tisdag 6 juli 2010

Stigande reallöner i Sverige

Socialdemokraterna har idag presenterat en rapport rörande svensk arbetsmarknad som innehåller flera felaktigheter.

Vare sig Moderaterna eller Alliansen har något förslag om att införa en obligatorisk A-kassa. Ett tidigare utredningsförslag har avvisats, bland annat på grund av att avgifterna skulle bli för höga för låg- och medelinkomsttagare. Moderaterna värnar tryggheten på arbetsmarknaden och kommer inte att medverka till de kraftiga avgiftshöjningar som Socialdemokraterna påstår.
Moderaterna är för att alla har en god trygghet vid såväl arbetslöshet som sjukdom. En parlamentarisk utredning under ledning av Ulf Kristersson där även den tidigare LO-medarbetaren Irene Wennemo ingår, ska senast i maj 2013 lämna förslag till mer hållbara sjuk- och arbetslöshetsförsäkringar.

Alliansen för en politik för att värna arbetslinjen och få fler i arbete. Socialdemokraternas påstående om att tvinga fram lägre löner på arbetsmarknaden är grundlöst. Tvärtom ser vi stigande reallöner i Sverige och reallönetillväxten blev betydligt högre 2009 än 2008.

I höstens val står Alliansens arbetslinje mot vänsterpartiernas bidragslinje. Oppositionens politik skulle medföra högre skatter för vanliga löntagare, stigande kostnader för att ha medarbetare anställda och sämre förutsättningar för att starta och driva företag. Följden skulle bli färre människor i arbete och större utanförskap.

Inga kommentarer: