onsdag 16 juni 2010

Var ska vargen vara?

Regeringen beslut om att inplantera vargar i Sverige efter den skyddsjakt som varit väcker idag en del bekymmer. Inplanteringen kan ske på två olika sätt, antingen vandrar vargar in naturligt från Finska gränsen eller så flyttas vargar och planteras ut medvetet.
Ska vargarna flyttas in i landet manuellt medför det en del komplikationen en sådan praktisk del är svenska karantärslagar, vi vill inte ha in rabbies eller bandmaskar. Men var ska karantänen av ett vilt djur vara, karantärsreglerna säger 4 - 6 månader och så länge kan inte ett vilt djur hållas i fångenskap. Problemet är näst intill omöjligt att lösa. Jordbruksverket arbetar intensivt med frågan och tillsammans med viltvårdsdelegationerna kommer det en lösning. Ett annat problem blir var vargen ska släppas. Det får inte vara nära djurhägn. Inte för nära befintliga vargrevir, men gärna nära befintliga revir för att kunna träffa partners och få valpar men utan att bli dödade.

Frågan är inte enkel och här diskuteras frågan vilt. Det finns organisationer och politiker här som vill ha varg och de finns representanter här som helst inte vill ha vargen alls. Sen finns det en jättestor grupp som gärna vill ha varg men inte där de kommer ifrån.

Jag själv tycker att vi ska ha varg, och jag tycker det är roligt att vi har varg i Västmanland. Men vargen medför problem för både djurägare och omgivning och den frågan måste lösas.

Inga kommentarer: