världen.

Tillbaka till Stockholm, vi lyckades komma med ett tidigare tåg vilket kändes jätteskönt efter en oerhört intensiv vecka.

1 kommentar:

Anonym sa...

Nästa gång vill jag höra hur Miljö- och Jordbruksutskottet berättar om att de bestämt sig för att införa Islandsmodellen för fiske överallt där Sverige kan göra det på egen hand utan hjälp av EU.

Per Kjellén