måndag 21 december 2009

Semestern kan börja!

Det finns inte så mycket kvar att göra på mitt skrivbord mer än småplock just nu. Jag har städat och plockat hela dagen för att inte ha med mig en massa saker att jobba med över jul. Sista mötet är färdigt och sista rapporten är skriven vilket känns riktigt skönt.
Känner jag mig själv rätt så kommer det dyka upp en massa saker i alla fall, dessutom kommer jag ha telefonen på och datorn igång hela julen.

Nu ska sista julklapparna köpas, sillen läggas in och köttbullarna rullas sen är jag redo för jul med hela tjocka släkten i alla dess sammansättningar!

En helg fylld av aktviteter


Trotts de bitande 18 minusgraderna i lördags strålade solen och det var en alldeles underbar vinterdag. Det blev inte bara en massa hundlek utan även första dragningen med hunden. Till min stora förvåning och glädje så gick det jättebra, och han tyckte det var skitkul dessutom!


Traditionerlig julmiddag med ungdomsförbundet blev det på kvällen. Jag hade tänkt ta det lugnt med tanke på min förkylning men så blev det inte. Det är kul att dansa och när alla andra dansar så vill ju jag också.


Under söndagen var det dags för en riktig pang pang lektion, jag har skjutit mina första hagelskurar. När man gör fel så känns det vill jag lova. Min axel och överarm pendlar mellan brunt, blått och lite grönt just nu eftersom det tog några gånger innan jag visste hur jag skulle ta emot rekylen. Jag kan inte påstå att jag är någon riktig mästerskytt ännu men med lite träning så ska jag nog klara av det, buskul var det i alla fall.


Sen blev det mer hundkörning i mörkret, den här gången gick det ännu bättre. Hunden börjar bli så duktig redan att min dåliga kondition börjar märkas. Nu önskar jag bara att lillebror med minimonstren kunde komma förbi, de kommer tycka att det är jättehäftigt att åka hundsläde tror jag!

fredag 18 december 2009

Gymnasisternas julbal

Till vänster MUF Västmanlands distriktsordförande Caroline Högström på väg med sina vänner på årets julbal med Carlforska. Vilken nostalgi, jag var tvungen att gå hem och nypa lite i mina gamla balklänningar....men vad är väl en bal på slottet.


Västmanland når målet för kömiljarden

Väntetiderna i Västmanland forställer att minska, vi klarar regeringens mål för kömiljarden med god marginal. Kömiljarden är något som regeringen lanserade i budgetpropositionen 2008. Det är en morot för att klara av vårdgarantin, de landsting som uppfyller kraven får vara med och dela på miljarden.

Det är därför riktigt kul att vi klarar detta med råge i Västmanland och vi kanske att de åtgärder som är gjorde med entreprenörer och nya scheman för att arbeta undan en redan uppbyggd kö nu nästintill är borta.

torsdag 17 december 2009

Mellan möten


En vän ska flytta och mellan lägenheter ska hennes kartonger bo hos mig. 
Som tack för hjälpen blev det en burgare och en Staropramen. Nu ska jag ut i snön igen för att vara med på Västerås Moderaternas julavslutning!

Här är det lätt att fastna

Egentligen hade majoriteten julavslutning med julbord igår för landstingsråd och polsekar men jag avstod. Dels är min förkylning på väg att bli rejält sämre igen och dessutom hade vi en specialinsatt kurs om fällor och fångstteknik som avslutades med flåning av en Mård. Spännande och intressant.
Det finns hur många fällor som helst att välja mellan. Själv funderade jag på en stor fälla för elaka politiker så här inför jul, jag hittade en som skulle kunna funka. Om man tar en stor kråkfälla och istället för lockfågel så lägger man in ett hemligt valprogram från lämpligt parti, jag vet både en och annan politiker här i huset som av ren nyfikenhet hade fastnat med både fingrar och näsa. Jag undrar om dessa fällor måste godkännas av länsstyrelsen också?


onsdag 16 december 2009

Högtryck på akuten

Jag fick just reda på att det är högtryck på akuten just nu och kö till operation. Det är smockfullt i väntrummet och folk ligger ock väntar på operation i korridorerna Vadan detta undrade jag och fick svaret "titta ut"! Snö och halka är den enkla förklaringen. Jag halkade bara omkull ett par gånger igår och då kan man tänka sig vad det gör med människor som är lite ostadigare på fötterna än jag.

Min mormor hade turer att jag och mamma bodde i närheten och kunde hjälpa till när det behövdes skottas och sandas. Tyvärr är det få förunnat att ha det på det sättet och det är inte enkelt att få hjälp när man behöver.
Varför passar inte alla skolungdomar på att tjäna en extra hacka så här i juletid, jag vet en massa äldre människor som behöver hjälp av ett par starka armar med lite skottning ibland. När jag var liten satte vi upp lappar på ICA och ringde på hos folk och frågade om vi kunde hjälpa till, ibland fick man en slant och ibland inte men vi hjälpte till och det kändes bra.

Fördelen med lägenhet


På väg hem igår i snön kom jag på att det säkert inte är skottat hemma hos min far och att hunden säkert skulle uppskatta en promenad i skogen, jag vände bilen och åkte dit istället för att bädda ner mig hemma som jag hade tänkt.
Mycket riktigt, jag kom knappt in på parkeringsplatsen och snön låg tjock på uppfarten. Det var bara att sätta igång att skotta samtidigt som hunden försökte bita sig fast i skyffeln, för honom är skottningen mer en lek än ett jobb.

Efter ett tag med svetten rinnande utmed ryggraden insåg jag en riktig fördel med att bo i lägenhet jämfört med villa, man slipper skotta själv. Men förutom skottning och gräsklippning så överväger villa fördelarna mot lägenhet i stan.
I år har jag bara min far att skotta åt och det känns skönt, tidigare vintar har jag skött den delen åt min mormor också och då gällde det att vara noggran så man inte missade en fläck som skulle kunna orsakat en olycka.

tisdag 15 december 2009

Årets första julbord

...eller är det en jultallrik?
Landstingsstyrelsens ordförande Tomas Högström har bjudit tjänstemän och politiker på lunch idag. Det blev en smarrig försmak av hur julen kommer smaka några veckor framöver nu. Det finns fördelar och nackdelar med att ha en stor familj utspridd över landet, Janssons frestelse är en fördel och dessa eviga köpe köttbullar är en nackdel. Lunchen var trevlig men kort, en ny tradition har skapats.


fredag 11 december 2009

Samma tåg men nya sånger

Nu har Rösegårdsskolan varit här och lussat för oss, cafeterian var fylld till bristningsgränsen. Det var nästan lite svårt för den stackars läraren att koordinera var alla skulle få plats i tåget, som tur är så har vi en handgriplig ordförande i Landstingsstyrelsen. Han organiserade upp det med Lucia i mitten, tärnorna fram, stjärngossarna bak och lite tomtar på var sida. Till min glädje såg jag en liten pepparkaksgubbe i tåget också, min position som mindre!
Tåget sjöng några klassiska lusse sånger men även några i lite mer modern tappning. Vad sägs om Per Gessles "vi går och fiskar" omgjord till "Vi går och lussar", inovativt och positivt

tipp tapp tipp tapp

Julstämningen sprider sig över landet med en löpeld. Efter nattens kola kok hemma i mitt kök sprider sig nu en doft av glögg, pepparkakor, saffran och kola hela vägen ut i trapphuset. Här på landstinget går vi i väntans tider, om 30 minuter ska vi ha vårt första luciafirande i Landstingshuset. En klass från Rösegårdsskolan ska komma och lussa för oss och sedan blir det gemensamt fika, själv tänkte jag passa på att utnyttja den goda stämningen till att skramla lite med min bössa igen.

onsdag 9 december 2009

Skrammel skrammel, här kommer tomten


Jag känner mig som en riktig skrammeltant idag, jag har gått runt med min stadsmissionsinsamling både lite här och där igår och idag. Det trillar in en hel del pengar och jag erbjuds tillfälle att prata om frivilligarbete och problematik kring hemlösa i vintertider. Det var en riktigt bra ide att samla in pengar, varför har jag inte gjort det här varje jul?


Känner du att du skulle vilja hjälpa till lite själv så har både stadsmissionen och röda korset bössor som man kan få låna via deras kontor. Passa på att skramla lite under årets sista veckor och ge ditt bidrag till dem som inte är lika lyckligt lottade. Hemlöshet och missbruk är något som berör oss alla, det kostar nämligen samhället en massa pengar. För dem som är fast i ett missbruk är ofta enda lösningen till försörjning att sälja vidare eller stjäla. Alla dessa stölder kostar sedan dig och mig en massa pengar i form av höjda försäkringspremiär, dyrare varor i affärerna för att inte tala om kostnaden för polis och rättsväsende.

tisdag 8 december 2009

Frukost med Stadsmissionen

Tidig morgonblev det idag men riktigt intressant. Affärs och idéhuset bjöd återigen in till företagsfrukost med intressanta gäster och deltagare.

Stadsmissionen var idag en av gästerna i soffan och deras arbete i Västerås intresserar och fascinerar mig mycket. Sedan några år tillbaka finns Stadsmissionen även i Västerås efter att ha funnits i Stockholm under lång tid. I Västerås finns det en hemlöshetsproblematik och antalet uteliggare ökar. Stadsmissionen verkar under fler områden och förutom arbetet med hemlösa vilket än ganska välkänt arbetar de även med ensamma människor. Under just julen är det en fokusering om gemenskap och familj och ensamma människor hamnar lätt lite utanför och julen blir istället en plåga där ensamheten blir så tydlig.

Från frukosten fick jag med mig en insamlingsbössa. Eftersom jag springer från möte till möte och träffar människor överallt så tänkte jag dra mitt strå till stacken och hjälpa till att samla in lite pengar. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Första mötet med Domkyrkoförsamlingen

Efter höstens kyrkoval har jag blivit invald i Västerås Domkyrkoförsamlings kyrkoråd. Igår kväll hade vi vårt första möte med det nya kyrkorådet.

Efter att ha varit väldigt aktiv inom Svenska kyrkan i många år kändes det lite pirrigt att komma tillbaka igen, jag har nämligen inte jobbat aktivt i kyrkan på nästan 10 år nu. Men till min stora förvåning så kändes det som att komma hem igen efter en lång resa. Allting föll på plats och många gamla minnen kom tillbaka, jagvar tvungen att gå hem och titta på gamla fotografier. Tyvärr har jag inte tagit bilder från alla mina gamla konfirmandgrupper och barngrupper jag haft under åren men en hel del bilder finns kvar. Inte minst min tid som volontär på Stiftsgården i Rättvik har skapat den person jag är idag och de värderingar jag forfarande har.

SJ på väg att spåra ur

Varje år görs en undersökning för att se hur nöjda kunder är med olika företag och branscher Undersökningen redovisas sedan i ett kvalitetsindex.

I undersökningen kan man nu se att hela resebranschen faller i index, men mest markant är SJ´s fall. SJ rasar från 63,1% ner till 55,6% i kundnöjdhet och det är säger en hel del men framför allt att kundernas förtroende för SJ sjunker kraftigt.
I undersökningen har man även kollat varför kundernas förtroende sjunkit och några av de saker som nämns är tidspassning, komplicerade biljettsystem och undermålig service.

Hade jag själv fått vara med i undersökningen hade jag gett ett mycket sämre betyg än 55,6% nöjdhet. Jag har åkt en hel del tåg i mitt liv och under de senaste åren har jag pendlat mellan Västerås och Blekinge därav har jag en hel del erfarenhet. Jag irriterar mig särskilt på två saker, det första är biljettpriserna kopplat till tidtabellen och det andra är restidsgarantin. Oavsett om man bokar sina biljetter i resebutiken eller via SJ´s hemsida så är det oerhört komplicerat. Bokar man i riktigt god tid är biljetterna svindyra och bokar man några veckor innan resedatumet så är det också jättedyrt. Billigt det är det bara om man bokar exakt 90 dagar innan resan. Restidsgaranti tycker jag är bra men då ska man också ha en garanti eller kompensation för att inte SJ håller tidtabellen. Nu är systemet omgjort och tåget ska vara minst två timmar försenat för att garantin ska utfalla och då i form av en tredjedel av resans pris utbetalt i kontanter. Oacceptabelt SJ.

söndag 6 december 2009

Id koll på ICA


Årets julbak går av stapeln hemma hos mig idag. Men för att baka måste man lyssna på julmusik och dricka massor av saftglögg (den är bra mycket godare än vinglöggen).

Väl på ICA lassade jag bandet fullt av nötter, mjöl, mandel, kryddor och glögg. När jag skulle betala så bad kassörskan om legitimation. Snopet visade jag upp det och frågade varför. Jag vet nu att man inte får köpa glögg med 2.25% alkohol om man inte fyllt 18. Eftersom det är något år sedan jag fyllde 18 så fnissade kassörskan när hon gav mig körkortet tillbaka.

lördag 5 december 2009

Västerås fortsätter att utvecklas

Idag är en stor dag för Västerås framtid, idag sätter nämligen Moderaterna i Västerås kommunlistan för 2010.
Innan dagens möte hade jag lite ärenden på stan att uträtta, trotts julstress och stressade barnfamiljer gick det ovanligt fort på stan och jag han med en runda på stan. Nyfiken som jag är så passade jag på att besöka den nya gallerian Igor. Vad jag såg var nytt och fräscht och om bara gallerian fylls av butiker är det ett jättelyft för Västerås stadshandel.
Vidare gick jag ner till torget för att ta en titt på den nya isrinken staden har byggt på storatorget. Häftigt, jag måste hem och rota fram mina gamla skridskor för att åka lite och dricka varmchoklad på torget, mysigt.


Sprutad och nästan klar


Då har jag fått mitt influensavaccin mot den nya influensan. Det gjorde inte så ont till att börja med men sen började armen där jag fått sprutan att bulta och göra ont. När jag skulle gå och lägga mig på kvällen gjorde varje rörelse ont och huvudet tyngre och tyngre.

Kallsvettig vaknade jag upp vid två tiden i natt med hög feber och svetten rinnande utmed ryggen. Nu känns det lite bättre igen men jag har fortfarande feber och kroppen är full av alvedon. Men förhoppningsvis så slipper jag influensan själv och risken för att jag smittar någon annan är minimal.

fredag 4 december 2009

Nytt i bokhyllan, far och flyg

Far och flyg!
Hur resor förändrar världen

Var och varannan dag rapporterar medierna om onödiga affärsresor, barnfamiljer med ångest för att de ska fira jul i Thailand, kreativa men livsfarliga förslag om ransoneringskort för resor och riksdagsledamöter som vill förbjuda inrikesflyg söder om Sundsvall.

Den tysta majoriteten vet att resor är bra. Den tysta majoriteten gillar att resa. Trots det förs debatten ofta på förbuds- och regleringsivrarnas planhalva. Den nya boken Far och flyg är ett mobilitetsmanifest som förklarar och försvarar rätten att resa. Den visar också på den konflikt som mobilitetsfrågorna skapar i politik och samhällsdebatt.

Kontrollerande myndigheter, auktoritära stater och välmenande miljövänner försöker ständigt reglera och förbjuda allt från cyklar till lågprisflyg. Synliga och osynliga murar har byggts kring flyktingar, solresenärer, tågluffare och affärsmän.

Den här boken har ett positivt budskap: att mobilitet och resor inte är ett nödvändigt ont, utan en viktig del av det öppna samhället. Det finns ett direkt samband mellan fysisk och social mobilitet. Den som motsätter sig resande motverkar därmed också den sociala mobiliteten.

tisdag 1 december 2009

Tack vaktis


Jag ville ha en gran i vår personalmatsal men vaktis Pelle sa att det inte gick igår. Titta vad han har fixat idag! Tack Pelle.

Islamofobin sprider sig i Europa

Demokrati är viktigt med också oerhört komplicerat Skillnaden mellan tolerans och intolerans är hårfin när en majoritet har makten över en minoritet i demokratins namn. Med sin direktdemokrati är kanske Schweiz ett av världens mest demokratiska länder. Men hur långt får ett demokratiskt och modernt land gå i sin demokrati.

Gårdagens mediadebatt kom förutom SAAB förhandlingarna att domineras av den Schweiziska folkomröstningen som resulterade i ett nej till byggandet av fler minareter i landet.
Den politiska ståndpunkten om att tillåta fler minareter var känd som positiv, opinionssiffrorna visade på att folkomröstningen skulle ge ett klart övertag för ja sidan men när valresultatet presenterades kom det som en kalldusch för de styrande i landet. Befolkningen har sagt en sak i undersökningar men sedan röstat för något annat.

Jag tror att folkomröstningen speglar den islamofobi som just nu drar över Europa. Debatten förs inte bara i Schweiz utan över hela Europa inte minst här hemma i Sverige. I Västerås växer den muslimska församlingen, det byggs pojkhem och lockas med tebjudningar.
Under min senaste resa till Bosnien-Herzegovina så hade vi en lång diskussion om den nybyggda mosken i Sarajevo som lockar unga till församlingen med baskethallar och bibliotek.